Coronakort fra 15. april.

Nyt coronakort: Lokal frustration - og glæde i Ishøj

På coronakortet kan man denne uge se flere mørkorange nuancer end i sidste uge, for incidensen (antal smittede pr. 100.000) er steget i alle regioner. Hvad man ikke kan se på kortet er de mange nye, lokale frustrationer og bekymringer, der er dukket op i landets sogne - for ugen har budt på en ny model, som bl.a. automatisk lukker et sogn ned, hvis der for mange smittede.

Mange danskere har nok ikke tænkt nærmere over hvilket sogn, de bor i. Men nu er det pludselig blevet ret så vigtigt. For er der over 400 smittede pr. 100.000 borgere pr. uge i et enkelt sogn, skal der lukkes for alle skoler og for kultur-, idræts- og fritidslivet i sognet. Mandag blev to sogne lukket ned, tirsdag tre, og torsdag kom vi op på fire nedlukkede sogne, nemlig Hedeager Sogn og Fredens Sogn i Herning Kommune, Sankt Pauls sogn i Københavns Kommune og Kollerup-Fjerritslev Sogn i Jammerbugt Kommune.

Nedlukningerne er ikke sket uden sværdslag, frustration og skarp kritik, for den uretfærdighed, nogle kommuner og regioner har mærket gennem coronakrisen, er pludselig blevet meget lokal og til at føle på. I Herning måtte Den Kristne Friskole f.eks. lukke, fordi den befinder sig i et sogn med høje smittetal. Også selv om der ikke var en eneste smittet på skolen. De smittede i sognet kommer overvejende fra et beboelsesområde, hvor børnene går i skole i et andet, ikke-lukket sogn.

Uretfærdigt? Ja. 

"Good on paper - shit on grass," skrev Hernings borgmester Lars Krarup i en kommentar om modellen på Facebook. 

"Sagen er den, at de voldsomme smittetal i det aktuelle sogn alt alt overvejende gælder for en befolkningsgruppe med en anden kulturel baggrund end dansk. Men nu er vi så pålagt at lukke den kristne friskole. Hvis man kan sige en eneste ting om den skole, så er det nok, at de ingen elever overhovedet har fra den aktuelle befolkningsgruppe. Det har vi forklaret fra kommunen. Uden succes (...) Modellen skal udvikles og bære præg af dialog og tillid til lokal dømmekraft. Ellers falder systemerne i takt med borgernes naturlige forundring og tillid," skrev han.

I andre kommuner skæver andre borgmestre nervøst til listen over sognenes incidenser, der offentliggøres hver dag. Lige nu er Egebæksvang Sogn i Helsingør, Ravnsbjerg og Gellerup Sogn i Aarhus, Opstandelseskirkens Sogn i Albertslund, Avedøre i Hvidovre og Hannerup Sogn i Fredericia i overhængende fare for at tvangslukke. Kommunerne og Styrelsen for Patientsikkerhed gør en opsøgende indsat for at forhindre at tallene stiger yderligere og aktiverer lukkemekanismen.

Torsdag var de blå veste – de folk, som Styrelsen for Patientsikkerhed har ansat til at stemme dørklokker – f.eks. ude i Ravnsbjerg for at oplyse beboerne om test, isolation og myndighedernes hygiejnekrav.

Det arbejde fortsættes i weekenden i Gellerup. Desuden bliver der flyttet flere mobile testenheder ud i de to sogne, så det bliver endnu nemmere at blive testet.

Spørgsmålet er, om den automatiske nedlukningsmodel er en super model, som får lokalsamfund til at reagere i tide - eller at automatikken ville have godt af et skvæt lokal dømmekraft. Et flertal af Folketingets partier er i hvert blevet enige om at revurdere modellen i næste uge. 

(OPDATERING FREDAG Kl. 14.30: Ravnsbjerg Sogn i Aarhus Kommune er fredag eftermiddag blevet nedlukket - med en incidens på 400, 36 nye smittede seneste uge og positivprocent på 3,3. Derudover er Hvirring Sogn i Hedensted Kommune også blevet nedlukket med en incidens på 1010, 20 nye smittede seneste uge og positivprocent på 6,6.)

Kedelig førsteplads røg

Også på kommunalt niveau kæmper man mod de automatiske tvangslukninger. Her opererer man ikke med incidens, men med "testkorrigeret" incidens, som tager højde for, at testes der meget i en kommune, ja så findes der - alt andet lige -også flere smittede. "Testkorrigeret" incidens betyder, at incidensen korrigeres nedad, hvis mere end 1,7 procent af befolkningen i en kommune testes pr. dag, og det bliver der i øjeblikket i Ishøj. Er testaktiviteten lavere end 1,7 procent af befolkningen i en kommune per dag, bliver den justerede incidens i kommunen højere.

Ishøj har mange gange og i lang tid haft den kedelige førsteplads som den kommune i Danmark med relativt flest smittede, og det har også været den eneste kommune i landet, som den forløbne uge har været tvangslukket på grund af den automatiske tvangsluknings-model. Men torsdag skete der noget. Torsdag røg incidensen ned på 231,9. Det betød, at Ishøj for første gang i umindelige tider mistede sin kedelige førsteplads og oven i købet røg helt ud af top 3. 

Og hvad skete der for den "testkorrigerede" incidens? Den var torsdag 196 - altså under de 200, som der gælder som nedlukningskriterium for kommuner. Så nu gælder det om at holde fast i Ishøj. Hvis kommunen i en uge i træk kan holde den under 200, så kan børnene i Ishøj komme i skole for første gang siden december, og kommunens frisører kan endelig skærpe saksene og gøre klar til tæmme Ishøj-borgernes coronafrisurer.

Albertslund og Høje-Taastrup er de kommuner, som næstefter Ishøj er i størst fare for automatisk nedlukning. De har torsdag en testkorrigeret incidens på hhv. 160 og 157.

Ingen kommune udenfor Region Hovedstaden er i umiddelbar fare for nedlukning. Værst ser det ud for Greve Kommune i Region Sjælland, som har en testkorrigeret incidens på 125. På Fyn og i Jylland er der ingen kommuner, som når over 100.

(OPDATERING FREDAG Kl. 14.30: Ishøj Kommunes testkorrigerede incidens er fredag eftermiddag kommet ned på 164. Albertslund Kommune er kommet meget tæt på tvangslukning - testkorrigeret incidens er nu 181. )

Incidensen stiger 

På coronakortet kan man denne uge se flere mørkorange nuancer end i sidste uge, for incidensen (antal smittede pr. 100.000) er steget i alle regioner. Der testes dog også flere end nogensinde før. I uge 14 kom antallet af PCR-tests og lyntest op på svimlende 1,4 millioner tests, men tallet bliver højere denne uge. Alene torsdag blev der testet 199.702 med PCR-test og 227.355 med lyntest.

Sidste torsdag havde Region Hovedstaden en incidens på 116,8 (og en positivprocent på 0,78). Alle øvrige regioner lå forbavsende ens på et incidenstal mellem 53,6 og 56,5 (og positivprocenter mellem 0,32-0,38).

I denne uge har Region Hovedstaden en lidt mindre incidens på 121,4 (og en positivprocent på 0,49). Region Sjælland har en noget højere incidens på 72,8 (og højere positivprocent på 0,47), Region Syddanmark har en incidens på 57,7 (positivprocent på 0,32), Region Midtjylland har en incidens på 60,4 (positivprocent på 0,36), og Region Nordjylland har en incidens på 66,7 (positivprocent på 0,39). Ud fra det kan må man sige, at Region Sjælland af alle regioner har haft den dårligste udvikling den seneste uge.

Af de 12 hårdest ramte kommuner torsdag er der kun to kommuner, der ikke er fra Region Hovedstaden, og det er er Greve og Køge fra Region Sjælland. At Greve har høj incidens kan bl.a. forklares ved, at incidensen i nabokommunerne Ishøj og Høje Taastrup er tårnhøj. 

 

 

Nedlukning af sogn

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at lukke et sogn når:

  • Incidensen i et sogn overstiger 400 smittede med covid–19 per 100.000 borgere per uge.
  • Der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de sidste syv dage.
  • Og positivprocenten er på 2 procent eller mere.

Når alle tre ovenstående kriterier er opfyldt, er kommunalbestyrelsen forpligtet til – i det pågældende sogn – at meddele påbud om lukning af:

  • Alle grundskoler
  • Alle SFO’er og klubtilbud
  • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner
  • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter
  • Alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter

Dette omfatter både kommunale, private og selvejende tilbud.

Nedlukning af kommuner

Når incidensen i en kommune overstiger 200 – testkorrigeret– smittede med covid–19 per 100.000 borgere, er kommunalbestyrelsen forpligtet til – i hele kommunen – at meddele påbud om lukning af samme institutioner og tilbud, som de er forpligtet til ved lukning af et sogn.

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Relaterede artikler

Tags: corona, coronakort

Like eller del denne artikel