Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: Flere kommuner har bekymrende smitte og ny by ramt af coronaudbrud

På mandag åbner Danmark døren på klem i en lille genåbning, men samtidigt ser det ud til at gå den forkerte vej med smitten. Flere kommuner har igen fået bekymrende smitte, og et regulært udbrud er i gang i Odense-bydelen Vollsmose med den britiske variant. Også Nyborg er blevet hårdt ramt.

I løbet af de seneste to uger er smitten eksploderet i Vollsmose. Fra en en incidens på 153 (antal smittede pr. 100.000 seneste syv dage) den 11. februar til en incidens på 744 i går, torsdag. 

Til sammenligning har landets hårdest ramte kommune, Kolding, et incidenstal 282,8. Volssmoses incidens er også voldsomt meget højere end incidensen i Odense Kommune som helhed. Her er fredagens incidens 113,6. Kommunen har fredag eftermiddag i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed valgt at lukke Vollsmoses to skoler i en uge fra mandag, og der er oprettet en særlig taskforce til at tage sig af det stigende smittetal og informere borgerne om test og isolation. Taskforcen har blandt andet besøgt alle områdets dagligvareforretninger for at informere om situationens alvor.

Flere kommuner har bekymrende smitte 

Det mest markante spring står Fanø Kommune for - fra en incidens på 0 har øen nu en incidens på 57,4. Men de små øsamfund er dog stærkt påvirkelige - kun få smittede kan gøre en kæmpe forskel. Således er det kun to smittede - et barn og en voksen - som er skyld i den pludselige smitteopblomstring på Fanø.

Den københavnske vestegn rummer stadig flere af kommunerne med de højeste incidenstal. Ishøj Kommune har lidt højere incidens end for en uge siden, og det samme er tilfældet med Albertslund Kommune og Høje-Taastrup Kommune. Sidstnævnte er i dag den tredje hårdest ramte kommune.

Det er dog ikke længere vestegnskommunerne, der har landets mest smitteramte kommune, når man måler pr. 100.000 indbyggere.

Det er i denne uge Kolding Kommune, der topper listen med 282,8 smittede pr. 100.000 indbyggere. For syv dage siden havde kommunen et incidenstal på 214. Det var udbrud med B.1.1.7 på to skoler, der startede smitteudviklingen i Kolding Kommune.

Resultater af en registerbaseret undersøgelse, som Statens Serum Institut har foretaget, viser, at varianten ikke kun er mere smitsom, men at personer, der er smittet med B.1.1.7, har en estimeret øget risiko for indlæggelse i forhold til personer smittet med andre virusvarianter på 64 procent.

Også Nyborg ligger højt på incidens-listen med 165,8 og er fredag den 4. hårdest ramte kommune i Danmark. Den stigende smitte begyndte med to større udbrud blandt kommunalt ansatte i kommunens plejesektor. Smitten blev opfanget via de test, som medarbejderne får to gange ugentligt. Alle de beboere, der blev ramt af smitten, var heldigvis allerede vaccineret to gange, og det har derfor hjulpet i forhold til, hvor syge de blev af smitten.

Men i løbet af de seneste dage har smitten så spredt sig ud i befolkningen. Lige nu er det alle aldersgrupper i Nyborg, der giver udsving i kurven. Med de mange coronatilfælde har Nyborg Kommune valgt at etablere to nye lyntestcentre - et ved Birkhovedskolen og et ved banegården. En del af smitten kan nemlig tænkes at spredes fra de mange pendlere, der hver dag kommer gennem Nyborg, mener Styrelsen for Patientsikkerhed.

  

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Del artikler