Coronakort, fredag morgen 1. oktober.

Nyt coronakort: Arrangement i pensionistforening skaber smitteudbrud

ANALYSE. Der blev kippet med de små Dannebrogsflag, grinet og hygget i Nexø og Omegns Pensionistforening, da ca. 100 ældre borgere 18. september var mødt op for at fejre foreningens jubilæum. Det var en rigtig god fest. Desværre var festen medvirkende til, at Bornholm nu pludselig er røget op på en kedelig 7. plads over kommuner med mest udbredt smitte.

Ud over hovedstadskommunerne, der som sædvanligt flokkes i toppen af smittelisten, er der tre kommuner, der denne uge skiller sig ud - Bornholm på 7. pladsen, Hjørring på 9. pladsen og Svendborg på 10. pladsen. 

Det seneste smitteudbrud på Bornholm kommer pludseligt. 47 smittede på syv dage - 41 siden weekenden - og en del af de smittede har relation til den ellers gode fest i pensionistforeningen. Ikke færre end 38 af de 47 smittede på Bornholm er over 65 år, og smitten er koncentreret omkring Nexø. Foreløbig er ni af foreningens medlemmer testet positive, og en nok ret ærgerlig forening opfordrer på Facebook festdeltagere til at lade sig teste. Bornholms Regionskommune har også sendt en pressemeddelelse ud, hvori de har skrevet, at alle med symptomer skal lade sig teste, og kommunen har opstillet et pop-up testcenter i går, torsdag, i dag fredag og på søndag i Nexø.

Bornholms såkaldte incidenstal lyder nu på 118,8 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.

I Hjørring har man også haft større smitteudbrud, og en del ældre er blevet smittede. Man fik i sidste øjeblik aflyst en stor fest for frivillige, hvor det havde været meningen, at 350 personer i den ældre del af befolkningen skulle have været med. Champagneflaskerne havde stået på køl. Men forsigtighedshensyn udsatte festlighederne.

Der har været 67 smittede i Hjørring den seneste uge - 47 af dem er over 40 år, heraf 25 over 65 år. 

Svendborg var også oppe at vende sidste uge her i ugeanalysen. På grund af et enkelt privat arrangement i en nabokommune, hvor en del fra Svendborg havde deltaget, havde en giftig cocktail af deltavariant og dominoeffekt pludselig fået smitten til at stige i kommunen. På få dage røg Svendborg op i toppen af kommuner med mest smitte. Der blev sat kraftigt ind med testning, og det er denne intensive testning, som denne uge har givet 59 borgere en positiv coronatest og får kommunen til at indtage 10. pladsen. Men smitten er for nedadgående.

Kun i en region falder smitten

Kontakttallet steg i tirsdags fra 0,7 til 1,1, og det er tydeligt at se på coronakortet, at epidemien er vokset. Farverne er blevet mørkere, og incidensen er generelt gået op.

Relativt værst er det gået i Region Nordjylland. Her er smitten næsten fordoblet på en uge. Incidensen denne fredag morgen er 55,4, og det er en stigning på 92,4 procent i forhold til sidste uge. Andelen af positive svar blandt alle testede (positivprocenten) i regionen er også oppe på 1,69.

I Region Hovedstaden er smitten steget 41,4 procent den seneste uge, og incidensen lander på 76,8.

I Region Sjælland er smitten steget 35,3 procent den seneste uge, og incidensen er nu 52,9.

I Region Syddanmark er smitten steget 7,7 procent den seneste uge, og incidensen er på 37,7.

Kun i Region Midtjylland er smitten faldet - med 7,8 procent - og incidensen er nu 24,4.

Kommunerne med størst smitte findes stadig i Region Hovedstaden. Top 3 udgøres af hovedstadskommunerne Albertslund (incidens 370,5), Brøndby (209,1) og Ishøj (191,4).

Nede i den anden ende af listen er der 17 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens). I sidste uge var der 23.

5 kommuner har ikke kraft en eneste smittet den seneste uge - det er Fanø, Langeland, Ærø, Ikast-Brande og Læsø.

Hvem smittes

I den forløbne uge har der været 3.096 nye smittede - 703 flere end i forrige uge. Og 35,6 procent af alle smittede har været under 20 år. 11,11 procent har været over 64 år. Det er næsten den samme fordeling som i de to foregående uger. Der er dog en ganske lille stigning i antallet af smittede over 64 år - fra en andel på 9,4 procent sidste gang til 11,11 denne gang. 

Der blev i sidste uge - uge 38 - fundet smitte på 9 plejehjem, og det er det laveste antal i mange uger. Og antallet af såkaldte gennembrudsinfektioner på plejehjemmene - hvor beboerne smittes, selv om de har fået to stik med en covidvaccine og er fuldt vaccinerede - er med 17 tilfælde det laveste antal i de seneste fem uger, hvilket nok skyldes, at genvaccineringerne på plejehjemmene snart er i mål. Pr. 29. september har 96 procent af beboerne fået to stik, og 88 procent har nu fået 3. stik. 

Vi kan derfor se frem til et endnu lavere antal gennembrudsinfektioner på plejehjemmene den kommende tid. 

At det var på høje tid med boostervaccinationerne, kan ses på antallet af dødsfald. Igennem adskillige uger har der hver uge været 1-2 smittede plejehjemsbeboere, som er døde. Men i uge 36 steg det tal til 12 beboere. I uge 37 var der 6 beboere, som døde med corona, og det samme antal døde i sidste uge - uge 38. På tre uger er der altså 24 plejehjemsbeboere, som er døde med corona.

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der være en kraftig tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre og færre og færre yngre. 

For 6 uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år, i denne uge er det 24 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år. 54,7 procent af de nyindlagte er over 64 år. 

Hvem dør?

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 21. til 28. september har dødsfaldene også udelukkende været blandt ældre.

Der var i alt 19 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • 2 mænd og 2 kvinder i 60´erne. 2 af dem havde andre sygdomme
  • 1 kvinde og 2 mænd i 70´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 1 mand i 80´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme
  • 6 kvinder og 2 mænd i 90´erne. Alle havde andre sygdomme

 

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 1. oktober om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel