Coronakort, fredag morgen 17. september.

Nyt coronakort: Incidensen falder mest i hovedstaden - langt de fleste nyindlagte er nu over 60 år

ANALYSE. Region Hovedstaden har nu taget førertrøjen på i næsten samtlige kategorier på ugens coronakort: Den har flest kommuner med kritisk smitte, den har alle kommuner i top 3, den er regionen med mest smitte - men som noget overraskende i denne uge: Den er også den region med det største fald i smitten.

I løbet af den seneste uge er incidensen (antal smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge) faldet med 34,2 procent i Region Hovedstaden, og regionen er nu som den sidste region røget ned under en incidens på 100 - faktisk helt ned på 79,6 denne uge.

Det er det største fald blandt landets fem regioner. Region Syddanmark og Region Midtjylland har dog også pæne fald: Incidensen er faldet med 32,3 procent i Syddanmark og 24,9 procent i Midtjylland. I Region Sjælland er faldet på 15 procent. I sidste uge kunne vi fortælle, at Region Nordjylland havde halveret sin incidens på en uge, men denne uge er faldet stoppet. Smittesituationen i Nordjylland er den samme som i sidste uge.

Incidensen i regionerne er kommet ned på 29,8 i Syddanmark, 35,2 i Midtjylland, 31 i Nordjylland og 52 på Sjælland. 

Kommunerne med størst smitte findes ikke overraskende i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Top 3 udgøres af hovedstadskommunerne Herlev (incidens 215), Vallensbæk (152) og Rødovre (131), og på 4. pladsen kommer Køge (122), der som bekendt ligger i Region Sjælland.

På Fyn og i Jylland ser smitteniveauet generelt meget pænt ud. Kun to kommuner skiller sig ud ved at have over 50 i incidens. Det er Kerteminde på Fyn med en incidens på 79,3 og Horsens i Jylland med 71,8.

Nede i den anden ende af listen er der der nu 25 kommuner uden kritisk smitte (under 20 i incidens) - for to uger siden var der 7, så det går stærkt fremad. 6 kommuner kan endda bryste sig af ikke at have haft en eneste smittet den seneste uge, det er Norddjurs, Fanø, Langeland, Samsø, Ærø og Læsø.

Smitten blandt ældre

Det er stadig i denne uge udbrud i daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner, som er med til at drive epidemien, men der bliver tydeligvis flere og flere ældre blandt de smittede. 

I den forløbne uge har der været 2.958 nye smittede, og 36,2 procent af dem har været børn og unge under 20 år. I sidste uge var andelen af unge under 20 år på 37,6 procent og for to uger siden på 41 procent.

11,3 procent af de smittede har den seneste uge været over 59 år. I sidste uge var andelen på 10,3 og for to uger siden på 7,7 procent. Altså en stigende smitte blandt ældre, selv om 95,8 procent af folk over 59 år faktisk er fuldt vaccinerede.

Smitten blandt nogle af de aller ældste - dem på plejehjem - har også været stigende gennem de seneste uger, og i sidste uge var der 45 gennembrudsinfektioner blandt fuldt vaccinerede plejehjemsbeboere, hvilket er tegn på, at vaccinerne ikke længere virker så godt, som de har gjort. Plejehjemsbeboerne blev typisk vaccinerede for ca. otte måneder siden, og det er velkendt, at ældres immunforsvar ikke reagerer lige så effektivt på vacciner, som yngre menneskers immunforsvar gør.

Som Sundhedspolitisk Tidsskrift kunne fortælle forleden døde ikke færre end 12 smittede plejehjemsbeboere fra 6.-12. september. Det er en voldsom stigning. I ugerne forud døde der mellem 0 og 2 smittede beboere hver uge. Med det stigende antal gennembrugsinfektioner kan man nu frygte, at vi også den kommende tid vil se relativt høje dødstal på plejehjemmene. 

Genvaccinationerne er dog i fuld gang, og foreløbig har 23.959 danskere fået 3. stik. Det tæller både plejehjemsbeboere og personer med et svært nedsat immunforsvar, som også har fået tilbudt genvaccination. Der er dermed et godt stykke vej igen til, at alle inviterede har fået  - der er ca. 40.000 plejehjemsbeboere i Danmark og ca. 50.000 meget udsatte personer. 

Hvem indlægges?

I disse uger er der også en kraftig tendens til, at der blandt de indlagte bliver flere og flere ældre. 

  • For fire uger siden var 53 procent af alle nyindlagte under 40 år
  • For tre uger siden var det 46 procent af alle nyindlagte, som var under 40 år
  • For to uger siden var det 39 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
  • I sidste uge er det 31 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år
  • I denne uge er det kun 16,4 procent af alle nyindlagte, som er under 40 år

58,2 procent af alle nyindlagte er nu over 60 år, altså langt over halvdelen. Et kæmpe skifte fra for en måned siden, hvor de fleste nyindlagte var under 40 år. 

Hvem dør?

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 7. til 13. september har antallet af dødsfald også været relativt højt blandt ældre.

Der var i alt 20 coronarelaterede dødsfald i ugen. Vi skal helt tilbage til februar for at finde tilsvarende høje dødstal. 

  • 1 kvinde og 1 mand i 50´erne, begge havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 60´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 70´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 6 kvinder og 6 mænd i i 80´erne. 11 af de 12 havde andre sygdomme
  • 4 kvinder i 90´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme

 Mange af dem var dødsfald blandt plejehjemsbeboere, idet vi ved, at der var 12 dødsfald blandt smittede plejehjemsbeboere fra 6.-12. september, som er næsten samme periode.

 

 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateres løbende):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 17. september om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel