Coronakort, fredag morgen 10. september.

Nyt coronakort: Én region har halveret incidensen på en uge

Coronakortet er blegnet gevaldigt i den seneste uge. Incidensen i alle regioner er faldet markant, og én region har endda halveret sin incidens på syv dage.

Regionen er Region Nordjylland, som denne uge har en incidens på 31,2 - et fald på 49 procent fra sidste uge. Fortsætter den udvikling, har regionen kurs mod at blive den førte region uden kritisk smitte - altså en incidens på under 20, hvilket vil sige, at der er færre end 20 smittede pr. 100.000 indbyggere på en uge. Kun 184 personer er blevet registreret smittet den seneste uge i hele Region Nordjylland, og 84 af de smittede kommer fra Aalborg Kommune. Positivprocenten blandt de testede i regionen er helt nede på 0,83.

Helt så godt ser det ikke ud i resten af landet, men incidenserne er nu også banket godt nedad i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

I Syddanmark er incidensen i denne uge 44 - et fald på 45 procent på en uge. I Region Midtjylland er incidensen 46,9 - et fald på lidt over 40 procent. Og i Region Hovedstaden er incidensen faldet med lidt over 30 procent og er nu nede på 121. 

Det mindste fald ses i Region Sjælland, hvor det har været på beskedne 13 procent. Incidensen er nu på 61,5. Og måske på vej op. I hvert fald har der været en stigning i regionen fra onsdag til torsdag modsat alle andre regioner, som har fortsatte fald. 

Drivende for epidemien i Region Sjælland er primært Køge Kommune (incidens 130,1), Sorø Kommune (110) og Holbæk Kommune (96,5). Køge er med en incidens på en 14. plads over de kommuner i landet med relativt flest nye smittede. De 13 kommuner foran Køge er alle kommuner i hovedstadsområdet, som sædvanen tro har den gule trøje på i smittekapløbet, hvor det gælder om at komme sidst. Helt i front er Herlev (incidens 225,7), Ishøj (217,7) og Albertslund (216,9).

Nede i den anden ende af listen er der der nu 19 kommuner uden kritisk smitte - i sidste uge var der 7, så det går stærkt fremad. Ø-kommunerne Fanø, Langeland, Samsø, Ærø og Læsø kan endda bryste sig af ikke at have haft en eneste smittet den seneste uge.

Smitten blandt ældre

Det er stadig i denne uge udbrud i daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner, som er med til at drive epidemien, men tendensen udvandes, og der bliver flere og flere ældre blandt de smittede. 

I den forløbne uge har der været 4.147 nye smittede, og 37,6 procent af dem har været børn og unge under 20 år. I sidste uge var andelen af unge under 20 år på 41 procent.

10,3 procent af de smittede har den seneste uge været over 59 år. I sidste uge var andelen af smittede over 59 år på 7,7 procent. Altså en stigende smitte blandt ældre, selv om 95,4 procent af folk over 59 år faktisk er fuldt vaccinerede. Nye tal fra Statens Serum Institut viser også, at andelen af personer, der får påvist en gennembrudsinfektion ud af alle smittede, er steget hen over sommeren. Den var i august over 20 procent.

Smitten blandt nogle af de aller ældste - dem på plejehjem - har også været stigende gennem de seneste uger, og i sidste uge var der 32 gennembrudsinfektioner blandt fuldt vaccinerede plejehjemsbeboere, hvilket er tegn på, at vaccinerne ikke længere virker helt så godt, som de har gjort.

Af frygt for, at smitten for alvor kan få fart på på plejehjemmene i efteråret og vinteren, som vi så sidste år, er revaccineringen af plejehjemsbeboere begyndt torsdag. I eksempelvis Region Hovedstaden forventer man at have givet alle på plejehjemmene et 3. stik inden udgangen af september.

Samtidigt har myndighederne opfordret vaccinerede medarbejdere på landets plejehjem og i hjemmeplejen til i efteråret og vinteren at blive PCR-testet for covid-19 en gang ugentligt, mens ikke-vaccinerede medarbejdere fortsat opfordres til to ugentlige PCR-test. Alle besøgende til beboere på plejehjem uanset vaccinationsstatus opfordres også til at tage en test inden besøget. 

Medarbejdere på plejehjem vil fortsat kunne blive testet på deres arbejdsplads. Testen kan blive foretaget i løbet af arbejdsdagen. Besøgende på plejehjem kan benytte det landsdækkende net af faste teststeder.

Hvem indlægges?

I disse uger er der også en tendens til, at der blandt de indlagte er flere ældre. 

  • For tre uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år
  • For to uger siden var det 46 procent af alle nyindlagte, som var under 40 år
  • I sidste uge var det 39 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
  • I denne uge er det 31 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år

Med andre ord er 69 procent af alle indlagte i ugen fra tirsdag 31. august til tirsdag 6. september over 39 år.  39 procent af alle indlagte er over 69 år. 

Hvem dør?

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i samme uge - 31. august til 6. september - har antallet af dødsfald også været relativt højt blandt ældre. Og denne uge er det primært gået ud over kvinder. Sædvanligvis er der flest mænd, som dør. 

Der var i alt 10 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • 1 kvinde i 40´erne
  • 3 kvinder og 1 mand i 70´erne
  • 2 kvinder i 80´erne
  • 2 kvinder og 1 mand i 90´erne

  

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 10. september om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel