Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: Smittesituationen er generelt set stabil - men smitteudbrud sætter gang i etisk diskussion

Smittesituationen i bl.a. Vollsmose i Odense, i Ishøj og i Kolding er fortsat alvorlig, mens den ser lysere ud mange andre steder i landet.

Faktisk har 20 kommuner kun haft fem eller færre smittede personer den seneste uge, og 22 ud af landets 98 kommuner er nu under bekymringsgrænsen på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere (incidensen). Ø-kommunerne Fanø, Samsø, Ærø og Læsø har faktisk slet ikke haft smittede. Det er en anelse bedre end sidste fredag, hvor kun to kommuner var helt uden smitte (Samsø og Ærø), og yderligere 15 kommuner var under bekymringsgrænsen.

Ser man på regions-niveau er smitten klart mindst i Region Nordjylland og Region Midtjylland. Her er incidensen hhv. 29,5 og 33,9, hvorimod det ser værre ud i de øvrige regioner - Region Hovedstaden er hårdest ramt med en incidens på 91,8, Region Syddanmark har 72,7 og Region Sjælland 71,5. Skal man dele Danmark over i to, er det helt klart coronasikrest at bo i den vestlige del. 

På landsplan må man konkludere, at de seneste ugers relativt stabile udvikling ser ud til at fortsætte. De seneste to uger har antallet af daglige smittetilfælde svinget mellem 400-600, og selv om fredagens smittetal er på 614, så er positivprocenten helt nede på 0,34 takket været et meget højt antal tests det seneste døgn - hele 179.109 tests. Positivprocenten har længe været mellem 0,3-0,5, og genåbningen for de mindste børn i 0.-4. klasse 8. februar har generelt ikke haft nogen nævneværdig betydning for smittetallene. 

Der er dog adskillige mindre udbrud rundt om i landet - f.eks. er antallet af coronasmittede fordoblet i Hedensted Kommune (incidens 90) efter smitteudbrud i en børnehave. Og Fredensborg har næsthøjeste incidens (191,3) i landet i dag, fredag, på grund af et smitteudbrud efter bøn i moskeen i Kokkedal, der drives af Kokkedal Islamisk Menighed. Moskeen havde gennemført daglig bøn i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger og tog efter konstateret smitte kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og lukkede.

Hvordan det er gået på Bornholm, hvor den helt store genåbning fandt sted 1. marts, og i Nordjylland og Vestjylland, hvor de ældste elever i skoler, gymnasier og på efterskoler kom tilbage, er lidt for tidligt at sige. Heller ikke åbningen på landsplan af mange butikker kan endnu aflæses direkte. 

Men selv om det generelt ser fornuftigt ud, er der også store udfordinger og bekymringer visse steder.

Vollsmose

På Fyn skiller især Odense Kommune sig ud. Her er incidenstallet fredag på 110,7, hvilket især skyldes et stort smitteudbrud i bydelen Vollsmose. Incidenstallet for Vollsmose er fredag opgjort til 973,4, hvilket er det samme som torsdag. I alt er der konstateret otte nye smittede siden torsdag og 89 smittede de seneste syv dage.

Tirsdag præsenterede borgmester Peter Rahbæk Juel en plan for, hvordan man vil forsøge at komme det høje incidenstal til livs. Blandt andet vil kommunen tilbyde, at borgere i Vollsmose kan blive testet for coronavirus helt lokalt enten nede foran boligblokkene eller sågar i folks hjem.

Men der har været problemer med at få folk i Vollsmose til at lade sig teste, og det har kickstartet en etisk diskussion om, hvorvidt man kan og bør tvangsteste beboere i området. Statsminister Mette Frederiksen har i ugens løb sagt, ar hun var klar til at drøfte, hvordan alle borgere i Vollsmose bliver testet - selv dem, der ikke frivilligt ønsker det. Hun har dog afvist, at der vil blive tale om direkte tvangstestning.

Til Altinget fredag siger SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at hun ikke modstander af at indføre tvang, hvis det bliver nødvendigt for fællesskabets bedste.

"Jeg har det lidt sådan, at påstande om, at det overskrider mine personlige grænser og griber ind i min personlige frihed og sådan noget, det er noget vrøvl. Man har ikke ret til at se det her som et angreb på sin personlige frihed. Det er i virkeligheden andres frihed, man frarøver dem, når man ikke bidrager til at få smitten inddæmmet med det samme," siger ordføreren til Altinget.

Og løsgængeren Inger Støjberg siger fredag på Facebook, at hun simpelthen ikke kan se "anden udvej end at indføre tvangstestning i ghetto-områder med højt smittetryk, og så må de tvangsisoleres, hvis de ikke selv kan finde ud af tingene."

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger fredag til TV2, at regeringen er klar til at sætte flere og hårdere værktøjer ind i Vollsmose. Hvis det bliver nødvendigt. 

"Vi har ikke konkret taget stilling  til, hvad det næste skridt skal være. Men de tal, vi ser nu, viser, at smitten er på et alt, alt, alt for højt niveau. Hvis ikke vi er klar til at sætte ind, risikerer vi, at den spreder sig ud fra boligområdet. Der er ingen instrumenter, der vil være fremmede for os. Myndighederne ser på det her både i dag og i morgen og vurderer, hvad næste skridt skal være," siger Heunicke til TV2.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har også foreslået at sænke forsamlingsforbuddet fra fem til to personer i Vollsmose. Et forslag, som siden har fået opbakning fra både Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. 

Vestegnen/Ishøj

Halvdelen af kommunerne med incidenstal over 100 er koncentreret omkring hovedstaden.

Den københavnske vestegn rummer sædvanen tro flere af kommunerne med de højeste incidenstal. Ishøj, Glostrup og Høje Taastrup Kommune er blandt de hårdest ramte kommuner i hele landet. I Høje Taastrup har der bl.a. været et større smitteudbrud, som har lukket to skoler og en fritidsklub i Hedehusene.

På trods af forstærket coronaindsats i Ishøj de seneste par uger, så har kommunen på den københavnske vestegn igen-igen indtaget en kedelig førsteplads. Incidensen for Ishøj er 293,1, og yderligere 67 borgere er registreret smittede i forhold til sidste fredag.

Rikke Hamberg Hesselø, der er leder af Sundhed og Analyse i Ishøj Kommune, fortæller, at man har undersøgt nærmere, hvordan coronavirus har smittet især mange familier.

"Når vi er nysgerrige på at undersøge, hvordan smitten kommer ind i familierne, så ser det sådan ud, at det indenfor den seneste uge i høj grad er mor eller far, der via deres job bringer smitten ind i familien. Så vi har ændret strategien lidt i denne her uge til, at vores testbus i høj grad besøger virksomheder i Ishøj Kommune og primært i formiddagstimerne, og så vil den være på nogle andre lokationer i eftermiddagstimerne," siger Rikke Hamberg Hesselø til TV 2 Lorry.

I de seneste uger har Ishøj Forsyning også analyseret spildevandet i Ishøj for spor af covid-19-virus for at finde de boligområder i kommunen, som er hårdest ramt af covid-19. De seneste spildevandsprøver viser, at smitten lige nu spreder sig i Vildtbanegård afd. 1 og 2 og området omkring Bredekærs Vænge.

Udbrud med sydafrikansk variant

Vi slutter af med en positiv nyhed. For nøjagtig en uge siden blev der blæst alarm i det Københavnske norvestkvarter efter udbrud med den sydafrikanske variant.

Her en uge efter kan Styrelsen for Patientsikkerhed så heldigvis konstatere, at der ikke er fundet flere smittede med den sydafrikanske variant.

“Det er jo helt fantastisk, at der ikke har fundet flere smittede med den sydafrikanske variant efter udbruddet i Københavns Nordvest-kvarter. Det viser, at det er muligt at reagere hurtigt og effektivt. Jeg er så glad, og jeg vil gerne sige et kæmpe stort tak til alle de mange københavnere i Nordvest, som lyttede til vores opfordring om at blive testet. Det er samfundssind på den helt store klinge,“ siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

  

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Relaterede artikler

Tags: corona

Del artikler