Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Medicinrådets formandskab har for tredje gang afvist at revurdere et middel mod meget aggressiv brystkræft

Medicinrådets formandskab afviser for tredje gang revurdering af lægemidlet Trodelvy mod triple-negativ brystkræft, der ikke kan opereres eller har spredt sig. Triple-negativ brystkræft er ofte mere aggressiv end andre former for brystkræft, og de gængse hormonelle behandlinger og HER2-målrettede behandlinger er ineffektive over for kræfttypen.

Begrundelsen på afvisningen fra Medicinrådets formandsskab lyder, at hverken nye data eller ny pris kommer til at ændre Medicinrådets konklusion om ikke at tage Trodelvy i brug nationalt.

I november 2022 vurderede Medicinrådet, at Trodevly forlænger patienternes levetid med knap fem måneder ud fra fase III-studiet ASCENT, sammenlignet med nuværende behandling med kemoterapi. Men behandlingen kostede for meget, mente rådet, og opfordrede derfor firmaet bag Trodelvy, Gilead, til at vende tilbage med ”et betydeligt bedre pristilbud.” 

Kræftens Bekæmpelse understregede dengang, at det var skuffende, at patienter blev fanget i en prisforhandling, når man ved, at behandlingen har effekt. Trodelvy var på det tidspunkt allerede godkendt i Sverige og England. 

"Patienter fra Danmark skal ikke ende med at være de eneste, som i en gruppe af sammenlignelige lande ikke har adgang til den nyeste, livsforlængende behandling. Jo længere tid sagen trækker ud, jo flere patienter gå glip af en livsforlængende behandling, der betyder alverden for dem og deres familier. Det er simpelthen ikke i orden," udtalte Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Siden har Gilead kommet med et nyt pristilbud tre gange. Medicinrådet har modtaget en anmodning om revurdering af Trodevly i januar 2023 – hvor ansøgeren indsendte ny pris. I marts 2023 indsendte ansøgeren både nye data og ny pris. Og i februar 2024 blev der igen indsendt nye data og ny pris. Meldingen fra Medicinrådet har hver gang været den samme, nemlig at den nye pris og de nye data ikke vil ændre rådets konklusion, og derfor har rådet ikke villet igangsætte en revurdering af Trodevly.

Trodelvy er nu godkendt i både Norge og Sverige, og Medicinrådets beslutning om ikke at ibrugtage behandlingen i Danmark har mødt heftig kritik fra både patienter og læger. Umiddelbart efter Medicinrådets afvisning af Trodelvy i november 2022 udsendte Danske Patienters to repræsentanter i Medicinrådet i en sjælden mindretalsudtalelse, hvor de påpegede, at behandling med Trodelvy forlænger levetiden, at der mangler effektiv behandling til patientgruppen, der tæller omtrent 60 kvinder om året, og at prisen ikke er højere end ved anden kræftmedicin, der allerede er godkendt.

I september 2023 kom Ann Søegaard Knop, overlæge og lægelig forskningsleder på Klinisk Forskningsenhed i Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet, med en generel kritik af, hvordan Danmark halter efter de andre nordiske lande på brystkræftområdet. Hun fortalte, at de danske brystkræftlæger flere gange om måneden må fortælle patienter, at de ikke kan få den mest livsforlængende behandling, herunder Trodelvy.

”Pinagtigt”, kaldte Ann Soegaard Knop det.

Trodelvy hører under klassen af antistof-lægemiddelkonjugater (ADCs), som er en type behandling, der kombinerer et antistof med et cytotoxisk (celledræbende) lægemiddel. Denne tilgang sigter mod at levere kemoterapi direkte til kræftcellerne med minimal effekt på sunde celler.

Del artikler