Sandra Meinich Juhl er en af landets mest kendte læger – i hvert fald blandt de yngste danskere. Foto: DR
Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn
BØGER. Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.
Ingen kan beskylde Sandra Meinich Juhl for at tale ned til børn i hendes nye bog ´Lær om kroppen med Sandra – historier om din vidunderlige krop´, hvori hun i en respektfuld, venlig og opmuntrende tone tager sine læsere med på en ualmindelig udførlig rundrejse i kroppens indre og ydre funktioner fra læring om celler over hormoner og immunsystemet til, hvordan slik og kager bliver til lort og tårer til snot:
”Hvis man rigtigt skal forstå kroppen, bliver man nødt til at kende til cellerne. Cellerne er så små, at man ikke kan se hver enkelt af dem med det blotte øje. Hvis du nogensinde har bygget et sandslot, ved du, at selvom det på afstand ligner et slot, består det af en hel masse små sandkorn, som tilsammen danner slottet. Det er det samme med kroppen og dens celler. Du er bygget op af omkring 35.000.000.000.000 (35 billioner eller 35 tusind milliarder eller 35 millioner millioner) celler, og de kan meget mere end de små sandkorn, der danner et sandslot. Hver eneste celle er nemlig levende og har sine egne superkræfter. Cellerne er opbygget af endnu mindre byggesten, som hedder molekyler. Nogle celler er runde, nogle er aflange, og nogle er formet som stjerner,” skriver Sandra Meinich Juhl, der lægger seriøst fra start i første kapitler og videre om cellerne blandt andet forklarer:
”Cellerne har deres egne mini-organer, som hedder organeller. De har bl.a. små kraftværker, der laver energi, og skraldespande, hvor de nedbryder molekyler, de ikke skal bruge mere. De har små fabrikker, der kan lave nogle molekyler, der hedder proteiner, og de har deres eget lille skelet, som holder cellen i den form, den gerne vil have.”
Sandra Meinich Juhl, der er uddannet læge og ph.d. og i færd med at uddanne sig til speciallæge i børnesygdomme, vil for mange børn være kendt som Bamselægen efter, at hun siden 2018 i DR’s børne-TV-program af samme navn har behandlet bamser for mere eller mindre kendte sygdomme.
Og selv om hun sætter den naturfaglige barre højt, når hun herefter fortæller børnene om hud, knogler, muskler, blod, knoglemarv, milt, hjerte, blodåre, lunger, luftveje, mave-tarm-systemet, leveren, bugspytkirtlen, nyrerne og urinvejene, hjernen og nerve- og hormonsystemet, så mærker man tydeligt, at hun er vant til at kommunikere til og med børn.
Blandt Sandra Meinich Juhls mange kommunikative styrker er, at hun for eksempel er god til at sætte nye billeder på kroppens funktioner. For eksempel kalder hun mave-tarmsystemet, leveren og bugspytkirtlen for kroppens restaurant, fabrik og genbrugsplads, nyrer og urinveje er kroppens rensningsanlæg, mens hjernen og nervesystemet er kroppens computer og ledninger.
På samme vis er Sandra Meinich Juhl også dygtig til at snige masser af biologiske fagtermer ind i sine ellers meget pædagogisk skrevne tekster på en måde, som gør, at børn har mulighed for at relatere sig til og derved bedre forstå, hvad hun forsøger at lære dem. For eksempel når hun fortæller om osteocytter, osteoblaster og osteoklaster:
”Knoglecellerne er en slags eneboere. De bor langt fra hinanden, for rundt om hver enkelt af dem ligger selve den hårde knogle som en tyk skal. Den hårde skal består af kalk, der gør knoglen hård, men også af noget, der hedder kollagen, som minder lidt om en stærk elastik. Kollagenet gør knoglen en lille smule bøjelig, så den ikke knækker for let. Knogleceller hedder osteocytter. Det lyder så nuttet, synes jeg. Det har ikke noget med ost at gøre, selvom osteocytterne faktisk bliver glade, når du spiser ost, fordi det ligesom mælk indeholder masser af kalk. Osteocytterne har nemlig hele tiden brug for ny kalk til at holde knogleskallerne rundt om sig ved lige. Sammen med osteocytterne bor der nogle knoglebyggere med det seje navn osteoblaster og nogle knoglenedrivere, der hedder osteoklaster. Hvis der er for lidt kalk i kroppen, går osteoklasterne i gang med at fjerne noget af knoglens kalk, så kroppen kan bruge kalken andre steder. Når der så kommer kalk igen, kan osteoblasterne igen begynde at opbygge mere knogle. Når man bliver gammel, bliver ens knogler tyndere, fordi osteoklasterne arbejder lidt for meget. Det betyder, at man nemmere brækker en knogle, hvis man falder.”
At lære om kroppen er en vigtig del af børns udvikling, og som regel er de da også nysgerrige efter at høre om deres egne kropsdele fra de er helt små. Og det er rigtigt fint, at der her er en bog, som forsøger at lære børn om fordøjelsessystemet, så kan de bedre forstå, hvordan maden bliver først til energi og siden til afføring. Om kredsløbssystemet, så de ved, hvordan hjerte og lunger transporterer ilt og næringsstoffer til kroppen og om, hvordan børn kommer til verden – uanset om det er ved hjælp af kunstig befrugtning eller den mere naturlige vej.
Men Sandra Meinich Juhl skriver ikke for småbørn. For trods bogens ganske vellykkede, søde, humoristiske, men ofte også barnlige illustrationer lægger hun i sine tekster ikke skjul på, at kroppen er et umådeligt komplekst system. Og selv om hun er dygtig til at visualisere dens mange processer, så synes hun i høj grad funderet i et ønske om at hjælpe børn til at udvikle interesse for naturvidenskab ved som her at lære dem om anatomi, fysiologi og biologi. Langt de fleste børn skal derfor være begyndt i skolen for at kunne udvikle den detaljerede forståelse af kroppen og dens systemer, organer og funktioner, som Sandra Meinich Juhl her forsøger på bedste ambitiøse vis at bibringe dem.
Alternativt skal ´Lær om kroppen med Sandra – historier om din vidunderlige krop´, bruges i skolen eller måske endnu bedre til højtlæsning af forældre og voksne pårørende, som kan forklare og supplere. Hvilket ikke bør begrædes, da mange af os sikkert vil enten lære noget nyt eller i hvert fald genlære noget, som vi har glemt i kraft af, at vi blev det fortalt på mindre pædagogisk gennemtænkte og inspirerende måder, end Sandra Meinich Juhl formår.
Sandra Meinich Juhl: ´Lær om kroppen med Sandra – historier om din vidunderlige krop´ er udkommet 13. marts på Politikens forlag og koster 250 kroner