Coronakort, fredag morgen 17. december.

Nyt coronakort: Så udbredt er smitten og Omikron - og her er det værst

ANALYSE. Omikron er blevet den dominerende variant i Region Hovedstaden, hvor man under sekventeringen onsdag og torsdag har fundet flere Omikron-varianter end Delta-varianter. Også i Region Midtjylland er den sandsynligvis blevet dominerende. 

Det tyder data på. Allerede i sidste uge, uge 49, havde Region Midtjylland en så stor andel af Omikron-varianter (13 procent), at den kun var få procent fra Region Hovedstaden (16,8 procent). Og nyeste tal for hele Danmark er, at Omikron var skyld i 34 procent af alle smittetilfælde 14. december.

Omikron fik en eksplosiv fødsel i Danmark for kun tre uger siden, da den blev voldsomt spredt ved supersprederarrangementer som julefrokoster og koncerter. Den supermuterede virus elsker stadig superspreder-arrangementer som fester og en tur i byen og er derfor drevet frem af de 20-29-årige, som har den suverænt største andel af Omikrontilfældene. De 15-19-årige er også pænt med. Den mindste andel af Omikron ses hos 0-14-årige og hos folk over 65 år. 

At andelen af Omikron-tilfælde er størst i Region Hovedstaden og Region Midtjylland - og mindst i Region Syddanmark - kan aflæses i den smittestigning, der har været i de enkelte regioner den seneste uge. Smitten er steget mest i Region Hovedstaden - hele 47,6 procent. Hovedstadsregionen lander på incidensen 1.343. Næstmest er smitten steget i Region Midtjylland - 45 procent. Her lander incidensen på 714,1. Og mindst er smitten steget i Region Syddanmark, hvor den er steget 27,7 procent og ender på incidensen 635,6. 

I Region Sjælland (incidens 906,2) er smitten steget 32,4 procent, og i Region Nordjylland (622,6) er den steget 41 procent.

På et pressemøde torsdag aften gjorde direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, klart, at der intet håb er om at kunne stoppe Omikron. Kun ved restriktioner at kunne bremse den, så den ikke vælter sygehusvæsenet. Det vil også blive svært at undgå at blive smittet i løbet af vinteren, sagde han, for alle - både vaccinerede, uvaccinerede og tidligere smittede - kan blive smittet. Men immuniteten fra vacciner eller tidligere smitte kan dog heldigvis gøre, at man ikke bliver meget syg af covid-19 og må på hospitalet.

Lige nu er der 17 indlagte med Omikron-varianten blandt de 517 coronaindlagte i Danmark. Meget tidlige tal fra Danmark viser, at 0,6 procent af tilfældene med Omikron indlægges, hvor det gælder for 1,4 procent, hvor der er andre varianter på spil. Det er meget spæde og nok ikke retvisende tal, for dels kommer indlæggelser ofte 1-2 uger efter smitte, og dels er der mange unge mennesker blandt de første Omikrontilfælde, og derfor ved vi ikke, hvordan situationen vil være, hvis ældre og sårbare bliver smittet i stor stil. TV-lægen Peter Qvortrup Geisling fortalte torsdag, at han havde talt med læger på covid-afdelingerne, og at meldingen var, at det var samme symptomer hos Omikronramte som hos Deltaramte. 

Vi kan dog se på indlæggelserne generelt, at boostervaccinerne virker. Blandt de indlagte er der nu 32,1 uvaccinerede pr. 100.000, hvor tallet for fuldt vaccinerede er nede på 6,7 pr. 100.000. Så stor forskel mellem grupperne har der ikke været længe. At så mange af de fuldt vaccinerede nu har fået boosterstikket gør simpelthen, at de undgår indlæggelse. 

Af de 682 nyindlæggelser den seneste uge har der heller ikke været en majoritet af ældre. Der har f.eks. været nyindlagt næsten lige så mange i 30´erne som i 80´erne. 81 af de nyindlagte har således været i alderen 30-39 år, mens 87 var i alderen 80-89. Gruppen af folk i 70´erne har skilt sig negativt ud - her var der 129 nyindlæggelser. 

Alle ældre har dog heller ikke fået boosterstikket, og det øger risikoen for indlæggelse. 15. december havde kun 51 procent af de 65-69-årige fået boosterstikket. Blandt de 60-64-årige kun 33 procent.

Hvor udbredt er smitten nu? 

9.999. Der er noget næsten dæmonisk drilsk eller måske ildevarslende i smitterekorden fra torsdag. Et tal lige på vippen til et femcifret smittetal - men mon ikke det kommer fredag? Og lørdag? Og søndag?

Hele 53.949 smittede har der været den seneste uge, hvor Omikron bare speedede op. Med dens vilde fordoblingstid på to-tre dage vil smittetallet kun vokse de næste dage. Spørgsmålet er, om de nye, kommende restriktioner vil kunne bremse den, eller den bare er blevet for stor og uregerlig og vil sende landets hospitaler i knæ. Alle håber, at det ikke vil gå sådan, men ingen ved det. 42 ligger lige nu på intensiv, og kapaciteten er på 310. På et pressemøde torsdag aften sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, at styrelsen har bedt regionerne om planer for, hvordan sygehusene kan skalere intensivkapaciteten op til totalt 450 pladser.

I sidste uge havde vi et citat fra Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, som til Berlingske sagde, at hvis smitten med omikron-varianten fortsatte med stige i samme takt, som vi havde set de seneste dage, så ville der være 10.000 daglige smittede til jul. Det lød voldsomt. Men nu er virkeligheden, at vi otte dage før jul når op på det tal. 

Den seneste uges smittetal er en stigning på 15.782 smittede i forhold til sidste uge og en stigning på 41,4 procent.

32 ud af landets 98 kommuner har en incidens på over 1.000! I hver tredje af landets kommuner har mere end 1 procent af alle indbyggere i kommunen altså fået en positiv PCR-test i den seneste uge.

Og 85 kommuner har en incidens over 500, som for få måneder siden var grænsen for, at kommunen automatisk nedlukkede alle skoler, butikker, liberale erhverv etc.

De 10 hårdest ramte kommuner er Egedal (incidens 1.684), København (1.567), Dragør (1.554), Gentofte (1.507), Frederiksberg (1.429), Viborg (1.408), Tårnby (1.398), Frederikssund (1.390), Glostrup (1.386) og Hørsholm (1.306). 

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 7. december til 13. december. har der været 65 dødsfald. I ugen tidligere var der 70.

  • 2 mænd i 40´erne. De havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 2 mænd i 50´erne. De havde andre sygdomme
  • 2 kvinder og 3 mænd i 60´erne. 4 af de 5 havde andre sygdomme.
  • 9 kvinder og 11 mænd i 70´erne. 18 af de 20 havde andre sygdomme.
  • 12 kvinder og 11 mænd i 80´erne. 22 af de 23 havde andre sygdomme.
  • 6 kvinder og 4 mænd i 90´erne. 9 af de 10 havde andre sygdomme
Blandt de afdøde er der i uge 49 6 plejehjemsbeboere. 
 
 
 

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateret løbende siden februar 2020):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 10. december om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel