Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Novos nye fedmepille slår Wegovy i tidligt forsøg

Novo Nordisks nye tablet, Amycretin, til behandling af svær overvægt har givet anledning til et massivt vægttab i fase 1-studier. Det står til at slå både Wegovy og Novos kommende afløser til Wegovy, fedmemedicin Cagrisma.

På et investorarrangement torsdag delte Novo Nordisk data fra et tidligt klinisk forsøg med et eksperimentelt vægttabstablet kaldet Amycretin,  som forsøgsresultaterne antyder kunne være mere effektiv end selskabets populære vægttabslægemiddel Wegovy. Et fase 2-stude vil blive offentliggjort i begyndelsen af 2026.

Ifølge Marcus Schindler, koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling, giver Amycretin anledning til et vægttab på 13,1 procent efter bare 12 ugers behandling.

Amycretin bygger på to virkningsmekanismer, dels hormonet GLP-1 og dels hormonet amylin. Det er samme virkningsmekanismer som selskabets nye lægemiddel mod svær overvægt, Cagrisema, der nærmer sig afslutningen på fase 3-studier.

Cagrisema kombinerer semaglutid (det aktive stof i Wegovy og Ozempic) med cagrilintid, som også er et Novo Nordisk-præparat. Semaglutid efterligner virkningen af GLP-1, og cagrilintid efterligner virkningen af amylin.

Fase 2-studier af Cagrisema har vist imponerende resultater, og resultaterne med Amycretin ser umiddelbart endnu bedre end med Cagrisema, der gav anledning til et vægttab på cirka 10 procent efter 12 uger. Ved Wegovy tabte patienterne omkring seks procent på 12 uger.

Ifølge Novo Nordisk er det forventningen, at afløser til Wegovy, Cagrisema, kan give et vægttab på mere end 25 procent, mens Wegovy har vist gennemsnitlige vægttab på 17-18 procent. 

Næste generations fedmemidler ser altså ud til at blive mere og mere effektive, ligesom injektionerne på sigt er vej ud og afløses af tabletbehandling.

”Området har udviklet sig voldsomt inden for de seneste år. Der er kørt store studieprogrammer på flere nye lægemidler, og de er kun i enkelte tilfælde ikke ført i mål. I flere tilfælde forsøger man nu at kombinere effekten af de midler, der allerede har vist effekt. Og det giver god mening, at hvis man forsøger at angribe flere punkter på samme tid, så vil man ofte opnå en større effekt,” har Jens Meldgaard Bruun, der er overlæge og professor på Steno Diabetes Center Aarhus samt lægefaglig leder på Nationalt Center for Overvægt, tidligere forklaret.

Novo Nordisk er langt fra det det eneste medicinalfirma, der fokuserer intensivt på fedmebehandlingsmarkedet. Mens adskillige firmaer arbejder på at udvikle nye potentielle behandlinger, har Eli Lilly fra USA opnået godkendelse for deres stof tirzepatid i USA til fedmebehandling. Dette stof har også fået en positiv vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagenturs ekspertudvalg, CHMP.

Tirzepatid er en kombineret GLP-1- og GIP-receptoragonist og den første af slagsen. GIP er et hormon, der hjælper med at regulere blodsukkeret ved at fortælle kroppen at frigive insulin, men det kan også være med til at øge fedtlagring, hvilket kan bidrage til overvægt.

Dermed kan Novo Nordisk for alvor se frem til konkurrence i forhold til Wegovy, da tirzepatid har vist vægttab på op til cirka 22 procent. Eli Lilly tester derudover også aktivstoffet retatrutid, der i fase 2-forsøg har vist endnu større vægttab.

Del artikler