Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: Tegn på, at genåbning har givet øget smitte

ANALYSE. Der er på det nye coronakort tegn på stigende smitte i de områder, som åbnede mere 1. marts. Smittesituationen i Vollsmose i Odense og i Kolding ser bedre ud, men nu er den gal i Esbjerg. 

Smittetallene tog sig et gevaldigt ryk opad i ugens løb, da Statens Serum Institut fra i onsdags for første gang lagde smitte- og testtal fra private testudbydere (og tests på skoler) sammen med de normale, offentlige smittetal.

På førstedagen gik smittetallene helt amok med over 2.000 nye smittede - men det skyldtes heldigvis koks hos Statens Serum Institut (SSI). Torsdag kom så det første rigtige smittetal på baggrund af de nye data, og det viste 862 nye smittede - altså væsentligt over de ca. 500-600 smittede, vi har været vant til igennem længere tid. Væsentligt er det dog at bemærke, at positivprocenten er stabil. Mange af dem, som er positive efter lyntest, er også falsk-positive, men SSI arbejder på at lave en algoritme, der kan tage højde for det. Men indtil det sker, må vi finde os i at se et andet og væsentligt rødere coronakort - på grund af det højere smittetal er antallet af kommuner uden bekymrende smitte nemlig faldet dramatisk. Sidste fredag havde 20 kommuner haft fem eller færre smittede personer den seneste uge, og 22 ud af landets 98 kommuner var under bekymringsgrænsen på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere (incidensen). I denne uge har kun syv kommuner haft fem eller færre smittede, og kun otte kommuner er under bekymringsgrænsen.

Genåbning har givet øget smitte

Det helt store spørgsmål er, hvordan det er gået på Bornholm, hvor den helt store genåbning fandt sted 1. marts, og i Nordjylland og Vestjylland, hvor de ældste elever i skoler, gymnasier og på efterskoler kom tilbage 1. marts.

Region Nordjylland og Region Midtjylland - som rummer vestjyske kommuner - er de to regioner i landet, som stadig har færrest smittede, men incidensen er steget en del. Region Nordjylland er gået fra en incidens på 29,5 sidste fredag til nu 47,5, en stigning på 61 procent. I Region Midtjylland er incidensen steget fra 33,9 til 69,8, en stigning på 106 procent.

Incidenstallet på Bornholm ligger nu på 45,6 pr. 100.000 indbyggere, og for en uge siden var det 12,7. En stigning på 359 procent.

Skal man sammenligne med de andre regioner, så er incidensen i Region Hovedstaden steget fra 91,8 til 98,1 (7 procent), Region Syddanmark fra 72,7 til 86,3 (19 procent) og Region Sjælland fra 71,5 til 77,9 (9 procent).

Flere steder er det få smittede, som gør udslaget og kan give en kæmpe forskel i procenter, men tendensen må dog siges at være, at der er stigende smitte i de mere åbnede områder.

Galt i Esbjerg

Den seneste uges tid er det gået den rigtige vej med smittetallene i Odense-bydelen Vollsmose, som i februar og marts har oplevet voldsomt høje smittetal. Fredag viser den seneste opgørelse, at incidenstallet er 612,5. I alt har der været konstateret 56 tilfælde med coronavirus den seneste uge i Vollsmose. Sundhedsminister Magnus Heunicke offentliggjorde torsdag aften på Twitter et nyt kort over smitten på sogne-niveau (ses herunder). Her kan man også se, at kurven knækker ved Vollsmose.

Det er stadig Ishøj, der stadig har landets højeste incidens på 245 smittede per 100.000 indbyggere. Men Esbjerg er krøbet opad og er nummer 4. I Esbjerg er der fredag konstateret 209 smittede målt over de seneste syv dage, hvilket er lig med en incidens på 181. Esbjerg har dermed overhalet Kolding Kommune som landsdelens topscorer - en position, som Kolding længe har kæmpet for at komme til livs. I Kolding er incidensen 148,4.

På Magnus Heunickes sognekort kan man også se, at smitten i Jerne Sogn er høj. Jerne Sogn ligger netop i Esbjerg.

Smitten tog fart efter udbrud i boligområdet på Stengårdsvej i Esbjerg, og kommunen tester intensivt i området.

Store forskelle

At smitten mange steder drives frem af udbrud kan ses på, at der er store forskelle på smittetallene fra kommune til kommune, selv om kommuner ligger tæt op ad hinanden.

I Ikast-Brande er der f.eks. en relativt lav incidens på 38,8, mens tallet over kommunegrænsen til Horsens er mere end tre gange så højt med en incidens på 120,1. Forskellen er endnu større mod syd i Vejle, hvor incidensen er 146,3.

Samme billede tegner sig også Sjælland, hvor f.eks. Faxe har en incidens på 24,6, mens nabokommunerne Ringsted og Næstved har hhv. 132,4 og 124,3.

   

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Relaterede artikler

Tags: corona

Del artikler