Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: To ud af tre smittede over 12 år er fuldt vaccinerede

ANALYSE. Coronakortet er nu mørkerødt mange steder, for smitten er steget hele 72,3 procent den seneste uge. Vi har hørt det mange gange: Vi har en epidemi blandt de uvaccinerede. Men sådan er det ikke mere - de fleste smittede er fuldt vaccinerede, og noget tyder på, at vaccinernes effekt aftager i alle aldersgrupper. Den gode nyhed er, at over en kvart million danskere nu har fået boostervaccinen - og et stigende antal uvaccinerede også har valgt at få første stik.

Af de tusindvis af danskere over 12 år, der i den seneste uge har fået en positiv PCR-test, var 66,1 procent fuldt vaccinerede. Sagt i tal: Blandt de i alt 9.274 smittede over 12 år var der 6.126 fuldt vaccinerede, 198, der havde fået 1. stik, og 2.950, der ikke var vaccinerede.

Har vaccinerne så slet ikke effekt mere? Jo, i den grad. Men når det er sagt, så er det et faktum, at vaccinerne uge for uge mister effekt. Det ses af bl.a. grafikken herunder. Det mørkeste felt, som består af de fuldt vaccinerede, udgør uge for uge en større og større andel af den samlede flok af smittede. I uge 26 var andelen forsvindende lille, men i uge 42 udgør den altså to tredjedele.

Selvfølgelig er der langt flere, som er blevet fuldt vaccinerede siden uge 26, og i dag er der 87 procent af folk over 12 år, som er blevet det - men kigger man på grafen fra eksempelvis uge 37, hvor der var næsten lige så mange fuldt vaccinerede som nu, er der en tydelig tendens til, at der kommer en større og større andel af fuldt vaccinerede i gruppen af smittede.  

Ny forskning, publiceret 27. oktober i New England Journal of Medicine, der omfatter alle israelere, som er blevet fuldt vaccineret før juni 2021, indikerer desværre også, at immuniteten mod delta-varianten aftog i alle aldersgrupper kun et par måneder efter modtagelse af den anden dosis vaccine.

 

 
Kilde: Statens Serum Institut

 

Og noget tyder også på, at vaccinerede smittede kan smitte videre, selv om de ikke selv er voldsomt syge. I sommer advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder Centers for Disease Control and Prevention om, at smitsomheden af netop Delta-varianten kan være ens uanset vaccinationsstatus. Med andre ord, hvis nogen blev udsat for en person med en aktiv covid-19 sygdom, var risikoen for at blive smittet med virussen ikke afhængig af, om kilden var vaccineret eller ej (vaccinerne fortsatte med at mindske risikoen for, at den udsatte person ville blive smittet, og det gør de stadig, selvom Delta har sænket beskyttelsen). Disse oplysninger stod i kontrast til data fra før Delta, som tydede på, at overførsel af smitte fra personer med gennembrudsinfektion var usædvanlig.

Men tilbage til det med, om vaccinerne slet ikke har effekt. Jo, det har de. Risikoen for at blive smittet som ikke-vaccineret er 3-4 gange højere end som fuldt vaccineret. Blandt uvaccinerede har der nemlig været 79,7 smittede pr. 100.000 det seneste døgn og kun 22,6 blandt de fuldt vaccinerede. Og der er i øjeblikket 10 indlagte pr. 100.000 ikke-vaccinerede, mens der kun er 3,1 indlagte pr. 100.000 fuldt vaccinerede. 

Så det er en rigtig god ide at blive vaccineret, og i takt med, at smitten stiger i samfundet, er der også tegn på, at flere uvaccinerede - efter lang tids betænkningstid - vælger at lade sig vaccinere. De seneste dage har der været et stigende antal førstegangsvaccinerede. 24. oktober var der 670, 25. oktober 1.122, 26. oktober 1.554 og 27. oktober 1.714, der fik første stik. Det er det højeste antal i over en måned.

Vi er nu oppe på, at 87,06 procent af alle inviterede har fået første stik - nu er der mindre end tre procent op til Sundhedsstyrelsens ønskescenarie med 90 procent.

Samtidig har 276.170 danskere nu fået 3. stik. 

Smitten går kun én vej

I den forløbne uge har der været 11.123 smittede, hvilket er 4.669 flere end sidste uge og en stigning på hele 72,3 procent i forhold til sidste uge. 

Efter en stort set konstant fordeling mellem aldersgrupperne igennem en måned, har det nu i 14 dage set ud til, at der sker en forskydning, så færre børn og unge smittes. Kun 26 procent af de smittede den seneste uge har været under 20 år. I adskillige uger lå andelen på ca. 35 procent. 

13,7 procent har været over 64 år. For to uger siden var det 10,1 procent. 

Som Sundhedspolitisk Tidsskrift skrev i sidste uge, så har det kontakttal, som Statens Serum Institut offentliggør hver uge, ikke været jordens mest pålidelige indikator for, hvor smitten er på vej hen. I en lang periode i september og oktober, mens epidemien voksede til det dobbelte, var kontakttallet uge efter uge 1,0. Kigger på man imidlertid på Our World of Datas udregning af det danske kontakttal (se grafik herunder), så har vi i øjeblikket et kontakttal på ca. 1,4. 10 mennesker smitter altså videre til 14. Epidemien har fart på.

 

 

Det danske kontakttal, udregnet af Our World in Data.

 

Smitten i Danmark kender lige nu kun en retning - og det er opad. Incidensen stiger i alle regioner, men 19 af de 20 hårdest ramte kommuner ligger indenfor en afstand af ca. 40 kilometer fra København. Kun Langeland på en 19. plads har lige fået foden indenfor i det kedelige selskab.

Men selv om smitten er værst i Region Hovedstaden, så buldrer den generelle samfundssmitte afsted overalt i Danmark, hvilket også kan ses af, at smitten i denne uge går kraftigt op i samtlige fem regioner: 

  • Region Nordjylland ender på en incidens på 118,8 (antal smittede pr. 100.000 borgere indenfor den seneste uge). Det er en stigning på 54,7 procent i forhold til sidste uge.
  • Region Sjælland ender på en incidens på 188,5 - en stigning på 68,6 procent i forhold til sidste uge.
  • Region Syddanmark ender på en incidens på 115  - en stigning på 74,8 procent i forhold til sidste uge.
  • Region Midtjylland ender på en incidens på 99,6 - en stigning på 87,9 procent i forhold til sidste uge.
  • Region Hovedstaden ender på en incidens på 323,7 - en stigning på 72,5 procent i forhold til sidste uge.

Igen i denne uge placerer Region Hovedstaden sig i en smitteliga for sig, og andelen af positive tests er også helt oppe på 3,57 procent. Det er den suverænt højeste positivprocent i landet. Andelen af positive tests i hele landet er vokset fra 1,6 procent til 2,4 procent den seneste uge på trods af, at testaktiviteten er steget.

Denne uges kommuner i top 10 udgøres også alle af hovedstadskommuner, nemlig Ishøj (incidens 672,7), Glostrup (604,9), Brøndby (543,0), Albertslund (520,6), Fredensborg (429,6), Hvidovre (404,8), København (380,3), Rødovre (374,7), Frederiksberg (363,6), Vallensbæk (346,6) og Glostrup (604,9).

Nede i den anden ende af listen er der nu kun 1 kommune uden kritisk smitte (under 20 i incidens). Det er Samsø, som helt har undgået smittede den seneste uge. 

Hvem indlægges?

I de seneste uger har der været en tendens til, at der blandt de indlagte blev flere og flere ældre og færre og færre yngre i takt med, at vaccinerne hos de ældste har mistet effekt. Denne tendens ser ud til at være blevet bremset den seneste uge og måske et spædt tegn på, at flere og flere blandt de ældste og folk i risikogrupperne har fået 3. stik.

I sidste uge var det 20 procent af de nyindlagte, som var under 40 år. I denne uge stort set samme andel - 19,4 procent.  I sidste uge var det 54 procent af de nyindlagte, som var over 64 år - i denne uge er denne andel kun steget en anelse til 56 procent. 

Andelen af ældre nyindlagte vil sandsynligvis falde den kommende tid, når flere og flere ældre får 3. stik, og vaccinerne opnår fuld effekt.

Blandt de indlagte er også en stor andel af gennembrudsinfektioner. For de 20-59-årige steg andelen af indlagte med gennembrudsinfektion fra 21 procent i uge 40 til 29 procent i uge 42. For de 60+ årige var den tilsvarende andel i uge 42 oppe på 84 procent.

Hvem dør? 

Ser vi på de coronarelaterede dødsfald i ugen fra 19. til 26. oktober har der været 13 dødsfald, heraf en dreng uden andre sygdomme.

Dødsfaldet blev registreret onsdag 20. oktober, og ifølge avisen Nordjyske handler det om en 11-årig dreng, der døde efter at være blevet testet positiv med coronavirus to dage forinden.

Det er første gang under coronapandemien, at et barn i denne aldersgruppe er død efter smitte med coronavirus, og det er kun tredje gang, at et barn dør med coronavirus i Danmark. To børn i aldersgruppen 0-9 år er døde med covid-19, men begge havde andre sygdomme.

Fire unge i 20´erne er også døde med corona under epidemien - heraf var de to unge mænd, som døde i sommer uden at have andre sygdomme.  

De 13 coronarelaterede dødsfald i ugen fra 19. til 26. oktober:

  • 1 dreng på 11 år. Han havde ingen andre sygdomme
  • 1 mand i 30´erne. Han havde andre sygdomme
  • 2 kvinder og 2 mænd i 70´erne. Alle havde andre sygdomme
  • 4 kvinder og 2 mænd i 80´erne. 5 ud af de 6 havde andre sygdomme
  • 1 mand i 90´erne. Han havde andre sygdomme
Blandt de afdøde er der denne uge 1 plejehjemsbeboer. 
 
 
 

Se de mest aktuelle smittetal her (opdateret løbende siden februar 2020):

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 29. oktober om morgenen. 

 

Ved at pege med musen på en kommune kan du se antal smittede i alt, antal smittede i alt pr. 100.000 indbyggere samt hvor mange aktivt smittede, der er lige nu i den pågældende kommune.

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Del artikler