Coronakort, fredag morgen 15. oktober.

Nyt coronakort: Smitten i Danmark er steget 40 procent på en uge - så mange skoler er ramt

ANALYSE. Smitten i Danmark er steget 40 procent den seneste uge, og smitten stiger lige nu i alle fem regioner. Mere end hver fjerde smittet i Danmark er skoleelev, og lige nu er der nye udbrud på 117 skoler. Det er fordobling i forhold til samme periode sidste år. 

På 193 skoler rundt om i landet er mulige smitteudbrud i gang, og på 117 skoler er udbruddet sket indenfor de seneste to uger, viser nye data fra Statens Serum Institut. Der er tale om en fordobling i forhold til samme periode sidste år. Her var der samlet for to-ugers-perioden uge 40 og 41 i alt 49 udbrud på folkeskoler. Skal skoleudbrudskurven fra efterår og vinter 2020/2021 følges i år, står smitten til at stige voldsomt blandt skoleeleverne i specielt november og december. Om det sker, er dog en anden sag, for modsat sidste efterår er 60,3 procent af de 12-15-årige nu fuldt vaccinerede, og de små elevers familier er også i høj grad vaccinerede, så de i mindre grad kan smittes der.

 

Ugentlige tal for skoleudbrud i skoleåret 2020/2021. Kilde: Danmarks Statistik

 

At så mange af de 12-15-årige nu er fuldt vaccinerede, kan der ses en effekt af allerede nu. Da eleverne begyndte i skole i august efter sommerferien, var der flest udbrud i udskolingen, altså blandt de ældste elever i alderen 12-15 år (se grafik herunder). Men den udvikling er nu vendt, så der er langt færrest udbrud i udskolingen i forhold til mellemtrinet og indskolingen. 

 

Kilde Statens Seruminstitut 

 

Der er ikke overraskende flest udbrud på skoler i Region Hovedstaden, hvor skolerne generelt er store. Der er i alt 89 skoler (19 procent) i regionen, som har igangværende mulige udbrud, og heraf er der nye udbrud på 49 skoler, og det svarer til, at hver 10. skole er ramt af nyt udbrud (11 procent). I Region Sjælland og Region Nordjylland har kun 3 procent af skolerne nye udbrud, i Region Midtjylland er det 4 procent, og i Region Syddanmark 5 procent. 

Der er den seneste måned generelt kommet flere udbrud på skolerne, men det er ikke så meget et tegn på, at andelen af smittede skolelever øges, men mere et tegn på, at smitten generelt stiger i samfundet. Andelen af smittede under 20 år har været stabil den seneste måned, men Region Syddanmark og Region Nordjylland har dog den seneste uge haft en relativ høj andel af smittede i alderen 6-15 år. Hvor andelen på landsplan ligger på 27,1 procent, så er andelen i Region Nordjylland helt oppe på 35,14 procent den seneste uge, og i Region Syddanmark er den oppe på 32,14 procent.

Hovedstadskommuner igen i front

I tirsdags var Lolland Kommune helt oppe på den kedelige førsteplads som den kommune i landet med relativ mest smitte. Først var smitten steget efter udbrud på en skole i Nakskov, og siden accelerede den i kølvandet efter en såkaldt kopifestival i Nakskov Idrætscenter 25. september, hvor ca. 800 gæster var samlet og hørte kopibands spille bl.a. Gasolin og Volbeat.

Siden tirsdag er kommunen dog blevet overhalet af Gladsaxe, Brøndby og Ishøj og er nu på en 4. plads, og mon ikke, at kommunen falder yderligere ned af listen de kommende dage. Coronatestcenteret i Nakskov har nemlig haft så travlt som aldrig før i disse uger, og testes mange, ja så findes også mange smittede. Det samme så vi for nylig i Hjørring Kommune, som havde høje smittetal, og hvor myndighederne begyndte at teste på livet løs. Det fik antallet af smittede til at stige kortvarigt for derpå at falde meget. På en uge faldt kommunen således fra en træls 9. plads til en 72. plads.

