Coronakort, fredag morgen 12. november.

Nyt coronakort: En procent af alle indskolingsbørn smittet den seneste uge - hver 4. skole har udbrud

Forbehold: Smittetallene for den seneste uge er underestimerede, da Statens Serum Institut først sent torsdag kunne køre ca. 100.000 testresultater. Torsdagens smittetal dækker derfor over 11 timer mod vanligt 24 timer. Artiklens smittetal er som følge heraf beregnet på grundlag af data fra de seneste 6 døgn og 11 timer og ikke 7 døgn som sædvanligt.  

 

ANALYSE. Før 1. september lukkede en kommune automatisk ned, hvis den fik en incidens over 500. Nu nærmer hele Region Hovedstaden sig med alarmerede skridt denne grænse, og mere end hver anden skole i regionen har mulige udbrud. Incidensen er oppe på hele 457,2. 

Men selv om smitten fortsat er mest udbredt i Region Hovedstaden, så sker der i øjeblikket det skræmmende, at væksten i smittetallene i de øvrige regioner ligger over væksten i Region Hovedstaden.

Hurtigst stiger smitten lige nu i Region Nordjylland. Regionen ender på en incidens på 210,3, og det er en stigning på 52,8 procent i forhold til sidste uge.

I Region Midtjylland stiger smitten 49 procent, og regionen ender på en incidens på 201,7.

Knap så meget fart på er der i Region Sjælland og Region Syddanmark. Region Sjælland ender på en incidens på 337,4 - en stigning på 32,8 procent i forhold til sidste uge, og Region Syddanmark ender på en incidens på 205,9 - en stigning på 27,2 procent i forhold til sidste uge.

Og mindst er væksten altså i Region Hovedstaden. Den ender på en incidens på 457,2 - en stigning på 19,3 procent i forhold til sidste uge.

På coronakortet er hele Sjælland nu blevet malet i mørkerøde farver, hvilket betyder, at alle kommuner har en incidens over 200. Det er ikke sket før.  

De hårdest ramte kommuner er også alle på Sjælland: Hvidovre (incidens 657,0),  Tårnby (653,9), Brøndby (647,6),  Herlev (642,7), Greve (547,3), Høje-Taastrup (538,6), Albertslund (531,6), Vordingborg (510,6) og Ishøj (507,8).

Nede i en anden ende af listen har kun én kommune den forgange uge undgået kritisk smitte. Det er Ærø Kommune, som ikke har haft en eneste smittet.

Hele Sjælland er i denne uge blevet mørkerød. Farven betyder, at incidensen er over 200 i alle kommuner. Det er ikke sket før. 

 

Smitten stikker helt af hos børnene

I den forløbne uge har der været 17.889 nye smittede, hvilket er 3.882 flere end sidste uge og en stigning på 28 procent. Og det er en fem-dobling af smitten i løbet af de seneste fem uger! 

Fordelingen mellem aldersgrupperne ændrer sig markant uge for uge i øjeblikket. Der bliver flere og flere smittede børn og unge. For to uger siden var det 26 procent af de smittede, som var under 20 år. I sidste uge var det 30,1 procent, og i denne uge er det 35,5 procent.

Og det er helt klart de 6-11 årige i indskolingen, som smittes i stor stil. Indskolingsbørnene står i øjeblikket for 22,1 procent af alle smittetilfælde. Incidensen er på vilde 941 tilfælde pr. 100.000, hvilket er den højeste incidens i nogen aldersgruppe under hele coronaepidemien. Det betyder, at knap 1 procent af alle børn i indskolingen har fået en positiv PCR-test den seneste uge!

Det viser sig også ved et højt antal af covid-19-udbrud på skolerne. Det gælder særligt i indskolingen og på mellemtrinet samt blandt personalet i grundskolerne. Ikke færre end 562 skoler er lige nu ramt af mulige udbrud, heraf er de 250 skoler i Region Hovedstaden. Da regionen har 462 skoler, betyder det, at mere end hver anden skole i Region Hovedstaden er ramt af muligt udbrud lige nu. Styrelsen for Patientsikkerhed har ret til at udstede påbud om hel eller delvis lukning af skoler ved høj smitte, og foreløbig fem skoler er blevet lukket delvist ned, fordi smitten stikker helt af.

På landsplan er det ca. hver 4. skole, som er ramt af udbrud lige nu.

Spændende er det, om Sundhedsstyrelsen ender med at tilbyde corona-vaccinerne til børn i indskolingen. 18. oktober begyndte det europiske lægemiddelagentur EMA at undersøge data fra kliniske forsøg med Pfizers covid-vaccine til børn i alderen 6-11 år. Og i onsdags begyndte EMA det samme for Modernas vaccine. Derfor kan en europæisk godkendelse være stærkt på vej, og det er så op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, om mindre danske børn skal have tilbuddet. I givet fald kan det næppe nås i år.

Selv om incidensen blandt de 6-11-årige er rekordhøj, så er der faktisk en gruppe, hvor incidensen er højere - nemlig blandt de 12-15-årige, som ikke er blevet vaccinerede. Her er den 981 pr. 100.000. 

”Hvis man udelukkende ser på den del af de 12-15-årige, der ikke har taget i mod tilbud om vaccination, så har de faktisk den højeste smitte og dermed en incidens, der er lidt højere end for de 6-11-årige”, siger afdelingslæge Rebecca Legarth fra SSI. 

 

Smitten blandt de 6-11-årige (grøn streg) stikker helt af lige nu. Kilde: SSI

 

Selv om det i høj grad er indskolingsbørnene, som smittes, ses desværre også et stigende antal smittede på plejehjemmene. Og det på trods af, at de fleste beboere har fået 3 stik. Der har i uge 44 været hele 26 smittede plejehjemsbeboere, og heraf havde 18 fået 3 stik. Der er dog ingen data om, hvor hårdt ramte beboerne af, og om de overhovedet har symptomer. Testningen er blevet skruet væsentligt op på plejehjemmene de seneste uger, og det kan også være en del af forklaringen på, at der er fundet flere smittede.

Lidt flere ældre indlægges

Selv om smitten eksploderer blandt de 6-11-årige, så er det ikke børnene, som optager sengene på hospitalerne. Den seneste uge har der kun været indlagt 4 børn med covid-19 i den aldersgruppe.

Men den stigende samfundssmitte rammer de ældre. Blandt de indlagte stiger andelen af ældre over 64 år fra 50 procent i sidste uge og til nu 53 procent.

Blandt de nyindlagte over 12 år er også en stor andel af gennembrudsinfektioner, altså infektioner blandt fuldt vaccinerede. 203 af de nyindlagte den seneste uge har været fuldt vaccinerede, 158 har været uvaccinerede, og 16 havde fået første stik. 

Hvis man ser på, hvor mange indlagte, der er pr. 100.000 personer, er der lige nu 15,9 indlagte pr. 100.000 uvaccinerede og 4,3 indlagte blandt 100.000 fuldt vaccinerede. Risikoen for at blive så syg af covid-19, at man skal indlægges på hospital, er altså ca. 4 gange højere, hvis man er uvaccineret, end hvis man er vaccineret.

Sengekapaciteten er på ingen måde truet lige nu. Antallet af nyindlagte med andre luftvejsinfektioner som for eksempel RS-virus er skrumpet fra 260 i uge 42 til 99 i uge 44. Og forekomsten af influenza er fortsat meget lav i Danmark.

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 2. november til 9. november har der været 26 dødsfald:

  • 1 kvinde i 40´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 mand i 50´erne. Han havde ikke andre sygdomme
  • 4 kvinder og 2 mænd i 60´erne. Alle havde andre sygdomme.
  • 2 kvinder og 1 mand i 70´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 3 kvinder og 8 mænd i 80´erne. 10 af de 11 havde andre sygdomme
  • 4 kvinder i 90´erne. Alle havde andre sygdomme
Blandt de afdøde er der denne uge 3 plejehjemsbeboere. 
 
 
 
 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateret løbende siden februar 2020):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 12. november om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel