Coronakort, fredag morgen 24. september.

Nyt coronakort: Privat arrangement hiver kommune op på topplacering i smitte

ANALYSE. Den seneste uge har vi endnu engang set demonstreret, hvor smittefarlig deltavarianten er, og hvor lidt der skal til, for at smitten stiger. Et enkelt privat arrangement og et udbrud i en skoleklasse har ført til, at to kommuner har katapulteret sig op i toppen af kommuner med mest smitte den seneste uge.

De to kommuner, som skiller sig ud denne uge, er Svendborg og Lolland. De plejer ikke at gøre sig bemærket smittemæssigt, men er pludselig strøget op ad listen. Svendborg havner på en 5. plads over kommunerne med mest smitte i landet og Lolland på en 11. plads. 

Der har været 60 smittede den seneste uge i Svendborg Kommune, og det har fået incidensen op på 101,8. Det høje smittetal skyldes ikke de sædvanlige udbrud i skoler og daginstitutioner, men et privat arrangement uden for Svendborg Kommune, som flere svendborgensere har været med til, og hvor de er blevet smittet. Smitten har så bredt sig fra begivenhedens deltagere til deres familier. 35 af de 60 smittede har derfor været voksne i alderen 20-64 år, og 9 har været over 80 år.  

Anderledes ser det ud i Lolland Kommune, hvor det netop har været et smitteudbrud på en skole, som har fået smittetallet til at stige og incidensen til at komme op på 72,3. Der har været 29 smittede den seneste uge, og 17 af dem er i alderen 12-15 år. Et udbrud på Stormarkskolen i Nakskov betød, at en af 6. klasserne måtte sendes hjem til onlineundervisning i en uge.

(Opdatering fredag kl. 14.00: Svendborg og Lolland rykker yderligere op til henholdsvis en 3. og en 9. plads. Svendborg har nu haft 74 smittede og har en incidens på 125,6. Lolland har stadig en incidens på 72,3.)

Smitten mere end halveret i hovedstaden på 2 uger 

På nær sådanne lokale udbrud ser smittesituationen på landsplan generelt god ud. Smitten i Region Hovedstaden fortsætter med at falde i højt tempo. I sidste uge faldt smitten med 34,2 procent på en uge, og i denne uge fortsætter faldet med 32 procent. På kun 14 dage er smitten i regionen dermed mere end halveret - fra en incidens på 121 fredag morgen 10. september til 54,3 denne fredag morgen.

Også i tre andre regioner er der fald: Størst er det i Region Sjælland, hvor smitten falder 24,8 procent og havner på incidensen 39,1.

I Region Midtjylland falder smitten med 12,5 procent til en incidens på 30,8.

I Region Nordjylland falder smitten med 7,1 procent til en incidens på 28,8.

Kun i Region Syddanmark stiger smitten - med 17,4 procent. Regionen havner på en incidens på 35.

Kommunerne med størst smitte findes stadig i Region Hovedstaden. Top 3 udgøres af hovedstadskommunerne Herlev (incidens 132 - i sidste uge var den 215), Høje Tåstrup (127,6) og Rødovre (111,7).

Nede i den anden ende af listen er der der 23 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens). 3 kommuner har ikke kraft en eneste smittet den seneste uge - det er Fanø, Ærø og Halsnæs.

Hvem smittes

Vi har i fredagsanalysen de seneste uger fortalt om en stigende andel af ældre blandt de smittede. Denne fredag ser det dog ikke ud til, at denne tendens forstærkes, mere at der er tale om en status quo i forhold til sidste uge. 

I den forløbne uge har der været 2.393 nye smittede, og 35,5 procent har været under 20 år. 9,4 procent har været over 64 år.

Der blev i sidste uge - uge 37 - fundet smitte på 11 plejehjem, og det er det laveste antal de seneste fem uger. Og antallet af såkaldte gennembrudsinfektioner på plejehjemmene - hvor beboerne smittes, selv om de har fået to stik med en covidvaccine og er fuldt vaccinerede - er det laveste i de seneste fire uger, hvilket nok skyldes, at der er kommet gang i genvaccineringerne på plejehjemmene. Sundhedsminister Magnus Heunicke kan fredag fortælle, at 72,9 procent af plejehjemsbeboerne har fået 3. stik. Og Region Hovedstaden har tidligere meldt ud, at man her regner med at være færdige med genvaccineringerne inden oktober.

I sidste uge blev der konstateret gennembrudsinfektioner hos 22 beboere på plejehjem. I uge 34 var der 29 gennembrudsinfektioner, i uge 35 33 og i uge 36 var der hele 45. Altså et støt stigende antal og en opadgående trend, som nu er brudt.

At det var på høje tid med boostervaccinationerne, kan ses på antallet af dødsfald. Igennem adskillige uger har der hver uge været 1-2 smittede plejehjemsbeboere, som er døde. Men i uge 36 steg det tal til 12 beboere. I uge 37 var der 6 beboere, som døde med corona.

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der være en kraftig tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre. Men i denne uge brydes denne trend, og der er igen blevet flere yngre:

 • For 5 uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år
 • For 4 uger siden var det 46 procent af alle nyindlagte, som var under 40 år
 • For 3 uger siden var det 39 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
 • For 2 uger siden var det 31 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
 • I sidste uge var det kun 16,4 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
 • I denne uge er trenden brudt - nu er det 27,4 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år

De fleste nyindlagte er dog i den ældre del af befolkningen. 47 procent af de nyindlagte er over 64 år. Et stort skifte fra for 5 uger siden, hvor de fleste nyindlagte var under 40 år. 

Sundhedsstyrelsen skriver i øvrigt i en rapport fredag, at "langt de fleste nyindlagte" med covid-19 er personer, som endnu ikke er vaccineret.

Hvem dør?

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 14. til 21. september har antallet af dødsfald også været relativt højt blandt ældre.

Der var i alt 19 coronarelaterede dødsfald i ugen:

 • 1 kvinde i 20´erne. Hun havde andre sygdomme
 • 1 mand i 50´erne. Han havde andre sygdomme
 • 4 mænd i 70´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme
 • 9 mænd i i 80´erne. 7 af de 9 havde andre sygdomme
 • 2 mænd og 2 kvinder i 90´erne. Alle havde andre sygdomme

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 24. september om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel