Coronakort, fredag morgen 19. november.

Nyt rødt coronakort: Så høj er smitten - og her er det værst

ANALYSE. Coronakortet denne uge ligner mest af alt rød bloks drømmescenarie efter et kommunal- og regionsvalg. Men i virkeligheden er det mere et mareridt for både rød og blå blok: Alle kommuner i landet har nemlig nu et smitteniveau, som er langt ud over den kritiske grænse.

Ja, havde smitten været så udbredt før 1. september, som den er nu, ville 28 kommuner prompte være blevet lukket ned som følge af modellen for automatisk nedlukning, som højst tillod en incidens på 500. Ja, faktisk ville hele Region Hovedstaden lige nu stå til rødt kort og total nedlukning med sin tårnhøje incidens på 634,9. 

48 ud af landets 98 kommuner overskrider også den nuværende incidensgræns på 400, hvor myndighederne nøjes at give en række anbefalinger, som især påvirker dagtilbud, skoler og fritidstilbud. Eleverne kan sendes hjem eller holdes adskilt i klasser og grupper, og børnene opfordres til to ugentlige tests fra 9 år og op, hvis de ikke er vaccineret. Og 77 sogne overskrider incidensgrænsen på 800, så i kommunerne er der altså masser af små lommer, hvorfra smitten kan brede sig. 

Smitten er også nu så massiv, at incidensen i to kommuner har passeret 1.000. Det er Fanø (incidens 1.253) og Herlev (incidens 1.034). En så høj incidens betyder, at mere end 1 ud af 100 borgere i de to kommuner er blevet smittet den seneste uge.

Lad os tage nogle nedslag på ugens coronakort og i dette røde smittehav.

Fanø, Morsø og Thisted

Vi ser i denne uge ikke færre end tre ikke-Sjællandske kommuner placeret helt oppe i top 6 over kommuner med mest smitte. Nemlig Fanø, Morsø og Thisted. Og fælles for dem er udbrud blandt indskolingsbørn, som ikke er vaccinerede. Smitten blandt de mindste skolebørn beskrives af eksperter som den største motor i smitteudviklingen lige nu, fordi det er den gruppe, hvor smitten har udviklet sig mest dramatisk.

I den lille kommune Fanø er smittestigningen formentlig opstået, efter at en medarbejder på Fanø skole viste sig at være smittet i sidste uge. I hvert fald er der efterfølgende masser af uvaccinerede elever fra indskolingen og mellemtrinnet, som er blevet smittet. 27 ud af de 43 smittede i kommunen den seneste uge er i indskolings-alderen.

I Morsø Kommune har coronasmitten også for alvor bredt sig på skolerne i løbet af den seneste uge. M. C. Holms Skole er suverænt hårdest ramt med hele 40 smittetilfælde i løbet af den seneste uge. På Sydmors Skole er der 18 smittefælde.

I Thisted Kommune er der heftige udbrud på skolerne i Sennels og Tømmerby. Alt i alt blev der i sidste uge konstateret 66 smittetilfælde på skoler i Thisted Kommune, fordelt over de fleste af skolerne. I denne uge er meldingerne om mange tilfælde fortsat med at tikke ind til forvaltningen. 

Smitten stiger stadig voldsomt

I den forløbne uge har der i hele landet været 25.837 nye smittede, hvilket er 7.948 flere end sidste uge og en stigning på 44,4 procent på en uge.

Interessant nok er andelen af unge under 20 år blandt de smittede den samme som for en uge siden - ca. 35 procent. Andelen af indskolingsbørn i alderen 6-11 år blandt de smittede er endda faldet en anelse - fra en andel på 22,1 procent i sidste uge til 21,4 i denne uge. Så selv om de unge uvaccinerede børn siges at være "en motor" i smitteudviklingen, så bliver det interessant at se i de kommende uger, om motoren er ved at køre tør.

Skolerne har i hvert fald brug for det, for antallet af covid-19-udbrud på skolerne er tårnhøjt. Det gælder særligt i indskolingen og på mellemtrinet samt blandt personalet i grundskolerne. Ikke færre end 730 skoler er lige nu ramt af mulige udbrud (i sidste uge var det 562) , heraf er de 282 skoler i Region Hovedstaden (i sidste uge var det 250). Det svarer til, at 34 procent af alle skoler i landet er ramt af mulige udbrud, og blandt skolerne i Region Hovedstaden er det svimlende 61 procent. 

Styrelsen for Patientsikkerhed har ret til at udstede påbud om hel eller delvis lukning af skoler ved høj smitte, og foreløbig 8 skoler er blevet lukket ned siden 10. november. Det er skoler i Høje-Taastrup, Brøndby, Sorø, Herlev, Frederikssund, Odense, Frederiksberg og København.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, meddeler, at de er foran med deres tidsplan, når det kommer til godkendelse af Pfizers vaccine til børn mellem 5 og 11 år, og det er interessant. EMA forventer at have et svar klar i november, og det betyder - hvis det som forventet er positivt - at Sundhedsstyrelsen straks derefter kan tage stilling til, om vaccinen skal tilbydes aldersgruppen herhjemme. Måske kan de første danske børn i aldersgruppen nå at blive vaccineret i år.  

Smitten vokser hurtigt i Syddanmark 

Det er i denne uge i Region Syddanmark, at smitten stiger hurtigst. Hele 66,4 procent er den steget i regionen, som lander på en samlet incidens på 342,6.
 
Stigningen har været næsthøjest i Region Nordjylland. Her er den den seneste uge vokset med hele 59,5 procent, og regionen lander på en incidens på 335,5.
 
I Region Midtjylland er incidensen landet på 295,2, hvilket er en stigning på 46,4 procent.

Region Hovedstaden lander på den vilde incidens 634,9, hvilket er en stigning på 38,9 procent.

Og endelig er der Region Sjælland, som ender på en samlet incidens på 446,8 - den mindste stigning på 32,4 procent. Tænk at omtale en stigning på 32,4 procent som "den mindste".

Flere ældre blandt de indlagte

Selv om smitten er høj blandt de 6-11-årige, så er det ikke børnene, som optager sengene på hospitalerne. Men den seneste uge har der dog været indlagt 8 børn med covid-19 i den aldersgruppe.

Men den meget høje samfundssmitte rammer primært de ældre. Blandt de indlagte stiger andelen af ældre over 64 år. For to uger siden var 50 procent af de indlagte over 64 år - siden er andelen steget til 61 procent..

Blandt de nyindlagte er også en stor andel af gennembrudsinfektioner, altså infektioner blandt fuldt vaccinerede. 243 af de nyindlagte over 12 år den seneste uge har været fuldt vaccinerede, 102 har været uvaccinerede, og 5 havde fået første stik. 

Hvis man ser på, hvor mange indlagte, der er pr. 100.000 personer, er der lige nu 17,1 indlagte pr. 100.000 uvaccinerede og 5,5 indlagte blandt 100.000 fuldt vaccinerede. Risikoen for at blive så syg af covid-19, at man skal indlægges på hospital, er altså ca. 3 gange højere, hvis man er uvaccineret, end hvis man er vaccineret. Risikoen for vaccinerede øges dog uge for uge på grund af, at vaccineeffekten aftager over tid - primært øges risikoen for de ældste og sårbare. Der er dog håb. Et 3. stik kan få beskyttelsen mod indlæggelse op på hele 89,8 procent for personer over 65 år, viser ny rapport fra Statens Serum Institut.

Men trods en meget stor vaccineeffekt, så vil der stadig være ca. 10 procent, som risikerer ikke at have tilstrækkelig beskyttelse - og med ekstrem høj samfundssmitte kan få procent i antal være mange. 

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 9. november til 16. november har der været hele 39 dødsfald:

  • 1 kvinde i 20´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 40´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 kvinde og 2 mænd i 50´erne. To ud af tre havde andre sygdomme
  • 1 kvinde og 2 mænd i 60´erne. To ud af tre havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 8 mænd i 70´erne. 9 ud af de 11 havde andre sygdomme
  • 4 kvinder og 9 mænd i 80´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 5 kvinder og 2 mænd i 90´erne. Alle havde andre sygdomme
Blandt de afdøde er der i uge 45 4 plejehjemsbeboere. 
 
Der er ikke offentlige data, som viser, om de afdøde var vaccinerede eller ej. Men ifølge en ny rapport om gennembrudsinfektioner fra Statens Serum Institut, har der frem til 9. november 2021 været i alt 158 dødsfald blandt fuldt vaccinerede personer (2 stik) og 5 dødsfald blandt personer, som havde fået 3. stik. Gennemsnitsalderen blandt de vaccinerede afdøde har været 82 år. 
 
 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateret løbende siden februar 2020):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 19. november om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel