"Det var sjovt at få et orkester til at fungere, men på et tidspunkt måtte jeg erkende, at det måske ikke var her, fremtiden var," fortæller Helene Probst.
Helene Probst ville oprindeligt være musiker
KULTUR-TEMPERATUR. Helene Probst har siddet centralt ved bordet i både Danske Regioner, Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen, men oprindeligt havde samfundsmedicineren, der også er fan af keramik, udset sig en helt anden karrierevej.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Det må være keramikmuseet Clay i Middelfart, som jeg for nylig besøgte med hele min familie. Jeg elsker dansk, men også afrikansk keramik. Der er en hel del brugskunst hjemme hos mig, og kunst og kultur giver mig et frirum i et travlt arbejdsliv. Jeg glæder mig hver dag over formen, det grafiske udtryk og glasuren. På Clay kan man se ret fantastisk keramik og værker af dygtige danske keramikere, som jeg på ingen måde har råd til at købe selv.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger fremover centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg læser en del, så det skifter, hvad jeg anbefaler. Jeg fik af en god mandlig kollega bogen ’11 %’. af Maren Uthaug. Det er en feministisk bog, men jeg synes samtidig, at den reflekterer over, hvorfor vi har brug begge køn. Jeg har anbefalet den til mine tre døtre, men de har ikke bidt på endnu.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Jeg har i mange år været optaget af, hvorfor vi ikke formår at yde en bedre indsats for mennesker med psykisk sygdom. Jeg synes, at Anna Juuls bog ’Superskurk’ giver stof til eftertanke, og den burde være obligatorisk læsning for alle, der interesserer sig for sundhedsvæsenet. Kathrine Marie Guldager har skrevet en fantastisk trilogi, som portrætterer tre vrede kvinders syn på velfærdssamfundet. Den sidste handler om en mor, der har en voksen søn med svær psykisk sygdom, og den giver et meget fint indblik i, hvor svært det er at være pårørende. Man kommer som læser virkelig i hendes sko. Og så er der dokumentarprogrammerne ’Syg Ungdom’, hvor Anders Agger besøger et psykiatrisk bosted i Region Midtjylland. Det er en meget rørende serie, som jeg også gerne vil anbefale.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”I mange år spillede jeg tværfløjte og var også seriøs omkring det. Der findes en forskole til musikkonservatoriet, hvor jeg søgte ind, men ikke blev optaget. Så tænkte jeg ’ah, så var det måske ikke mig alligevel’. Jeg spillede med i et orkester, der blandt andet var med til at opføre forskellige musicals. Det var sjovt at få et orkester til at fungere, men på et tidspunkt måtte jeg erkende, at det måske ikke var her, fremtiden var. Og at det kan være ret ensomt på egen hånd i et øvelokale.”
Helene Probst, 51
- Lægefaglig direktør i Danske Regioner, tidligere lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland og vicedirektør i Sundhedsstyrelsen
- Repræsentant i Sundhedsstyrelsens Epidemi-kommission under COVID-19 og ansvarlig for de faglige retningslinjer og den borgerrettede kommunikation
- Formand for følgegruppen, der udarbejdede det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien i 2021-2022
- Speciallæge i samfundsmedicin fra Københavns Universitet i 2013