Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Vores fokus er at skabe en vaccine, der vil beskytte os mod den næste coronavirus-pandemi, og have den klar før pandemien overhovedet er startet," siger Rory Hills.

Ny vaccine effektiv mod fremtidens coronavira, der endnu ikke er opstået

Britiske forskere har udviklet en banebrydende ny vaccineteknologi kaldet Quartet Nanocages. I tests på dyr har teknologien fremkaldt kraftige immunitetsreaktioner og har potentialet til at skabe en vaccine, der vil beskytte os mod den næste coronavirus-pandemi – og have den klar, før pandemien overhovedet er startet.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

Den nye vaccine anvender en avanceret teknik, hvor proteiner fra flere typer coronavirus er "limet" eller bundet til nanopartikels overflade. Bindingen gør det muligt for immunsystemet at genkende og reagere på proteinerne, hvilket er afgørende for at skabe en bred og effektiv immunrespons mod forskellige typer af coronavirus. Nanopartikler er ekstremt små, omtrent på størrelse med et virus, og størrelsen gør det muligt for dem at efterligne et virus' struktur og adfærd mere præcist.

Den nye vaccine træner kroppens immunsystem til at genkende specifikke regioner af otte forskellige coronavira, der i øjeblikket cirkulerer i blandt andet flagermus og skældyr og har potentiale til at springe til mennesker og forårsage en pandemi. De områder af virus, vaccinen fokuserer på, findes også i mange andre coronavira. Ved at træne immunsystemet til at angribe områderne, beskytter det også mod andre coronavira, der ikke er med i vaccinen, inklusive nogle som vi endnu ikke kender til.

For eksempel inkluderer den nye vaccine ikke coronaviruset SARS-CoV-1, som forårsagede SARS-udbruddet i 2003, men den fremkalder stadig en immunrespons over for det virus.

"Vores fokus er at skabe en vaccine, der vil beskytte os mod den næste coronavirus-pandemi, og have den klar før pandemien overhovedet er startet. Vi har skabt en vaccine, der giver beskyttelse mod et bredt udvalg af forskellige coronavira – inklusive nogle vi endnu ikke kender til," siger Rory Hills, ph.d. ved University of Cambridges afdeling for farmakologi og førsteforfatter til rapporten.

Professor Mark Howarth fra University of Cambridges afdeling for farmakologi er seniorforfatter til rapporten. Han siger til universitetets hjemmeside:

"Videnskabsfolk gjorde et fantastisk arbejde med hurtigt at producere en ekstremt effektiv COVID-vaccine under den sidste pandemi, men verden oplevede stadig en massiv krise med et enormt antal dødsfald. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan gøre det endnu bedre i fremtiden, og en kraftfuld del af det er at begynde at bygge vaccinerne på forhånd."

Den nye vaccine er ifølge forskerne meget enklere i design end andre bredt beskyttende vacciner, der i øjeblikket er under udvikling, hvilket skulle fremskynde dens vej ind i kliniske forsøg. Vaccinen går sandsynligvis ind i fase 1 kliniske forsøg i begyndelsen af 2025.

Den underliggende teknologi, forskerne har udviklet, har også potentiale til brug i vaccineudvikling for at beskytte mod andre sygdomme.

 

 

 

Del artikler