Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedspolitik

Behandlinger

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Nye navne

Sundhedskultur

    Rigshospitalet vil dosere som ved de godkendte cannabisprodukter

    Patienterne presser på, og lægerne ved Dansk Multipel Sclerose Center arbejder på at få fastsat, hvordan man vil dosere de nye cannabisolier, som kom i handlen i begyndelsen af september, så behandlingen kan komme i gang. 

    Ny bog:

    SANDHEDERNE OM MEDICINSK CANNABIS

    af Maria Cuculiza

    Udkommer i november 2018 på Forlaget Medicinske Tidsskrifter

    Antal sider: ca. 250

    Pris: 289 kroner

    Kan forudbestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Scleroselægerne ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet vil inden for den nærmeste tid samles for at fastsætte den dosering af tre nye plantebaserede cannabisolier, som er kommet i handlen i forbindelse med forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

    Planteprodukterne er kommet på markedet uden en vejledning om dosering, og da Lægemiddelstyrelsen heller ikke har anbefalinger til dosis, udover at man råder til at begynde med en ”lav” dosis, er det op til scleroseklinikkerne selv at finde ud af, hvor meget de forskellige patienter skal have.

    På Rigshospitalet vil man formentlig lægge sig op ad de doseringer, der gælder for de godkendte cannabislægemidler, fortæller ph.d. Stefan Gustavsen, som er i gang med at udarbejde et oplæg til dosering, som kan være udgangspunkt for diskussionen på Rigshospitalet.

    ”Vi skal jo have en behandlingsalgoritme, så behandlingen bliver ensrettet. Vi har retningslinjer for de godkendte cannabispræparater, og vi vil prøve at lægge doseringerne af dem over på de nye produkter, så vi holder fast i sikkerheden fra de godkendte produkter,” siger Stefan Gustavsen.

    Lægerne vil blandt andet se på det godkendte blandingsprodukt Sativex, hvor en typisk dosering i Dansk Multipel Sclerose Center er seks-otte pust per døgn. Det vil sige en døgndosis på 16 mg THC/15 mg CBD – 21 mg THC/20 mg CBD. 

    Enkelte patienter skal have mere, og den maksimale døgndosis, som ganske få patienter får, er 12 pust (32 mg THC/30 mg CBD), fortæller Stefan Gustavsen. 

    Når det kommer til behandling med ren CBD, findes der ingen godkendte præparater, så her må lægerne på Rigshospitalet indhente erfaringer fra andre.

    ”Jeg håber, at vi kan få den på plads inden for nogle uger. Patienterne begynder at blive utålmodige nu, men det er klart, vi bliver nødt til at have det hele gjort klart, før vi går i gang” siger han.

    Del artikler