Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt lægemiddel kan være effektiv forebyggelsesmulighed ved epiosodisk migræne

Aquipta er et nyt lægemiddel ved navn atogepant, som har vist sig at kunne mindske antallet af dage med migræne hver måned. Det er særligt nyttigt for folk, der ikke har haft succes med de almindelige forebyggende migrænebehandlinger.

Forskningen bag dette resultat blev udført gennem det store internationale studie kaldet ELEVATE, der inkluderede danske deltagere. Studiet viste, at Aquipta kan forebygge det, der kaldes episodisk migræne, hvor anfaldene ikke er konstante, men opstår fra tid til anden. Det var rettet mod mennesker, som tidligere havde prøvet mellem to og fire forskellige typer af forebyggende behandlinger uden succes.

Undersøgelsen blev afholdt over 73 forskellige lokationer i mange lande, herunder Danmark. De voksne deltagere var mellem 18 og 80 år gamle, og de havde alle oplevet, at tidligere behandlinger ikke havde hjulpet.

I løbet af studiet blev deltagerne opdelt i to grupper, hvor den ene gruppe fik Aquipta dagligt, mens den anden gruppe fik en placebo, altså en pille uden aktivt stof. Dette blev målt og sammenlignet over en 12-ugers periode. Af de 313 deltagere, der modtog mindst én dosis af medicinen, oplevede de, der tog Aquipta, et fald i antallet af migrænedage fra et gennemsnit på 1,9 dage med placebo til 4,2 dage med Aquipta. Det betyder, at der var en gennemsnitlig forbedring på 2,4 dage færre med migræne hver måned.

Den mest almindelige bivirkning hos dem, der tog Aquipta, var forstoppelse, som ramte 10 procent af patienterne. Der var også nogle få alvorlige bivirkninger, som ramte fire personer (3 procent), men ingen i placebo-gruppen oplevede alvorlige bivirkninger.

Sammenfattende tyder resultaterne fra studiet på, at Aquipta kan være en effektiv ny måde at forebygge migræne på for dem, som ikke har haft succes med andre behandlingsmetoder.

 
Del artikler