Coronakort, fredag morgen 8. oktober.

Nyt coronakort: Gasolin-klassikere gav smitte i Nakskov

ANALYSE. Godt nok var smitten 25. september stigende i Lollands Kommune, og kommunen var netop røget op i den kedelige top 10 over kommuner med mest smitte. Men efter flere coronaaflysninger havde folk glædet sig til, at der endelig kunne blive holdt kopifestival i Nakskov Idrætscenter. Festivalen forløb også godt, og kopibands spillede bl.a. Gasolin og Volbeat og gav den gas med store rockklassikere. Men desværre førte festivalen også til en positiv coronatest for en hel del tilskuere.

En uges tid efter koncerten henvendte Styrelsen for Patientsikkerhed sig til Nakskov Idrætscenter og meddelte, at der nu foreløbig var over 10 af de cirka 800 gæster ved kopifestivalen, der efterfølgende var blevet testet positive for covid-19. Arrangøren meddelte efterfølgende den lokale presse, at der var færdigvaccinerede blandt de smittede, som ingen symptomer fik, og man opfordrer derfor nu alle - uanset vaccinestatus - til at blive testet hurtigst muligt og gerne flere gange i den kommende tid. For mærker folk ikke selv, at de er smittet, isolerer de sig ikke og kan smitte videre. 

Så en kombination af udbrud for flere uger siden blandt skolelever på Stormarkskolen i Nakskov, som betød, at en af 6. klasserne måtte sendes hjem til onlineundervisning i en uge, fornyet smitte blandt granvoksne koncertgængere og så selvfølgelig deltavariant og dominoeffekt kan være årsag til, at Lolland Kommune denne fredag morgen er at finde på en kedelig 3. plads blandt de kommuner med relativt flest smittede den seneste uge.

89 personer fra Lolland Kommune er konstateret smittede den seneste uge, og 42 af dem er i "kopikoncert-alderen" 40-64 år. Og kigger man i kommunen på sogneniveau, så topper Sankt Nikolai Sogn og Stormarks Sogn med smittede - begge sogne ligger i Nakskov. 

Ud over Lolland skal man helt ned til Vejle på 15. pladsen for at finde en kommune udenfor en radius på 30 kilometer fra København. Det er meget tydeligt, at det er de københavnske omegnskommuner, som lige nu har det største problem med smitte.  

Albertslund har længe været helt i top og er det også denne fredag morgen med en incidens på 260,4. Ishøj er på andenpladsen med incidensen 230,5. Lolland Kommune har en incidens på 221,8. 

Kun i en region falder smitten

Kontakttallet faldt i tirsdags fra 1,1 til 1,0, men det er på ingen måde tydeligt at se på coronakortet, at epidemien skulle være i aftagende. Tværtimod. Incidensen er generelt gået op. Vigtigt i den sammenhæng er at huske, at kontakttallet faktisk reelt er et billede af, hvordan smitten så ud for 10 dage siden og ikke lige nu (det skyldes blandt andet, at der i beregningen er lagt en tidsforskydning på syv dage ind. Det er den periode, som forventes at gå, fra man bliver smittet, til man testes positiv for coronavirus).

Kun i en region er smitten faldet. Det er i Region Nordjylland. Her er smitten den seneste uge faldet med hele 41 procent, og regionen havner på en incidens på 32,7. Man har bl.a. i den grad fået styr på smitten i Hjørring Kommune, som i sidste uge var på en træls 9. plads. I denne uge er Hjørring på en 72. plads og næsten uden kritisk smitte, som er defineret ved en incidens på 20 - incidensen er helt nede på 23,5. Godt klaret, Hjørring.

I Region Sjælland er smitten steget 7,8 procent den seneste uge, og incidensen er nu 57,0.

I Region Syddanmark er smitten steget 20,4 procent den seneste uge, og incidensen er på 45,4

I Region Midtjylland er smitten steget med 32,8 procent - men incidensen er stadig den laveste i hele landet med 32,4.

I Region Hovedstaden er smitten steget 29 procent den seneste uge, og incidensen lander på 98,9, og regionen placerer sig endnu engang i en smitteliga for sig. Andelen af positive tests er også helt oppe på 2,39 procent, den suverænt højeste positivprocent i landet. Regionen er også indehaver af 13 af de 14 kommuner med mest udbredt smitte. 

Nede i den anden ende af listen er der hele 23 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens). I sidste uge var der 17.

3 kommuner har ikke haft en eneste smittet den seneste uge - det er Fanø, Ærø og Læsø.

Hvem smittes

I den forløbne uge har der været 3.548 nye smittede, 452 flere end i forrige uge. Og 36 procent af alle smittede har været under 20 år. 8,7 procent har været over 64 år. Det er næsten den samme fordeling som i de tre foregående uger.  

I uge 36, hvor revaccinationen af plejehjemsbeboere gik i gang 9. september, var der 45 smittede blandt plejehjemsbeboere. I dag har ca. 94 pct. af plejehjemsbeboerne fået et 3. stik mod covid-19, og antallet af smittede plejehjemsbeboere er styrtdykket til 4 bekræftede tilfælde i sidste uge. De 4 tilfælde er fundet på 4 forskellige plejehjem.

At det var på høje tid med boostervaccinationerne, kan ses på antallet af dødsfald. Igennem adskillige uger var der hver uge været 1-2 smittede plejehjemsbeboere, som er døde. Men i uge 36 steg det tal til 12 beboere. I både uge 37 og uge 38 var der 6 beboere, som døde med corona, og det samme antal døde i sidste uge - uge 39. På fire uger er der altså 30 plejehjemsbeboere, som er døde med corona. Men det lave antal smittede er der heldigvis udsigt til, at der den kommende tid vil være færre coronarelaterede dødsfald blandt plejehjemsbeboerne. 

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der være en kraftig tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre og færre og færre yngre. 

For 7 uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år, i denne uge er det 31 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år. 50 procent af de nyindlagte er over 64 år. 

Hvem dør?

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 29. til 5. oktober, kan vi også se, at revaccinationerne af plejehjemsbeboerne og udsatte begynder at virke. Mod 19-20 dødsfald de foregående uger har der den seneste uge være 12 dødsfald, næsten udelukkende blandt ældre med andre sygdomme:

  • 1 mand i 40´erne. Han havde andre sygdomme
  • 1 kvinde og 1 mand i 70´erne. Begge havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 2 mænd i 80´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 1 mand i 90´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme

 

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 8. oktober om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel