Coronakort 10. juni.

Nyeste coronakort er helt usædvanligt

Der er noget helt usædvanligt ved torsdagens coronakort: Der er ingen røde kommuner, kun orange.

For første gang i torsdagsanalysens historie er der nemlig ingen kommuner, som har mere end 200 smittede pr. 100.000 indbyggere, som giver en rød farve. Smitten har fået et tryk nedad overalt i landet. 

Og antallet af kommuner uden "kritisk smitte" er også pludselig kommet op på hele 15. Af de 15 er der endda fem kommuner, som ikke har haft en eneste smittet den seneste uge. Ikke overraskende er det fem ø-kommuner: Læsø, Ærø, Samsø, Langeland og Fanø. Fem kommuner, hvor tårnhøje andele af befolkningen er blevet vaccinerede: På Læsø er det 79,3 procent, som har fået første stik, og 46,9 procent er færdigvaccinerede. I de andre kommuner er andelen af delvist vaccinerede 53,4 procent (Ærø), 62,8 procent (Samsø), 55,3 procent (Langeland) og 61,1 procent (Fanø). Regionerne har nemlig fået Sundhedsstyrelsens accept af at vaccinere mange voksne på øerne på én gang uanset alder - det har sparet  både transport og logistik.

Hvis vi omvendt ser på de tre kommuner, som har færrest vaccinerede, så befinder de sig godt oppe på listen over kommuner, som har relativt flest smittede:

København, hvor færrest er vaccineret - 31,8 procent har fået første stik - er på 5. pladsen over kommuner med mest smitte.

Aarhus har næstfærrest vaccinerede - 36,2 procent har fået første stik - og den er nummer 11. pladsen over kommuner med mest smitte.

Aalborg har tredjefærrest vaccinerede - 37,3 procent har fået første stik - og kommunen er denne torsdag nummer 1 på listen over kommuner med mest smitte.

Nedlukningerne

Den generelt faldende smitte i hele landet betyder også, at ingen kommuner er i nærheden af nedlukning. Kommunerne, der har den højeste testkorrigerede incidens, er slet ikke tæt på: Rødovre (162), Aalborg (158) og Randers (159). Men den testkorrigerede incidens skal være helt oppe på 300, før kommunen automatisk skal lukke, så ingen kommuner er i farezonen.

Meget har således ændret sig fra sidste uge, hvor Dragør Kommune var ganske få smittede fra at skulle lukke hele kommunen ned. Den testjusterede incidens i kommunen var sidste torsdag 288. Men en kæmpe indsats fra kommunen har fået banket den testkorrigerede incidens helt ned på 131 denne torsdag - og altså en placering meget langt fra farezonen.

I forhold til sognelukninger er fire sogne lukkede denne torsdag. Høsterkøb Sogn i Rudersdal har også været lukket, men får lov til at genåbne fredag morgen.

Tre af de lukkede sogne er i Aalborg Kommune: Vor Frue Sogn, Budolfi Sogn og Vor Frelser Sogn. Derudover er Givskud Sogn i Vejle Kommune også lukket. 

Men tre af sognene har kurs mod genåbning. Vor Frue sogn er nu langt under grænsen for sognedlukning og har været det siden lørdag, og torsdag er Budolfi Sogn også kommet under nedlukningsgrænsen og begynder at styre mod genåbning. Givskud Sogn kan også snart se frem til åbning. Søndag var sognet for første gang siden nedlukningen under 20 nysmittede, og derfor kunne nedtællingen på syv dage til en genåbning begynde.

Til gengæld er Spentrup Sogn i Randers ekstremt tæt på en nedlukning. Med 19 smittede over de seneste syv dage, er Spentrup Sogn nemlig ét tilfælde fra at bonne ud på alle de tre parametre, der dikterer en nedlukning. Positivprocenten er over grænseværdien på 3 - nærmere bestemt 5,73 - og incidenstallet ligger med 713 et godt stykke over de 600.

Incidensen falder i regionerne

Med et incidenstal på 190,7 (413 tilfælde) topper Aalborg jo som tidligere skrevet den nyeste liste. Herefter kommer Randers med 166,9 (163 smittetilfælde). På de følgende tre pladser kommer Rødovre med 152,9 (62 tilfælde), Dragør 152,2 (22 tilfælde) og København med 148,8 (935 tilfælde).

Det er lang tid siden, at så relativt få smittede har ført til topplaceringer.

Også den samlede incidens for de enkelte regioner falder. Sidste torsdag havde Region Nordjylland en samlet incidens på 176,4 mod Region Hovedstadens 166,4. I denne uge har Region Hovedstaden en incidens på 114,3, men ligger på trods af den relativt lave incidens i spidsen blandt regionerne. Region Nordjylland er på andenpladsen med en incidens på 112,6. 

Region Syddanmark er suverænt den region med mindst smitte. Her er incidensen kun 38,3.

Hvem dør?

Denne uge bød på et kontakttal på 0,8 og dermed en epidemi, der skrumper. Samtidig har 43,6 procent af befolkningen fået første vaccinestik, og det samlede antal af indlagte falder, ligesom antallet af dødsfald falder.

Fra tirsdag i sidste uge til tirsdag i denne uge har der været fire dødsfald. 

Hvis vi skal se nærmere på, hvem disse fire er, så er det:

  • En mand i 50´erne uden andre sygdomme
  • To mænd i 70´erne, en med andre sygdomme
  • En mand i 90´erne med andre sygdomme.

 

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 10. juni. Bemærk også, at smitten pr. 100.000 den seneste uge er incidensen, men ikke den testkorrigerede incidens. 

 

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel