Coronakort, fredag morgen 20. august.

Nyt coronakort: Flere sogne nærmer sig nedlukning - de fleste nyindlagte er under 40 år

Det er stadig den københavnske vestegn, som er hårdest ramt af corona. De fem kommuner i landet med den mest udbredte smitte er fredag morgen alle placeret på vestegnen. Men rundt om i landet tager smitten nu også fart, og det skyldes primært udbrud på skoler og i socialt boligbyggeri.

Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj, Brøndby og Hvidovre indtager - i den rækkefølge - toplistens fem første og ikke attraktive pladser.

I Albertslund og Hvidovre har skolebørnene mellem 10 og 19 får slået de unge mellem 20 og 29 år i at være den aldersgruppe, hvor smitten er mest udbredt. Og at børnene mødte op i skole igen for et par uger siden, kan ses mange steder på coronakortet, hvor udbrud på skoler er med til at farve nye kommuner mørkerøde. Sådan er det bl.a også i nabokommunerne Holstebro og Struer i Vestjylland, som i denne uge som noget nyt har placeret sig i top 10 over kommuner med højest incidens (antal nye smittede pr. 100.000 indbyggere).

I Holstebro er man lige nu oppe på 136 smittede den seneste uge, hvilket giver en incidens på 232,5 og en placering som nummer nummer 6 på toplisten. 59 af de 136 smittede fra kommunen er under 20 år. Og også i Struer buldrer coronasmitten derudaf blandt børn og unge. Her har der været i alt 45 nye smittede og en incidens på 216,9. 30 af de 45 nye smittede er i alderen 10-19 år, og adskillige skoleklasser er sendt hjem.

Vollsmose nærmer sig nedlukning

Men ikke kun udbrud på skoler er med til at fodre epidemien lige nu. Der er også stadig megen smitte i socialt boligbyggeri.

For Holstebro Kommunes vedkommende centrerer smitten sig ved Nørrelands Sogn, hvor den gennemsnitlige indkomst er på beskedne 194.540 kroner. Ikke nok med, at det er det fattigste sogn i kommunen, det er også her, at færrest er corona-vaccinerede, og flest ikke har reageret på deres vaccinationstilbud. Sognet opfylder nu også to af tre nedlukningskriterier, mens det sidste kriterie - incidensen - er stigende, og fredag morgen rammer 662. Der er dog stadig et godt stykke op til de 1.000 i incidens, som i juli blev grænsen for nedlukning af et sogn.

I dag, fredag, og i morgen lørdag vil der blive kørt mobile vaccinations-steder ud til Nørrelands Sogn, hvor ikke-vaccinerede kan blive vaccinerede uden tidsbestilling, for at få tilslutningen til vaccinationsprogrammet banket i vejret.

At smitten rammer områder, hvor der er få vaccinerede, ser man også andre steder i landet. Vollsmose i Odense er et af de sogn i Danmark, der har den laveste tilslutning til vaccination i Danmark. I sidste uge havde 40 procent af de inviterede ikke bestilt tid til en vaccine, mens tallet på landsplan er ca. 15 procent. Og netop Vollsmose kan reelt stå over for en sognenedlukning, hvis smitteudviklingen fortsætter og rammer incidenstallet 1.000. De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at incidensen i Vollsmose Sogn er på 886 og er stigende.

Professor Morten Sodemann fortalte den anden dag til Politiken, at flere yngre borgere i sidste uge i Volssmose gav udtryk for bekymringer for bivirkninger ved vaccinerne.

"Der er rigtig mange mennesker, der meget gerne vil vaccineres, men de vil gerne lige have afklaret nogle af de bekymringer, de har. Der er en hårdnakket ide om, at man mister evnen til at få børn af at få en vaccine, og om at det gør noget ved ens arvemateriale. Andre er bekymrede for, om vi nu får de rigtige vacciner i Danmark. Der er mange udmærkede og ganske almindelige bekymringer, som bare ikke er blevet adresseret direkte i de her miljøer," fortalte han til Politiken.

Lille sogn 4 smittede fra nedlukning

Et andet sogn, som er i farezonen for nedlukning er Gimlinge Sogn i Slagelse - der har været 16 smittede den seneste uge, og kun fire mere med en positiv PCR-test får læsset til at vælte. Og da Dalmose Skole i sognet er ramt af udbrud, kan der hurtigt komme fire nye smittede til - og sognet dermed blive det første sogn, som lukker ned efter de nye regler.

I så fald skal skoler, SFO'er, klubtilbud og kulturaktiveter og idrætsfaciliteter lukkes ned.

Hvem indlægges, og hvem dør?

96-97 procent af alle smittede i Danmark har i dag deltavarianten, og Sundhedsstyrelsen skrev i sidste uge langt nede i et notat, at "endnu upublicerede danske data" viser en ca. tre gange øget risiko for hospitalsindlæggelse blandt smittede med delta-varianten sammenlignet med den britiske variant, der i foråret var totalt dominerende i Danmark. 

Og den øgede risiko ses på hospitalerne. Da børn og specielt unge mellem 20 og 29 år længe har været de aldersgrupper med højest andel af smittede, er det nu også dem, man i stigende grad ser indlagt.

53 procent af alle nyindlagte har den seneste uge været under 40 år. 14 procent under 20 år. 

Mens vi i sidste uge kunne berette om alle coronarelaterede dødsfald gennem sommeren - og heraf dødsfaldene af to unge ellers raske mænd i 20´erne - så lad os denne gang se på dødsfaldene fra tirsdag 10. august til tirsdag 17. august. I den uge døde ingen helt unge.

Der var i alt 12 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • En mand i 40´erne, som ikke havde andre sygdomme.
  • En mand i 60´erne, som havde andre sygdomme.
  • To kvinder og en mand i 70´erne. Alle havde andre sygdomme.
  • To kvinder og tre mænd i 80´erne. Fire af fem havde andre sygdomme.
  • En kvinde og en mand i 90´erne. Begge havde andre sygdomme. 

 

 

Fakta: Nye kriterier for sognelukning

  • Der skal være mere end 20 smittetilfælde de seneste syv dage
  • Positivprocenten skal være på tre procent eller mere
  • Incidensen skal være på 1000

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 20. august om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel