Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Foto: Rawpixel

Danske forskere udvikler nyt middel mod fedme – forsøg på mus viser, at det kan overgå Wegovy

Danske forskere fra blandt andet Københavns Universitet har udviklet et nyt vægttabsmiddel, som er en kombination af to behandlinger. Midlet kan på sigt udkonkurrere eksisterende behandlinger mod svær overvægt, håber forskerne på.

Forskernes studie er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Forskningen fokuserer på et såkaldt bimodalt molekyle, der kombinerer to behandlinger: GLP-1 receptor agonisme og NMDA-receptor antagonisme. GLP-1 (glucagon-like peptide-1) er kendt for sine evner til at reducere appetitten og regulere blodsukkerniveauer, mens NMDA (N-methyl-D-aspartat) receptor antagonister normalt bruges i neurologisk forskning.

Ved at kombinere de to mekanismer i et enkelt molekyle, kaldet GLP-1-MK-801, har forskerne kunnet målrette de hjerneområder, der styrer appetit og energiforbrug, med færre bivirkninger. Når GLP-1-MK-801 injiceres, transporterer GLP-1 delen NMDA-blokkerne direkte til de neuroner, der kontrollerer sult og mæthed. Det betyder, at disse neuroner bliver påvirket, hvilket reducerer appetitten og hjælper med vægttab – men uden at påvirke andre dele af hjernen.

Jan-Wilhelm Kornfeld, professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi og gruppeleder ved Novo Nordisk Centret for Adipocyte Signaling ved Syddansk Universitet, siger til Videnskab.dk, at forskerne bruger et eksisterende lægemiddel til at bringe et andet lægemiddel ind i hjernen – nærmest som en trojansk hest, og at det "er genialt".

"Studiet præsenterer en ny tilgang til svær overvægt, og det er meget smart og af høj kvalitet," siger han til Videnskab.dk.

I forsøg med overvægtige mus har GLP-1-MK-801 vist sig at være særdeles effektiv. De daglige injektioner af molekylet resulterede i et vægttab på op til 23 procent. Udover vægttabet oplevede musene også forbedringer i blodsukkerkontrol og en reduktion i fedtmasse. De resultater er markant bedre end dem, der opnås med eksisterende monoterapier som eksempelvis Wegovy, som har vist gennemsnitligt 15 procent vægttab hos mennesker i kliniske forsøg. I nogle tilfælde taber musene sig dobbelt så meget som de mus, der kun får GLP-1-medicin.

Da forsøgene kun har været med mus, er der dog lang vej endnu, før en medicin baseret på GLP-1-MK-801-molekylet kan ramme markedet. Der kan nemt gå 7-10 år.

Selv om hovedformålet med GLP-1-MK-801 er at behandle fedme, er der tegn på, at det også kan have en effekt på Alzheimers sygdom og andre sygdomme i hjernen. Det skyldes, at NMDA-receptor antagonister kan reducere neuroinflammation og beskytte neuroner. GLP-1 kan også have positive effekter på hjernens funktion og stofskifte.

Del artikler