Coronakort fra 18. marts.

Nyt coronakort: Ny landsdel er blevet hotspot for smitten

Vi har under hele epidemien været vant til stærkt orange farver ved de københavnske omegnskommuner. Region Hovedstaden plejer da også være ubestridt topscorer i incidensen - altså hvor mange nye smittede, der er pr. 100.000 indbyggere den seneste uge. Men det er ikke tilfældet denne uge. Der er kommet et nyt hotspot på Danmarkskortet.

Hotspot for smitten er blevet Region Syddanmark. Incidensen for regionen er i denne uge på 103,7 og overgår dermed Region Hovedstadens incidens, der er på 101,8. I sidste uge var incidensen for Region Syddanmark kun 86,3, så smitten er virkelig acceleret i den seneste uge.

Halvdelen af kommunerne i Region Syddanmark har lige nu et incidenstal over 100. Det drejer sig om Vejle, Haderslev, Kolding, Billund, Esbjerg og Aabenraa.

Værst ser det ud i Vejle, Haderslev og Kolding, hvor incidenstallene torsdag er hhv. 197,4, 160,1 og 148,4.

Størst har smittestigningen været i Haderslev, som sidste fredag havde en incidens på 77,3. Kommunens incidens er altså siden steget med hele 107 procent, hvor de andre kommuners stigninger er langt mere beskedne, og Koldings smitteniveau faktisk er det samme som i fredags. De nye smittede er at finde i hele Haderslev Kommune, men dog er der flest i Haderslev by, hvor det ser ud til, at smitten er centreret omkring etagebyggeri. Nu sætter kommunen ind med flere teststeder, da de nuværende er presset til det yderste på kapaciteten.

Det mere end fordoblede incidenstal får nu kommunens borgmester, Hans Peter Geil (V), til at råbe vagt i gevær.

»Vi har de seneste dage set en bekymrende tendens, hvor vi får flere smittede hver dag, og incidenstallet for kommunen stiger mere, end vi kan lide. Derfor er min appel til alle borgere i kommunen, at de den næste tid er ekstra opmærksomme på at følge myndighedernes anbefalinger og lader sig teste jævnligt, hvis de møder fysisk på arbejde eller i skole,« siger borgmesteren.

Kreativt påhit i Esbjerg

Esbjerg har i flere uger haft mange smittede og er også steget en smule fra en incidens sidste fredag på 181,1 til nu 193,3, en stigning på 7 procent. Men tidligere på ugen var incidensen over 200, så det er lykkedes at knække kurven. Men man er også gået kreativt til værks i forsøget på at få borgerne til at lade sig teste.

Som vi skrev sidste fredag, tog smitten i Esbjerg fart efter udbrud i boligområdet på Stengårdsvej, og smitten har bredt sig specielt i den østlige del af byen. Her er der flere boligområder med mange borgere af udenlandsk herkomst, og kommunen er gået fra dør til dør, uddelt flyers, sat plakater op - og er derudover kommet på en ny ide. Kommunens sundhedsdirektør Arne Nikolajsen fortæller til TV Syd, at man har sat et højttalersystem på taget af en Renault, som nu skal køre rundt i de ramte områder og afspille en besked, der på dansk, engelsk, somalisk, tyrkisk, arabisk, bosnisk og grønlandsk opfordrer folk til at blive testet.

"Det var en dum idé, jeg fik i går aftes, da jeg spekulerede på, hvad vi ellers kunne gøre for at få folk til at lade sig teste," siger Arne Nikolajsen til TV Syd.  

Stadig mange kommuner med høj smitte omkring København

Blandt de 10 kommuner med mest smitte i Danmark er de fleste kommuner - 7 - dog stadig omkring København. Vi har opgivet at tælle, hvor mange gange Ishøj har toppet smittelisten - men den gør det igen-igen. På anden- og tredjepladsen er Høje Taastrup og Vallensbæk.

Det er primært udbrud i boligområder, som driver smitten. 

Spildevandsprøver fra Ishøj viser, at smitten lige nu vokser i Gadekæret, Lundene og Vejleåparken Syd.

Kunstig høj smitte

I sidste uge kunne man se tegn på, at der var stigende smitte på Bornholm, hvor den helt store genåbning fandt sted 1. marts, og i Nordjylland og Vestjylland, hvor de ældste elever i skoler, gymnasier og på efterskoler kom tilbage 1. marts.

Den tendens er dog ikke tydelig i denne uge, og det er i det hele taget blevet sværere at få øje på tendenser, fordi smittetallene i Danmark i øjeblikket pustes kunstigt op.

Det skyldes, at Statens Serum Institut medtager tallene fra de såkaldte lyntest, men ifølge styrelsen selv vil der statistisk set være 250 falske negative test pr. 50.000 foretagne test. Dermed medregnes positive coronatest i de daglige smittetal, som reelt ikke er positive, hvis de den pågældende borger havde fået lavet den mere retvisende pcr-test i stedet. Samtidig bliver folk, der har fået positiv test ved lyntest og senere bliver testet positiv ved PCR-test, regnet med to gange. 

Så faktisk ved vi ikke, om de mørk-orange kommuner på kortet burde være af en hel anden, knap så kraftig nuance. 

Men snart ændrer Statens Serum Institut opgørelsesmetoden igen. Fremover vil Statens Serum Institut kun inkludere personer, der er positive i PCR-test i overvågningen, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelse.

Ændringerne træder i kraft i løbet af en uges tid. Det kan vi så glæde os til, så vi kan få et mere retvisende billede af smitten i Danmark, som står overfor yderligere en mindre genåbning allerede på mandag.

 

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel