Coronakort, fredag morgen 22. oktober.

Nyt coronakort: Smitten kender kun en retning i hele landet - men her er det værst

ANALYSE. Smitten i Danmark kender lige nu kun en retning - og det er opad. Incidensen stiger i alle regioner, men 19 af de 20 hårdest ramte kommuner ligger indenfor en afstand af 36 kilometer fra København. Den fremmede fugl i selskabet er Frederikshavn Kommune på en 11. plads. 

124 frederikshavnere har fået en postiv CPR-test den seneste uge, og det har givet kommunen en incidens på 210,8 (antal smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge) og et bekymringsopkald fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som har indskærpet, at kommunen skal teste grundigt og opfordre folk til god afstand og håndhygiejne. 

Smitten i Danmark er nu på et niveau med "generel samfundssmitte", og det bliver sværere og sværere at udpege et enkelt udbrud som f.eks. en koncert eller en fest i pensionistforening som værende det, der har sat gang i en dominoeffekt. Og sådan er det også i Frederikshavn. Ganske vist har der været et større udbrud blandt 10 borgere og 5 ansatte i Frederikshavn Kommunes botilbud på Odinsvej, men der har også være udbrud på skoler i specielt den sydlige del af kommunen, og en del smitte på erhvervsvirksomheder i den nordlige del af kommunen. Så delta-varianten lurer overalt. 

Derfor forventer eksperterne også, at coronakortet bliver malet endnu mere rødt i den kommende tid.

Ekspertgruppen for matematisk modellering i Statens Serum Institut har netop fremskrevet udviklingen i covid-19-smitte og nyindlæggelser frem til midten af november, og i det nye notat forventer gruppen markante stigninger i både de daglige smittetal og nyindlæggelser i de næste seks uger. Hvor store, de konkret bliver, er til gengæld ret så usikkert - ifølge det nye notat estimeres det, at vi i midten af november vil se mellem 600-3.200 daglige smittede og mellem 25-110 daglige nyindlæggelser. 

Man regner med, at de fleste smittede vil findes i de yngre og uvaccinerede aldersgrupper. Men også blandt vaccinerede 12-59-årige forventes et betydeligt antal gennembrudsinfektioner. Det vil sige folk, der får påvist covid-19-smitte, selv om de er fuldt vaccinerede, og vaccinernes fulde effekt burde være trådt i kraft.

I alle regioner stiger smitten

At det generelle samfundssmitte er derude kan også ses af, at smitten i denne uge går op i samtlige fem regioner. 

Mest stiger den absolut i Region Nordjylland. 454 nordjyder har den forløbne uge fået en positiv PCR-test, og det er en stigning på 75,3 procent i forhold til ugen før. Region Nordjylland ender på en incidens på 76,8. Forklaringen på den store stigning i regionen skal primært findes i Frederikshavn Kommune. 

Næstmest stiger smitten i Region Hovedstaden. Her ender incidensen på 187,6 - en stigning på 36,4 procent. 

Også Region Sjælland bidrager væsentligt til den højere incidens i Danmark. Her har stigningen været på 34,7 procent, og Region Sjælland ender på incidensen 111,8.

Region Syddanmark og Region Midtjylland har været de to regioner, som absolut har klaret sig bedst den forløbne uge. I Syddanmark er stigningen på 11,1 procent, og i Midtjylland er den på beskedne 3,3 procent. Region Syddanmark ender på incidensen 65,8 og Region Midtjylland ender på 53,0.

Igen i denne uge placerer Region Hovedstaden sig i en smitteliga for sig, og andelen af positive tests er også helt oppe på 2,83 procent, hvilket er den suverænt højeste positivprocent i landet. Denne uges kommuner i top 10 udgøres også alle af hovedstadskommuner, nemlig Ishøj (incidens 381,9), Albertslund (289,6), Brøndby (285,6), Glostrup (255,6), Hvidovre (254,2), Frederiksberg (254,1), Fredensborg (244,1), Høje-Taastrup (243,6), Rødovre (228,7) og København (212,4).
 
Nede i den anden ende af listen er der nu kun 4 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens). I sidste uge var der 11 og i forrige uge 23.

Kun 1 kommune har ikke haft en eneste smittet den seneste uge - det er Læsø.

Hvem smittes 

I den forløbne uge har der været 6.454 smittede, hvilket er 1.485 flere end sidste uge og en stigning på 23 procent på en uge. Set over to uger er smitten i Danmark steget med 82 procent.

Efter en stort set konstant fordeling mellem aldersgrupperne igennem en måned, ser det nu ud til, at der sker en forskydning, så færre børn og unge smittes. 28 procent af de smittede den seneste uge har været under 20 år, hvor andelen i de fem foregående uger har ligget så ca. 35 procent. 

12 procent har været over 64 år. I sidste uge var 10,1 procent - ikke den helt store ændring, men måske et lille signal om, at vaccinernes effekt aftager. At den aftager er bestemt ikke det samme som, at der ikke stadig er stor effekt, for det er der: Der er i øjeblikket 48,9 bekræftede tilfælde af covid-19 pr. 100.000 borgere, som ikke er vaccinerede, mens tallet er 15,4 bekræftede tilfælde pr. 100.000 borgere, som er vaccinerede med forventet fuld effekt. Der er altså tre gange så stor risiko for at blive smittet, hvis man ikke er vaccineret.

Og det 3. stik får effekten til gå op igen. I uge 36, hvor revaccinationen af plejehjemsbeboere gik i gang 9. september, var der 45 smittede blandt plejehjemsbeboere. I dag har plejehjemsbeboerne fået et 3. stik mod covid-19, og antallet af smittede plejehjemsbeboere er dykket til 3 bekræftede tilfælde i sidste uge. De 3 tilfælde er fundet på 3 forskellige plejehjem.

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der være en tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre og færre og færre yngre. Denne tendens er blevet kraftigt forstærket den seneste uge og nok endnu et tegn på, at vaccinerne mister styrke hos de ældste og mest sårbare, der dog er i gang med at få 3. stik.

I sidste uge var det 27 procent af de nyindlagte, som var under 40 år. I denne uge er det kun 20 procent. For to måneder siden var det de fleste nyindlagte, nemlig 53 procent, som var under 40 år. 

I sidste uge var det 46 procent af de nyindlagte, som var over 64 år - i denne uge er denne andel steget til 54 procent. 

På to måneder er billedet af den typiske nyindlagte altså skiftet - fra at være en yngre person under 40 år til at være en ældre person over 64 år. Størstedelen af de nyindlagte over 64 år er personer, der ér blevet vaccineret, hvilket er naturligt, idet der i den aldersgruppe næsten ikke kan opdrives folk, som ikke er vaccinerede. At vaccinerne stadig har stor effekt i forhold til at modvirke indlæggelse ses dog af disse tal: For hver 100.000 personer, som er uvaccinerede og mindst 12 år gamle, er der 6,9 indlagte. Og til sammenligning er der kun 1,6 indlagte for hver 100.000 personer blandt dem, der er vaccineret med forventet fuld effekt og mindst 12 år gamle. 

Og hvis man ser på antallet af nyindlagte i aldersgrupperne 0-59 år, så består de også primært af personer, der ikke er blevet vaccineret.

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 12. til 19. oktober har der været 16 dødsfald, næsten udelukkende blandt ældre med andre sygdomme:

  • 1 mand i 50´erne. Han havde andre sygdomme
  • 1 kvinde og en mand i 60´erne. Begge havde andre sygdomme
  • 3 mænd i 70´erne. 1 havde andre sygdomme, og 2 havde ikke
  • 3 kvinder og 4 mænd i 80´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 2 kvinder og 1 mand i 90´erne. 2 af de 3 havde andre sygdomme
Blandt de afdøde er der denne uge 3 plejehjemsbeboere. 
 
 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 22. oktober om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel