Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedspolitik

Behandlinger

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Nye navne

Sundhedskultur

  • Udfordrer det normale: Filmfestivalen CPH:DOX fejrer kropslig mangfoldighed

    DOKUMENTAR: Under overskriften BODY POLITICS har den årlige dokumentarfilmsfestival CPH:DOX særligt fokus på kroppen som kampplads. Programchefen fortæller om vores kropsforståelse, der er midt i et paradigmeskift, og hvorfor det er vigtigt at bearbejde kunstnerisk.

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

    Fjernelse af mandler kan give astma

    Fjernelse af mandler og polypper som barn øger risikoen for sygdomme som astma, allergier og infektioner som voksne, viser ny forskning. 

    Ca. 7000 danske børn får hvert år fjernet mandler eller polypper på grund af vejrtrækningsproblemer eller gentagne infektioner - og har kunnet se frem til hygge i sofaen foran fjernsynet og ekstra is. Men ny forskning afslører, at langtidskonsekvenserne ikke er så hyggelige.

    Fjernelse af mandler og polypper som barn øger nemlig risikoen for sygdomme som astma, allergier og infektioner som voksne. Det er specielt risikoen for sygdomme i de øvre luftveje, som øges. Den fordobles eller tredobles, mens der også ses en mindre forøget risko for at få allergier - den stiger ved fjernelse af polypper med 17 procent.

    Størst er risikoen ved fjernelse af mandler i forhold til astma og KOL - her tredobles risikoen. Den absolutte risiko er 18,61 procent - hvilket svarer til, at ca. hver femte, der får fjernet mandler som barn, kan få astma eller kol som voksne som følge af indgrebet.

    I studiet har forskere analyseret data fra næsten 1,2 millioner danske børn født mellem 1979 og 1999, og forskningen har dækket op til 30 år af deres liv.

    Børn fra en kontrolgruppe havde tilsvarende helbred som børnene fra grupperne, der fik fjernet mandler eller polypper.

    Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet "JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery“ og er det første studie, som viser langtidseffekterne af indgrebet.

    Af de 1,2 millioner danske børn fik 17.460 fjernet polypper, 11.830 fik fjernet mandler og 31.377 både polypper og mandler, hvilket svarer til, at ca. fem procent af alle danske børn får fjernet polypper, mandler eller begge dele.

    Børn får typisk foretaget indgrebet, hvis mandlerne hæver, da svælget kan lukke så meget til, at børn får svært ved at synke og trække vejret. Børn kan også få indgrebet, hvis de har gentagne infektioner.

    Men ved at fjerne mandler og polypper fjerner man også immunorganer, en slags første forsvarslinje, der hjælper med at genkende luftbårne patogener som bakterier og vira.

    En af forskerne bag undersøgelsen er professor i evolutionsbiologi ved Københavns Universitet, Jacobus Boomsma.

    Han siger til Ritzau, at speciallæger ikke tidligere har kunnet inddrage langtidseffekterne i vurderingen af, om børn skal skal opereres eller ej.

    "Det har kun været en vurdering om her og nu-problemet. Vores studie viser, at der er al mulig grund til at være forsigtig. Det understreger, at det ikke er en gratis omgang senere i livet," siger han til Ritzau.

    I en national klinisk retningslinje fra 2016 anbefaler Sundhedstyrelsen, at et barn kun skal have fjernet mandlerne, hvis det får problemer med at trække vejret, mens det sover. Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at lægerne overvejer, om barnets problemer kan løses ved at nøjes med at fjerne mandlerne delvis, frem for at fjerne dem helt.

     

    Del artikler