Coronakort 27. maj.

Nyt coronakort: Kommune fordobler incidensen på en dag - og ny region brager frem med smitte

Når man ser på torsdagens kort over smitteniveauerne i Danmark lige nu, falder øjet naturligt på Aalborg. Aalborg nærmest lyser faretruende mørkt i et land, som ellers overvejende er farvet i mere blide, orange kulører. 

For anden dag i træk fik Aalborg torsdag landets højeste incidenstal, og aalborgenserne satte torsdag en anden kedelig rekord: 138 blev nemlig konstateret smittet med coronavirus, og det er det højeste antal på en enkelt dag siden december 2020. Smitten har altovervejende bredt sig blandt de unge: 280 af kommunens 569 smittede er 20-29 år, og 132 er 10-19 år.

Incidensen er steget dag efter dag i en uge i træk, og 24. maj måtte Vor Frelser Sogn i Aalborg midtby lukke ned på grund af modellen for automatisk nedlukning. Sognenedlukningen har betydet, at mange unge på sognets uddannelsesinstitutioner er sendt hjem for at modtage undervisning, men kommunen og politiet frygter, at smitten stiger i den kommende weekend, hvor vejret ser ud til at blive godt, og værtshusene og Jomfru Ane Gade igen kan lokke de unge til at samles. Det kan skabe yderligere smitte, yderligere nedlukninger af sogne og i sidste ende nedlukning af hele kommunen.

Det fik Aalborg Kommune til at indkalde til pressebriefing fredag formiddag, hvor repræsentanter fra Aalborg Kommune, Nordjyllands Politi og restaurationerne i Jomfru Ane Gade vil fortælle om nye tiltag, der sættes i værk for at bremse smitten.

Smitten falder i Hovedstaden og stiger i Nordjylland

Smitten i Aalborg har bredt sig til omkringliggende kommuner, og for anden uge i træk stiger den samlede smitte i hele regionen. For to uger siden var incidensen i Region Nordjylland 92 og positivprocenten på 0,56 procent. Torsdag i denne uge er incidensen for Region Nordjylland på 148,6 og positivprocenten 1,07. Det er en stigning i smitten på 62 procent på to uger og næsten en fordobling i positivprocenten.

Regionen har dermed den næsthøjeste incidens i landet. Den højeste har stadig Region Hovedstaden, men for anden uge falder den samlede incidens i Region Hovedstaden dog. For to uger siden var incidensen således 188, og denne torsdag er den 160,8. Et fald på næsten 15 procentpoint. Positivprocenten er oven i købet faldet den seneste uge i Region Hovedstaden - fra 1,23 til nu 1,17. 

Alt er dog ikke fryd og gammen i Region Hovedstaden, hvor København bakser med smitten i Frederiks Sogn, der blev lukket ned pr. 24. maj. Frederiks Sogn er tilknyttet Frederiks Kirke - af mange kendt som Marmor-kirken - og er et lille område med 3.541 beboere. Det er stadig tæt omgivet af åbne butikker, restauranter og skoler, der ligger en gade væk (opdatering fredag kl. 14.15: Frederiks åbner igen lørdag).

Region Hovedstaden er også indehaver af denne uges absolutte højdespringer, Dragør. På kun en dag er smitten blevet fordoblet i Dragør. Onsdag var incidensen 117,6, og kommunen lå nummer 37 på listen over kommuner med mest smitte. Torsdag var incidensen så oppe på 228,3 - en stigning på 94 procent på én dag. Dragør er nu med raketfart røget op på en træls andenplads over kommuner med mest smitte. Og overraskende nok ses stigningen primært i aldersgruppen 50-59 år.

Vi har ingen oplysninger om, hvad der kan ligge til grund for smittestigningen i den aldersgruppe. 

Ingen kommuner i risiko for nedlukning

Ingen kommuner er dog i risiko for at skulle lukke ned i denne uge, særligt ikke med udsigt til, at grænserne for nedlukning lempes fra i dag, fredag. Da hæves grænsen for den såkaldt testjusterede incidens fra 250 til 300. I øjeblikket er de højeste testjusterede incidenstal:

  • Frederiksberg: 171
  • Aalborg: 164
  • Albertslund: 161
  • Ishøj: 157
  • Vallensbæk: 157
  • København: 150

Fra i dag, fredag, hæves også grænserne for sogne, så der skal være mere end 600 smittede per 100.000 indbyggere mod tidligere 500.

Fredag formiddag er der fortsat kun to nedlukkede sogne, nemlig Frederiks Sogn i Københavns Kommune og Vor Frelser Sogn i Aalborg Kommune.

 

 

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 28. maj om morgenen. Bemærk også, at smitten pr. 100.000 den seneste uge er incidensen, men ikke den testkorrigerede incidens. 

 

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel