Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Fra Stray Bodies.

Udfordrer det normale: Filmfestivalen CPH:DOX fejrer kropslig mangfoldighed

Under overskriften BODY POLITICS har den årlige dokumentarfilmsfestival CPH:DOX særligt fokus på kroppen som kampplads. Programchefen fortæller om vores kropsforståelse, der er midt i et paradigmeskift, og hvorfor det er vigtigt at bearbejde kunstnerisk.

Vi møder verden med vores kroppe og sanser, og vi lever i en tid, hvor forståelsen af både rettigheder og krænkelser kobles til de levede og kropslige erfaringer, som det enkelte menneske har. Derfor var kroppen et oplagt tema til dette års dokumentarfilmsfestival, fortæller programchef på CPH:DOX, Mads Mikkelsen (ikke skuespilleren, red).

”Kroppen er på den ene side meget konkret, og samtidig er den en metafor. Vores kroppe er tæt forbundet med vores erfaring og vores måde at være i verden blandt andre kroppe, og samtidig er kroppen et stærkt billede på samfundet som den store krop. Kroppen bliver dermed et filter eller en prisme, man kan forstå verden igennem,” siger Mads Mikkelsen.

Paradigmeskift i kropsforståelse

Han fortæller, at festivalen også har valgt temaet BODY POLITICS, fordi kroppen kan ses som en kampplads.

"Vi har iagttaget et stort kulturelt paradigmeskifte de seneste syv-otte år, som handler om, hvordan vi opfatter vores egne og andres kroppe. Der er en ny bevidsthed om normer, identitet, inklusion og eksklusion samt de blinde vinkler og ubevidste fordomme, vi alle bærer. Mennesker marginaliseres på grund af krop, vægt, hudfarve og abelisme (diskrimination over for personer med handicap), og det vil vi gerne placere i en kulturel kontekst for at kunne adressere nogle af de ændringer, der er sket," siger Mads Mikkelsen.

”Normal” versus ”unormal” krop

Årets tema udforsker, hvad der anses som den ”normale” krop versus den ”unormale krop” og hvad samfundet gør for at imødekomme de forskellige kroppes forskellige behov.

I følge Mads Mikkelsen har det ikke været svært at finde film, der faldt ind under emnet. Listen var lang, og de film, de endte med at vælge, forholder sig til kroppen konkret, humoristisk og kropspolitisk gennem temaer som fertilitet, diskrimination, abelisme og traumer.

Filmene i temaet BODY POLITICS er varierede, og Mads Mikkelsen fortæller, at CPH:DOX har tre vinkler at anskue kroppen fra: Kunsten, videnskaben og samfundet.

En tilgang til emnet er filmen ’Your fat friend’, som vises i hele landet, og som er baseret på bestsellerforfatter Aubrey Gordons manifest for tykke mennesker. En anden tilgang til emnet er filmen ’Stray bodies’, der handler om hvordan mennesker må krydse grænser at få retten til kropslig selvbestemmelse, hvad enten det gælder abort, kunstig befrugtning eller aktiv dødshjælp.

”Den første film handler om, hvordan verden ikke er indrettet efter tykke kroppe, mens den anden er et ret konkret billede på kropspolitik, der har indflydelse på, hvordan især kvinder kan udfolde deres liv,” siger Mads Mikkelsen

Handikapvenlig biograf

For ikke selv at bidrage til marginaliseringen af kroppe, der ikke passer ind til normen, har CPH:DOC på Charlottenborg bygget en biograf, der er nemt at tilgå for mennesker med fysiske handicap. Det kan nemlig være vanskeligt for eksempelvis kørestolsbrugere at få adgang til almindelige biografer, der ofte er af ældre dato og ikke har adgang til salene med elevator eller rampe.

”Vi er meget opmærksomme på, at festivalen er for alle. Det burde ikke være noget, man skulle være særligt opmærksomme på, men det er det. Vi er i en overgangsperiode. Lige nu er der en samtale i gang om kroppe og marginalisering, som måske kan være med til at ændre på tingene,” siger Mads Mikkelsen

 

Program og billetter:

BODY POLITICS består af ti udvalgte film, der har fokus på kroppen. Nogle af filmene har kun få visninger, mens andre vises over hele landet i de næste par uger. Læs mere om temaet og filmene og køb billetter her:

 

Del artikler