Coronakort 20. maj.

Nyt coronakort: Gamle kendinge og nye overraskelser - og kommuner snublende nær nedlukning

I sidste uge var der nyt på coronakortet - en jysk by, Holstebro, på den trælse førsteplads over kommuner med flest smittede. Denne uge er vi tilbage igen med en gammel kending, Ishøj, på førstepladsen - og udelukkende kommuner indenfor 30 kilometer afstand fra København på de første 10 pladser. 

Men på trods af, at mange kommuner i Region Hovedstaden har høje incidenser, så falder den samlede incidens alligevel overraskende en smule i Region Hovedstaden i forhold til sidste uge. Sidste torsdag var incidensen i Region Hovedstaden på 188, og denne torsdag er den på 181,7. Det kan dog skyldes færre tests, for en højere andel af de testede er smittede. Positivprocenten i hovedstaden er således steget fra 1,1 procent sidste torsdag til 1,23 procent denne torsdag.

Også i Midtjylland falder incidensen - fra 109 i sidste uge til 98,3 i denne uge. Og her må faldet siges at være reelt, for også positivprocenten er faldet - fra 0,67 i sidste uge til 0,64 i denne uge. Medvirkende til faldet har været, at Holstebro, der jo ligger i Midtjylland, har fået bedre styr på smitten. Sidste torsdag var Holstebro den kommune i landet med relativt mest smitte med en incidens på hele 300,8, men siden er kommunen lykkedes med næsten at halvere incidensen - til 176,1.

Smitten stiger i Nordjylland

Den helt store højdespringer blandt regionerne denne uge er Region Nordjylland. Sidste torsdag var regionens samlede incidens på 92 og positivprocenten på 0,56 procent, og i denne uge er incidensen steget til 129,4 og en positivprocent på 0,87. En markant stigning i smitten på hele 71 procent på en uge. Nordjylland er torsdag også indehaver af det eneste tvangslukkede sogn i Danmark - nemlig Brovst i Jammerbugt Kommune, der blev tvangslukket onsdag. Nordjylland har også den kommune udenfor Sjælland, som har mest smitte - nemlig Aalborg Kommune. I denne uge ligger Aalborg nummer 11 på listen over kommuner med mest smitte. I Aalborg Kommune har smitten gennem to måneder ligget på et konstant niveau, men er den seneste uge steget til samme niveau som i januar, hvor smitten var på sit højeste. Incidensen er 204,5, og der har været 443 nye smittede i Aalborg Kommune den seneste uge. 145 af de 443 er unge i alderen 10-19 år, og 172 er i alderen 20-29 år.

På den måde ligner smittebilledet i Aalborg Kommune det generelle smittebillede i hele landet - flest smittede er der i alderen 20-29 år, og næstflest er der i alderen 10-19 år. De ældre, vaccinerede er på vej helt ud af statistikken - fra torsdag i sidste uge til torsdag i denne uge har der kun været 20 smittede over 80 år i hele Danmark. Heraf er ca. syv smittede på danske plejehjem. 

I fare for nedlukning

I ugens løb kunne Hørsholm slippe ud af sin tvangslukning, og lige nu er ingen kommuner tvangslukkede. Men specielt Frederiksberg, Ishøj og Solrød er i farezonen. Primært fordi, at smitten lige nu stiger i de tre kommuner. På Frederiksberg steg smitten fra onsdag til torsdag således fra en testkorrigeret incidens på 200 til 216. Incidensen i Ishøj steg fra 188 til 194,9, og incidensen i Solrød steg fra 156,5 til 175,1. Også Vallensbæk er en joker - ganske vist er den testkorrigerede incidens torsdag "kun" 158, men smitten er på et døgn steget fra 113,3 til de 158 - så det går stærkt. 

Hvis den testkorrigerede incidens (hvor man korrigerer for, om en kommune har mange tests og derfor naturligt nok finder flere smittede) overstiger 250, skal kommunen automatisk lukke skoler, fritidstilbud og en del erhvervsliv.

Med 216 smittede per 100.000 borgere er Frederiksberg Kommune kun 34 borgere fra at ramme grænsen på 250 smittede per 100.000, når man korrigerer for testaktiviteten. Den overhængende fare for nedlukning får nu Frederiksberg Kommune til at udskyde den dato, hvor flere medarbejdere kan droppe hjemmearbejdspladsen. I mandags blev et bredt flertal på Christiansborg ellers enige om at lempe på anbefalingen om hjemmearbejde, så 20 procent af de hjemsendte medarbejdere fra i dag, fredag, kunne vende tilbage til deres arbejdsplads. Men sådan bliver det altså ikke på Frederiksberg. Foreløbig må alle administrative medarbejdere blive hjemme.

Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) slår sig i tøjret og kræver lige som en række andre borgmestre nye grænseværdier for de automatiske nedlukninger.

"De har ikke været reguleret siden slutningen af april, hvor der var flere indlagte og færre vaccinerede,« siger han til Politiken.

Statens Serum Institut åbner overfor Politiken for, at det kan blive nødvendigt at lempe på de regler, der automatisk lukker aktiviteten ned i en kommune eller et sogn, når bestemte grænser for smittetal er overskredet.

"Jeg kan godt forestille mig, at det kan blive nødvendigt at ændre grænserne," siger afdelingschef Tyra Grove Krause til Politiken.

 

 

 

 

Se smitten i din kommune 

Bemærk, at tallene opdateres automatisk de fleste hverdage og derfor måske ikke passer med indholdet i artiklen, som er skrevet 21. maj om morgenen. Bemærk også, at smitten pr. 100.000 den seneste uge er incidensen, men ikke den testkorrigerede incidens. 

 

Relaterede artikler

Like eller del denne artikel