Coronakort 17. juni.

Nyt coronakort: Lave incidenser, men dødsfald blandt yngre

Det er som om, at coronakortet nærmest blegner i solen i disse uger - jo mere sommer, jo lysere orange farver.

Sidste uge var der for første gang i torsdagsanalysen ingen kommuner, som havde mere end 200 smittede pr. 100.000 indbyggere. Denne uge er der ingen kommuner - på nær Jammerbugt Kommune, som har haft mere end 100 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.

Smitten er med andre ord ved at forsvinde som dug for solen - men naturligvis også på grund af, at 49,5 procent af befolkningen nu har fået første stik med en covid-vaccine.

33 kommuner har denne torsdag slet ingen kritisk smitte mere - det vil sige, at de har færre end 20 smittede pr. 100.000 indbyggere. Og syv kommuner har slet ikke haft nogle smittede den seneste uge: Det er Langeland, Fanø, Samsø, Kerteminde, Odder, Ærø og Læsø.

Hvis vi skal se på de kommuner, hvor der lige nu er mest smitte, skal vi til Jylland, nemlig til Nordjylland og Aarhus.

I Nordjylland er både Jammerbugt, Aalborg og Frederikshavn helt i toppen over kommuner med mest smitte.

Jammerbugt Kommune løber med denne uges trælse førsteplads med en incidens på 104,4 og 40 nye smittede den seneste uge. Aalborg har andenpladsen med en incidens på 85,0 og 184 nye smittede den seneste uge. Og Frederikshavn er på fjerdepladsen med en incidens på 77,2 og 46 nye smittede den seneste uge. Og Aarhus i Midtjylland er på tredjepladsen med en incidens på 83,2 og 290 nye smittede.

Ikke just de vilde incidenstal, hvis man sammenligner med tidligere, hvor et incidenstal på f.eks. 800 ikke var usædvanligt at se i toppen.

Det kræver altså relativt få smittede for at kunne få en topplacering i denne tid. At der heller ikke er tale om en smitteeksplosion i de kommuner ved man, når den højest placerede kommunes borgmester bare tager det helt roligt:

"Jeg vidste godt, at vi var højt placeret, men det er ikke noget, vi er bekymrede for," siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Chr. Gade (V), til Nordjyske. 

Smitten i kommunen følger det billede, som er set tidligere, hvor der har været flere koncentrerede smitteudbrud. Senest i Aabybro, hvor der har været et udbrud på skolen, og selv om de koncentrerede smittetilfælde har ført til sognenedlukninger i blandt andet Brovst, er det altså ikke noget, man skal være bekymret for lige med det første, mener borgmesteren. 

Han har da også set værre ting - som da Jammerbugt sidste år førte an i smitte med mink-varianten. Og hvor 75 minkfarme blev tvangslukket. 

Regioners incidens i kæmpe dyk

Også den samlede incidens for de enkelte regioner falder. Eller skal vi sige styrtdykker.

De to hårdest ramte regioner har længe været Region Hovedstaden og Region Nordjylland. For to uger siden var incidensen i Region Hovedstaden 166,4. For en uge siden var den 114,3. Og i denne uge 55,3. Det vil sige, at smitten er reduceret til under en tredjedel på to uger.

For to uger siden var incidensen i Region Nordjylland 176,4. For en uge siden var den 112,6. Og i denne uge 62,3. Det vil sige en smittereduktion til godt en tredjedel på to uger. 

Region Syddanmark er igen-igen suverænt den region med mindst smitte. Her er incidensen nu kun 21,1.

Nedlukningerne

Den generelt faldende smitte i hele landet betyder også, at ingen kommuner er i nærheden af nedlukning. Kommunerne, der har den højeste testkorrigerede incidens, er slet ikke tæt på: Jammerbugt (testkorrigeret incidens er på 114), Køge (100), Aarhus (84), Brøndby (82) og Ringsted (81). Men den testkorrigerede incidens skal være helt oppe på 300, før kommunen automatisk skal lukke, så ingen kommuner er i farezonen.

På sogneniveau har meget ændret sig fra sidste uge, hvor der var fire lukkede sogne; Vor Frue Sogn, Budolfi Sogn og Vor Frelser Sogn i Aalborg samt Givskud Sogn i Vejle Kommune.

Aalborg er i den grad lykkedes med at få smitten ned den seneste uge - fra et incidenstal på 190,7 sidste torsdag til 85 denne torsdag, og alle tre sogne i Aalborg har fået lov til at åbne. Spøgsmålet er nu, om retningen kan holdes, efter at de tre sogne er genåbnet, og folk igen kan gå i festgaden Jomfru Ane Gade, som torsdag har fået lov tll åbne døre og fadølsanlæg 14 dage efter, at byens borgmester på grund af bekymrende høje smittetal fik lov at lukke festgadens mange barer ned.

Politiet har dog besluttet - som det eneste sted i landet - at genindføre betegnelsen corona-hotspot for Jomfru Ane Gade og vil derfor være meget synlige i og omkring Jomfru Ane Gade. Politiet vil forsøge at sikre, at folk holder fornuftig afstand, og at restaurationerne kontrollerer coronapas hos de indendørs gæster.

Denne torsdag er kun et sogn lukket - nemlig Spentrup Sogn i Randers, som lukkede pr. 14. juni, da det bonnede ud på alle de tre parametre, der dikterer en nedlukning: Positivprocenten var over grænseværdien på 3, incidenstallet var over 600, og så var der lige nøjagtig de krævede 20 smittede den seneste uge. Den ene ekstra smittede person ærgrer de sig nok over i Spentrup, for de fik lynhurtigt ændret retningen. Denne torsdag er positivprocenten 1,64, incidensen 263 - og kun 7 personer har været smittede den seneste uge. Spentrup har klar kurs mod genåbning.

Bangsbostrand Sogn i Frederikshavn Kommune er nu i farezonen. Sognet har 20 smittede, og ikke færre end 14 elever fra 4. klasse, 1 elev fra 3. klasse og 1 elev fra 8. klasse på Bangsbostrand Skole er blevet smittet. Smittekilden er stadig ikke identificeret, men der er tæt kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og Smitteopsporingen. Krisestaben har besluttet, at også søskende til elever i 4. klassen opfordres til at blive hjemme og blive testet som nære kontakters kontakter.

Den indiske variant

Med smitten kraftigt på retur over hele landet, er der så ingen sorte skyer i horisonten? Måske. Den indiske variant (Delta) er så småt begyndt sit indtog og er ca. 50 procent mere smitsom end den britiske variant (Alpha). Og sandsynligvis også farligere. 

189 tilfælde er der fundet i Danmark af Delta version 2, også kaldet B.1.617.2, som er den, som bl.a. Storbritannien kæmper hårdt med i øjeblikket, og som er blevet totalt dominerende derovre. 

I mandags blev 800 elever på Grønnevang Skole i Hillerød sendt hjem efter fire tilfælde af smitte med Delta-varianten, og siden har Styrelsen for Patientsikkerhed sporet ca. 1.000 nære kontakter og deres nære kontakter igen, som alle skal i isolation. Også i Aarhus er der i denne uge fundet to smittede med Delta-varianten. En børnehave og en vuggestue i Risskov er lukket ned, og en klasse på Ellevangskolen i Aarhus er sendt hjem på grund af Delta-varianten.

Fra uge 21 til uge 23 er andelen af smittede i Danmark med Delta-varianten gået fra 0,3 procent til 2,2 procent af alle nye smittede. Den så at sige tager markedsandele fra den britiske variant, men den er endnu ikke blevet synlig på coronakortet som røde eller mørkorange områder, der vidner om store udbrud. Dertil er der stadig for få tilfælde. 

To mænd i 40´erne er døde

Sædvanen tro afslutter vi torsdagsanalysen med at se på, hvem der dør med covid-19 i en tid med faldende smitte, faldende indlæggelsestal og en befolkning, hvoraf halvdelen nu har fået første stik. 

Fra tirsdag i sidste uge til tirsdag i denne uge har der været syv dødsfald. 

Hvis vi skal se nærmere på, hvem disse syv er, så er det:

  • To yngre mænd i 40´erne. En af dem uden andre sygdomme
  • En mand i 60´erne uden andre sygdomme
  • En kvinde og tre mænd i 70´erne. En af de fire havde ingen andre sygdomme.

 

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 17. juni. Bemærk også, at smitten pr. 100.000 den seneste uge er incidensen, men ikke den testkorrigerede incidens. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel