Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: En region sidder tungt på de fleste smittetilfælde - og to unge, ellers raske mænd er døde med corona

Coronasmitten i Danmark er i øjeblikket koncentreret på den københavnske vestegn, som er malet i mørkerøde farver på coronakortet. De syv kommuner i landet med den mest udbredte smitte er onsdag formiddag alle placeret på vestegnen, som gennem hele pandemien har været blandt de kommuner med højest smitte. Flere unge indlægges, og 13 procent af de nyindlagte den seneste uge har været små børn under 10 år. 

Brøndby er lige nu topscorer med 317 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge (incidens), Ishøj har en incidens på 296, Hvidovre 290, Albertslund 244, Rødovre 236, Ballerup 230 og Vallensbæk 213.

I top 10 er også Høje Taastrup med en incidens på 195. Kun to andre kommuner - Aarhus (incidens 202) og Aalborg (incidens 187) - blander sig i top 10 på en hhv. 8. og 10. plads.

Vestegnskommunerne er mørkerøde på coronakortet fra onsdag formiddag.

Lav vaccinationsandel

Lige netop vestegnskommunerne er også de kommuner, hvor vaccinationsandelen er lavest - Ishøj har mindste andel med 60,1 procent, som har fået første stik, og 50,6 procent, som er fuldt vaccinerede. På landsplan har 78,6 procent fået første stik, og 60,3 er fuldt vaccinerede.

På top-10 over kommuner med lavest vaccinationstilsluning er derefter Brøndby, Albertslund, Høje-Taastrup, Vallensbæk, Rødovre, Hvidovre, København, Glostrup og Herlev. Og i de kommuner er det særligt i områder med socialt boligbyggeri, at andelen er lavere.

Gitte Kronborg, som er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Vestegnens store akutsygehus, Hvidovre Hospital, siger til Politiken, at dem, de har indlagt nu, typisk er uvaccinerede unge mennesker mellem 20 og 35 år, og at over halvdelen af dem har anden etnisk baggrund end dansk.

"De fleste siger, at de ikke aktivt har valgt vaccinen fra, men bare ikke har fået taget sig sammen til at få det gjort. Nogle fortæller dog, at deres venner eller hustru har sagt, at det er en dårlig idé at blive vaccineret. Så ligger de her og ærgrer sig«, siger Gitte Kronborg til Politiken.

Også på landsplan er det nu de unge, som indlægges. 63 procent af de indlagte den seneste uge har været under 50 år. 18 procent af dem har været mellem 20 og 29 år. 13 procent har været under 10 år. 

Myndighederne øger nu mulighederne for, at det bliver nemmere for borgerne at få en vaccination. Alle regioner på nær Region Nordjylland åbner i denne eller næste uge mulighed for, at borgerne kan gå ind fra gaden og få et stik uden tidsbestilling. Og der vil også blive pop-up vaccinationsmuligheder i mange områder med socialt boligbyggeri og ved uddannelsesinstitutioner.

Hvem dør?

Trods de relativt mange smittede i vestegnskommunerne er dog kun få indlagt. Der er tirsdag 31 indlagte med covid-19 i hele Region Hovedstaden. I alt i Danmark er 85 indlagte med covid-19, heraf er 14 på intensiv og heraf 11 i respirator.

Også antallet af coronarelaterede dødsfald er relativt lille i Danmark i øjeblikket. Men hvem dør, når nu så mange er vaccinerede? Lad os se nærmere på de coronarelaterede dødsfald, der har været hen over sommeren fra 22. juni til 3. august. I alt har der været 19 coronarelaterede dødsfald, og specielt to af dem springer i øjnene. Det er to unge mænd mellem 20 og 29 år. Det er første gang, at der overhovedet dør nogen, som er i 20´erne. Og bemærkelsesværdigt er det også, at de ikke havde andre sygdomme, men ellers var raske. 

Disse 19 døde i sommer:

  • En dreng mellem 0 og 9 år. Han havde andre sygdomme.
  • To mænd mellem 20 og 29 år. Ingen af dem havde andre sygdomme.
  • En kvinde mellem 40 og 49 år. Hun havde andre sygdomme.
  • En mand mellem 50 og 59 år. Han havde andre sygdomme.
  • En kvinde mellem 60 og 69 år. Hun havde andre sygdomme.
  • En mand og en kvinde mellem 70 og 79 år. De havde begge andre sygdomme.
  • Fire mænd og fire kvinder mellem 80 og 89 år. 7 af dem havde andre sygdomme.
  • En kvinde og to mænd mellem 90 og 99 år. Alle havde andre sygdomme.

Uden smitte

Værd at bemærke på coronakortet er også, at kun 4 ud af landets 98 kommuner i øjeblikket ingen kritisk smitte har. Kritisk smitte er defineret som en incidens under 20. Det er Langeland, som har haft beskedne to smittede den seneste uge, hvilket giver en incidens på 16,2. Og så ø-kommunerne Fanø, Ærø og Læsø, som ikke har haft en eneste smittet og derfor en incidens på 0.

De hårdt ramte vestegnskommuner gør Region Hovedstaden til den hårdest ramte region den seneste uge med en incidens på 146, og Region Nordjylland er også godt med med en incidens på 133. Derefter kommer Region Midtjylland (119), Region Syddanmark (93) og til sidst Region Sjælland (71).

Delta-varianten er for længst blevet den dominerende variant overalt. 96,6 procent af de smittede havde i uge 33 varianten, viser data fra Danish Covid-19 Genome Consortium. Den britiske variant er nærmest uddød. Kun 0,7 procent af de smittede havde i uge 33 varianten.

 

Se de helt nye smittetal fra onsdag kl. 14 her:

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 11. august om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

{source}<iframe title="[ Smittede de seneste to uger ]" aria-label="map" id="datawrapper-chart-cqcga" src="https://datawrapper.dwcdn.net/cqcga/1/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important; border: none;" height="567"></iframe><script type="text/javascript">!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}}))}();
</script>
{/source}

{module 233}

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Del artikler