Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Resultaterne af undersøgelsen viste, at børn, der blev ammet i mindre end fire måneder, og dem der fik modermælkserstatning før fire måneder, havde over 80 procent øget risiko for at udvikle psoriasis. 

Helt små børns ernæring kan påvirke deres risiko for psoriasis

En ny svensk undersøgelse belyser, hvordan ernæring blandt babyer og helt små børn kan have en indflydelse på at udvikle psoriasis.

Det, man får at spise, som helt lille, kan have en betydelig indflydelse på manifestationen af psoriasis helt op til tidlig voksenalder. Det konkluderer en gruppe forskere fra Linköping Universitet i Sverige i en ny undersøgelse publiceret i British Journal of Dermatology.

Undersøgelsen involverede 16.145 deltagere, nemlig alle babyer i det sydøstlige Sverige, og er baseret på spørgeskemaer, som forældrene til børnene har besvaret ved fødslen og ved barnets et- og treårs alder. Informationer om psoriasisdiagnoser blev indhentet fra det svenske nationale patientregister og det nationale register over lægemiddelordinationer. 

Øget risiko for psoriasis

Resultaterne af undersøgelsen viste, at børn, der blev ammet i mindre end fire måneder, og dem der fik modermælkserstatning før fire måneder, havde over 80 procent øget risiko for at udvikle psoriasis. 

Når man undersøgte børn på tre år, opdagede man, at det at spise mere fisk, især fra Østersøen, øgede risikoen for at udvikle psoriasis markant. For dem, der spiste meget fisk, var risikoen 9,61 gange højere sammenlignet med dem, der ikke gjorde det. Derudover var der også en forhøjet risiko for psoriasis hos dem, der indtog meget mælk, hvor risikoen var 2,53 gange højere.

Specifikt viser resultaterne, at eksklusiv amning i mindst fire måneder synes at have en beskyttende virkning mod udviklingen af psoriasis.

Studiet understreger dermed for første gang, hvordan tidlig ernæring kan påvirke psoriasis.

Del artikler