I alle regioner stiger smitten

I forrige uge faldt kontakttallet fra 1,1 til 1,0, og igen i denne uge er det 1,0. Umiddelbart skulle man tro, at det betød, at 10 personer smittede videre til 10 personer, og at epidemien dermed ikke voksede. Men igen i denne uge er coronakortet rødere, end det var i sidste uge, og incidensen går op. 

Vigtigt i den sammenhæng er at huske, at kontakttallet faktisk reelt er et billede af, hvordan smitten så ud for 10 dage siden og ikke lige nu (det skyldes blandt andet, at der i beregningen er lagt en tidsforskydning på syv dage ind. Det er den periode, som forventes at gå, fra man bliver smittet, til man testes positiv for coronavirus).

Derfor må vi forvente, at kontakttallet på tirsdag går op.

I denne uge går smitten op i samtlige fem regioner. 

Mest stiger den i Region Midtjylland. 685 midtjyder har den forløbne uge fået en positiv PCR-test, og det er en stigning på 58,3 procent i forhold til ugen før. Region Midtjylland ender på en incidens på 51,3.

Næstmest stiger smitten i Region Sjælland. Her ender incidensen på 83 - en stigning på 45,6 procent.

Region Hovedstaden har 39 procent flere smittede i denne uge og ender på incidensen 137,5.

Incidensen i Region Nordjylland stiger med 34 procent og ender på 43,8.

Region Syddanmarks smittetal stiger mindst med 30,4 procent, og her er incidensen 59,2.

Igen i denne uge placerer Region Hovedstaden sig i en smitteliga for sig. Andelen af positive tests er også helt oppe på 2,65 procent, den suverænt højeste positivprocent i landet. Denne uges kommuner i top 3 udgøres også af hovedstadskommuner, nemlig Gladsaxe (incidens 268,6), Brøndby (incidens 262,8) og Ishøj (incidens 252,3).

Nede i den anden ende af listen er der 11 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens). I sidste uge var der 23.

4 kommuner har ikke haft en eneste smittet den seneste uge - det er Lemvig, Fanø, Morsø og Læsø.

Hvem smittes

I den forløbne uge har der været 4.969 smittede, ikke færre end 1.421 flere end i forrige uge og en stigning på hele 40 procent.

Og 35 procent af alle smittede har været under 20 år. 10,1 procent har været over 64 år. Det er stort set samme fordeling som i de fire foregående uger.  

I uge 36, hvor revaccinationen af plejehjemsbeboere gik i gang 9. september, var der 45 smittede blandt plejehjemsbeboere. I dag har plejehjemsbeboerne fået et 3. stik mod covid-19, og antallet af smittede plejehjemsbeboere er dykket til 11 bekræftede tilfælde i sidste uge. De 11 tilfælde er fundet på 6 forskellige plejehjem.

At det var på høje tid med boostervaccinationerne, kan ses på antallet af dødsfald. I uge 36 var der 12 beboere, som døde, og i ugerne 37, 38 og 39 var der hver uge 6 beboere, som døde med corona. På fire uger er der altså 30 plejehjemsbeboere, som døde med corona. Men i uge 40 var der kun 1. Vi ved, at dødsfaldet skete på Lind Plejecenter ved Herning, hvor der hen over weekenden var et større udbrud af coronasmitte. 10 blev smittede, heraf var de seks beboere. Flere var uden symptomer, nok takket være det 3. stik, som de fleste på hjemmet havde fået.

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der være en tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre og færre og færre yngre. 

For 8 uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år, i denne uge er det 27 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år. 46 procent af de nyindlagte er over 64 år. 

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 5. til 12. oktober, kan vi også se, at revaccinationerne af plejehjemsbeboerne og udsatte virker. For bare få uger siden var der 19-20 dødsfald om ugen. Den seneste uge har der været 10 dødsfald, næsten udelukkende blandt ældre med andre sygdomme:

  • 1 mand i 50´erne. Han havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 60´erne. Hun havde ingen andre sygdomme
  • 2 kvinder i 70´erne. Begge havde andre sygdomme
  • 2 kvinder og 3 mænd i 80´erne. 4 af de 5 havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 90´erne. Hun havde andre sygdomme
 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 15. oktober om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel