Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse Mads Melbye.
Forskningschef: Eksplosion af fedme verden over vil få stor betydning for kræftforekomsten
Verden har nu rundet én milliard mennesker med fedme, viser en ny analyse i The Lancet. Det vil få enorm betydning for, hvor mange mennesker der vil udvikle kræft, mener Mads Melbye, professor og forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse.
I studiet, publiceret i The Lancet, undersøger forskerne udviklingen af undervægt og fedme i hele verden fra perioden 1990 til 2022. Her finder de blandt andet, at antallet af børn og unge med fedme på verdensplan er firdoblet i perioden, mens fedme blandt voksne er mere end fordoblet.
I 2022 havde 43 procent af alle voksne fedme.
Antallet af undervægtige blandt børn, unge og voksne faldt samtidig, hvilket førte til, at fedme blev den mest almindelige form for fejlernæring i mange lande.
Lande med den højeste kombinerede andel af undervægt og fedme i 2022 var ø-nationer i Stillehavet og Caribien og lande i Mellemøsten og Nordafrika.
På LinkedIn skriver Mads Melbye, forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse og professor på Københavns Universitet, som kommentar til studiets resultater:
”Stigningen i fedme vil have en enorm indflydelse på de fremtidige tal for kræft på verdensplan.”
Insulin er måske synder
En WHO-fremskrivning fra 2022 indikerer, at svær overvægt står til at blive den førende årsag til livsstilsrelateret kræft, der kan forebygges.
Den fysiologiske mekanisme bag sammenhængen mellem svær overvægt og fedme og kræft er stadig uvis, men noget tyder på, at det kronisk forhøjet niveau af insulin kan spille ind.
”Insulin er en vækstfaktor, vi bruger det i laboratorierne for at få cancerceller til at vokse. Vi ved også, at hyperinsulinæmi blokerer for nedbrydning af fedt, så længe kroppen har rigelige mængder glukose (i blodet, red.), som skal forbrændes først. Det er næsten umuligt at tabe sig, når man har hyperinsulinæmi, for hvordan skal man komme blokeringen (fra insulin, red.) til livs,” sagde Anne Tjønneland under Danske Kræftforskningsdage. Hun er overlæge og forskningsgruppeleder i Kræftens Bekæmpelse.
I en artikel på WHO’s hjemmeside udtaler organisationens generaldirektør Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus om det nye studie i The Lancet:
"Denne nye undersøgelse fremhæver vigtigheden af at forebygge og håndtere fedme fra tidlig liv til voksen alder gennem kost, fysisk aktivitet og passende pleje efter behov."
"At komme tilbage på sporet for at nå de globale mål for at bremse fedme vil kræve arbejde fra regeringer og lokalsamfund, understøttet af evidensbaserede politikker fra WHO og nationale offentlige sundhedsagenturer. Det er vigtigt, at det kræver samarbejde fra den private sektor, som skal stå til ansvar for deres produkters sundhedspåvirkning."