Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Yong Zhao og Sotirios Campranis med celastrol fremstillet i gærceller. Foto: Yao-Tao Duan

Forskere fra Danmark er lykkedes med at skabe potent slankestof i gær

En traditionel kinesisk lægeplante danner et stof, som har kæmpe potentiale som slankemiddel. Men ingen har hidtil kunnet udvinde det, fordi planten er ekstrem giftig. Nu er det imidlertid lykkedes forskere fra Københavns Universitet at fremstillet stoffet syntetisk, oven i købet på en simpel og bæredygtig måde.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Inden for de seneste år har området med vægttabsmedicin udviklet sig voldsomt. Mens Wegovy fra Novo Nordisk er såkaldt GLP-1-receptor antagonist, så retter nogle af de kommende medikamenter sig mod tre forskellige receptorer på én gang – GLP-1, GIP og glucagon – i håbet om, at det vil kunne give patienterne et endnu større vægttab.

Nu kan stoffet celastrol, være på vej takket være forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Forskerne antager, at en potentiel behandling enten kan gøres med celastrol alene eller i kombination med andre typer behandlinger.

Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i tidsskriftet Nature Chemistry.

Københavns Universitet har ansøgt om patent på opfindelsen og er lige nu i dialog med potentielle partnere om at kommercialisere metoden.

Planten, som på dansk hedder tordengudsvin, og som på kinesisk har ’kælenavnet’ Seven Steps to Death, er ekstrem giftig, men producerer også stoffet celastrol, som har en stærk effekt mod overvægt.

Eksperimenter med mus, der var sat på fedekur, har vist, at mus, der havde fået celastrol, tog 45 procent mindre på i vægt end musene i kontrolgruppen. Forsøg med menneskeceller har vist lignende effekt.

Effekten skyldes, at celastrol genaktiverer kroppens følsomhed over for hormonet leptin, som overvægtige bliver resistente overfor. Leptin er et af de hormoner, der får kroppen til at forbrænde flere kalorier og dermed regulere vægten.    

Et forskerhold fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab satte sig for at finde vejen til at fremstille stoffet bioteknologisk. Anført af adjunkt Yong Zhao er det lykkedes forskerne som de første at kortlægge ruten med alle de 15 biokemiske trin, som planten gennemgår, når den danner celastrol. Disse trin er nødvendige at kende for at genskabe stoffet biosyntetisk.

”Vi har fundet ud af, hvordan planten danner celastrol ved at finde alle leddene i fremstillingsprocessen. Det betyder, at vi kunne tage de gener og enzymer, som laver stoffet, og putte dem over i en anden organisme, som ikke danner giftige stoffer. Og det er det, vi har gjort med gær,” siger Yong Zhao i pressemeddelelsen.

Forskerne har formået at fremstille syntetisk celastrol i en tank med ganske almindeligt gær, som de har brugt som en værtsorganisme til at producere stoffet for dem.

”Tænk, du behøver bare at fodre celastrol-molekylet med sukker, og så får du et stof nærmest i ren form uden de giftige stoffer, som ellers følger med fra naturens side. Processen er både simpel og effektiv, og så tager den kun en uge. Og den foregår uden brug af giftige opløsningsmidler eller katalysatorer, som ellers typisk bruges i kemiske synteser. Jeg tror, der er et kæmpe potentiale her,” siger Sotirios Kampranis.

Forskerne pointerer, at gær allerede bliver flittigt brugt i biotek-industrien, som derfor har den nødvendige viden og infrastruktur til at producere celastrol i stor skala.

”Netop derfor har vi valgt at bruge gær som organisme. Vi akademikere udvikler teknologien, men det er vigtigt, at den kommer i en form, som er brugbar for industrien, så den kan videreudvikle teknologien og lave gavnlige produkter til os alle sammen,” siger Sotirios Kampranis.

Nu gælder det om at få undersøgt stoffets potentiale til at behandle overvægt hos mennesker nærmere. Forskerne antager, at en potentiel behandling enten kan gøres med celastrol alene eller i kombination med andre typer behandlinger, antager forskerne.

”Man kan fx forestille sig en behandling, hvor man kombinerer celastrol med andre medicinpræparater mod overvægt for at opnå en bedre effekt. For jo flere targets i kroppen du rammer, jo bedre. Og man ser ofte, at der opstår en synergieffekt, når der er flere forskellige præparater i spil samtidig. Men her må medicinalindustrien naturligvis tage over,” siger Yong Zhao.

 

overvægt

Del artikler