Coronakort, fredag morgen 3. september.

Nyt coronakort: Smitten samler sig om hovedstaden - flere gennembrudsinfektioner blandt ældre

Coronasmitten i Danmark er de seneste uger mere og mere blevet et hovedstadsfænomen. De 18 kommuner i landet med relativt mest smitte er denne uge alle placeret tæt på København. Først nede på en 19. plads kommer en kommune langt fra København, nemlig Fredericia.

Det ses også tydeligt, hvis vi ser på incidensen på regionsniveau. Region Hovedstaden har en incidens på 173,5 (3.213 nye smittede den seneste uge), mens Region Syddanmark har en incidens på 79,3, Region Midtjylland 78,3, Region Sjælland 70,8 og Region Nordjylland 60,7. Region Hovedstaden er med andre ord mere end 2-3 gange så hårdt ramt end nogle af de andre regioner. 

En god ting er der dog sige til borgerne i hovedstadsområdet - incidensen er på vej nedad for stort set alle af de hårdest ramte kommuner i hovedstadsområdet - undtagelserne er topscoreren Albertslund (incidens 309) og Ballerup (incidens 208), som er på en 12. plads. At sundhedsminister Magnus Heunicke i tirsdags kunne fortælle, at kontakttallet er 0,9, og at epidemien i Danmark derfor er let aftagende, kan man tydeligt se på kommunalt niveau. Langt de fleste kommuner i hele landet har lavere incidens end i sidste uge. Kun 28 ud af de 98 kommuner har højere incidens.

Der er dog lang vej til at kunne sige, at de fleste kommuner er uden for det kritiske smitteniveau på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge (incidensen). Kun 7 kommuner er uden kritisk smitte, nemlig Læsø, Ærø, Fanø, Langeland, Halsnæs, Næstved og Varde.

Hvem smittes og indlægges?

Det er stadig i denne uge udbrud i daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner, som er med til at drive epidemien. 

I den forløbne uge har der været 6.232 nye smittede, og 41 procent af dem har været børn og unge under 20 år. 

I interviewes med Styrelsen for Patientsikkerhed skal smittede fortælle, hvor de tror, at de er blevet smittede, og her angiver flere og flere også, at de tror, at de blevet smittet i skolen.

Til gengæld er der relativt langt blandt de smittede, når man ser på børnenes bedsteforældre, hvoraf langt de fleste er fuldt vaccinerede. Kun 480 personer - eller 7,7 procent af de smittede - har den seneste uge været over 59 år. 95,3 procent af folk over 59 år er også fuldt vaccinerede. 

På trods af de mange smittede børn og unge er andelen af børn og unge, som bliver indlagt på grund af covid-19, dog gået ned de seneste uger:

  • I forrige uge var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år og 14 procent under 20 år.
  • I sidste uge var det 46 procent af alle nyindlagte, som var under 40 år, og 11 procent var under 20 år.
  • I denne uge er det 39 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år, og 8 procent er under 20 år.

Der tegner sig altså et billede af en tendens: At flere og flere af de indlagte nu bliver ældre. Også selv om det er de ældre, som har tårnhøje vaccinationsrater.

Hvem dør?

At der sker såkaldte gennembrudsinfektioner - at folk smittes trods fuld vaccination - ses desværre mere og mere på plejehjemmene. For fire uger siden var der på en uge 7 plejehjemsbeboere, som oplevede gennembrudsinfektioner. Siden er det tal steget uge for uge, og i den forgangne uge var der hele 28 beboere, som oplevede gennembrudsinfektioner.

Fredag ved middagstid meldte Sundhedsstyrelsen ud, at plejehjemsbeboere fra næste uge kan få 3. stik.

”Plejehjemsbeboerne var nogle af de første, vi vaccinerede i Danmark, og vi ved, at niveauet af immunitet falder over tid. Samtidig ved vi, at særligt ældre kan have et svækket respons på vaccination. Med den viden og i lyset af at vi nu ser en stigende smitte på plejehjemmene, så går vi i gang med revaccination. Vi ønsker at beskytte beboerne bedst muligt mod et alvorligt forløb af covid-19,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst. 

De seneste fire uger har der også været i alt 7 dødsfald blandt coronasmittede plejehjemsbeboere. Hvor mange af de døde, der havde været vaccineret, kan data ikke sige noget om. Vi kan kun sige, at det ser ud til, at de smittede, som døde, også havde haft andre sygdomme.

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald fra tirsdag 24. august til tirsdag 31. august har antallet af dødsfald været relativt højt blandt ældre.

Der var i alt 16 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • 1 mand i 20´erne, som havde andre sygdomme
  • 1 mand i 50´erne, som ikke havde andre sygdomme
  • 1 mand i 60´erne, som havde andre sygdomme
  • 2 mænd og 1 kvinde i 70´erne. Alle 3 havde andre sygdomme
  • 3 mænd og 4 kvinder i 80´erne. Alle 7 havde andre sygdomme
  • 3 kvinder i 90´erne. Alle 3 havde andre sygdomme

  

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 3. september om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel