Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nyt coronakort: Det går godt i langt de fleste kommuner - men i Kolding er den helt gal

OPDATERET FREDAG 15.10. Danmarkskortet over smitteforekomst har ikke set bedre ud i meget lang tid. Men rigtig skidt ser det ud i Ishøj og specielt Kolding, hvor alle skoler og daginstitutioner nu lukkes. I Nordjylland ser det derimod så godt ud, at regionen som den eneste region netop er sat ned i risikoniveau fra niveau 5 til niveau 4.

Fire kommuner er helt uden smitte, og 20 andre har nu under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere (kaldet incidens) og har ikke længere det, som betegnes som "kritisk smitte". For tre uger siden var der kun seks kommuner under den grænse. To af dem uden kritisk smitte er Lyngby-Taarbæk og Hjørring, som tidligere har været hårdt ramt i perioder. Og Aarhus, som også tidligere har været hårdt ramt og haft strenge, lokale restriktioner, nærmer sig stærkt det gode område uden kritisk smitte - Aarhus har en incidens på 23.

Tallene fra Statens Serum Institut viser også, at der er blevet færre kommuner i de højeste smittekategorier. Lige nu er der kun fem kommuner med over 100 i incidens: Kolding, Ishøj, Brøndby, Herlev og Aabenraa.

Selv om tre af kommunerne i top-5 ligger tæt på København, så er der også kommuner i omegnen af København, som klarer sig relativt godt - f.eks. Ballerup. I Ballerup var der i december flere dage med op til 80 smittede hver dag. I dag er der to-tre smittede hver dag, og Ballerups incidens er kravlet ned på 28,8. 

Hvor er mulighederne for genåbning størst?

I denne uge regner Statens Serum Institut på mulige konsekvenser af en større genåbning, og vil en del af genåbningen ske på lokalt eller regionalt niveau, så ligger Region Midtjylland smittemæssigt bedst med en samlet incidens på 33,9, mens Region Nordjylland har 38,7. Dårligst ligger Region Syddanmark med en incidens på 63,6.

Vil ekspertgruppen derimod mere kigge på, hvor forekomsten af den meget smittefarlige variant B.1.,1.7 er størst, så ligger Region Midtjylland pludselig ikke bedst, men dårligst - faktisk er B.1.1.7 involveret i hele 60,2 procent af coronatilfældene i uge 6 i Region Midtjylland, viser tal fra Danish Covid-19 Genome Konsortium. Region Nordjylland ligger bedst, for B.1.1.7 er kun involveret i 12,9 procent af coronatilfældene i Nordjylland i uge 6. I hovedstaden er B.1.1.7 skyld i 44 procent af smittetilfældene, i Syddanmark er det 56,5 procent og på Sjælland 52,1 procent.

Faktisk ligger Nordjylland så godt i forhold til forekomsten af B.1.1.7, at den som den eneste region netop er sat ned i risikoniveau fra niveau 5 til 4. 

Smitteudbrud med B.1.1.7

Regeringen har sagt, at ekspertgruppen kommer med anbefalinger først i næste uge, og at eksperterne har ventet, fordi de ville undersøge, hvordan genåbningen af skolerne for 0.-4. klasse har påvirket smitten i landet. Og selvom der altså er faldende smitte i mange kommuner, er Koldings smitteeksplosion værd at bemærke her. Den seneste uge har Kolding haft 234 smittetilfælde, og udbruddet er sporet tilbage til især to skoler, der blev genåbnet 8. februar. Udbruddene på skoler og institutioner har samtidigt været med den mere smitsomme B.1.1.7-variant.

Kolding Kommune opfordrer nu alle borgere over 12 år at blive testet for coronavirus og oplyser på Facebook, at der lørdag og søndag vil være fem forskellige mobile teststeder rundt i kommunen.  

Sundhedsministeriet skriver i en pressemeddelelse fredag eftermiddag, at alle skoler og daginstitutioner i postnummeret 6000 Kolding nu lukkes til og med den 28. februar. Det sker i tæt samarbejde med Kolding Kommune, der sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed har iværksat en række tiltag.

"Situationen i Kolding er alvorlig, og den høje smitte skal hurtigst muligt ned igen. Da smitten især er koncentreret om en række skoler og daginstitutioner, er det derfor nødvendigt at sende de mindste elever hjem igen og at lukke daginstitutioner i byen. Kolding Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder tæt sammen og har sat gang i flere tiltag. Jeg vil gerne sende en klar opfordring til alle borgere i Kolding by om at lade sig teste, så usynlige smittekæder hurtigst muligt kan blive brudt," siger sundhedsminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Også i Aabenraa er der udbrud med B.1.1.7. I løbet af ganske få dage er antallet af smittede med covid-19 i Aabenraa Kommune eksploderet. Tirsdag var der 17 bekræftede smittetilfælde i Aabenraa Kommune inden for de seneste syv dage. Tallet fredag er på 62. Samtidig er antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere nu 105,7, og det betyder, at Aabenraa Kommune er i top fem over de hårdest ramte kommuner i Danmark.

Den voldsomme stigning i smittetallene skyldes hovedsageligt, at der har været et større udbrud i en børnehave med den britiske variant af covid-19, hvor både børn, pædagoger og forældre er blevet smittet.

 

 

Se smitten i din kommune

En dansker med covid-19 har i myndighedernes optik overstået sin infektion, hvis vedkommende hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det betyder, at ingen covid-19 patienter ifølge definitionen kan have overstået infektionen, før der er gået 14 dage.

For at få antallet af aktive sygdomstilfælde i hver kommune er antal nye smittede gennem 14 dage fundet i hver kommune. Det giver et godt cirka-billede af antallet af aktive tilfælde. (OBS. Tallene herunder opdateres, så alt efter hvornår du læser artiklen, passer tallene måske ikke mere).

Tags: corona

Del artikler