Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Over 9.000 fuldt vaccinerede danskere er blevet smittet med coronavirus

9.253 fuldt vaccinerede danskere har siden december fået en positiv PCR-prøve, der viste, at de var smittet med coronavirus. 

Det fremgår af en rapport fra Statens Serum Institut. 

I alt er der fundet 10.866 personer, som er blevet smittet med med covid-19, efter at de er blevet vaccineret anden gang. Heraf er 9.253, svarende til 4,9 procent af alle smittede i perioden, påvist efter, at den fulde effekt af vaccinerne skulle være sat ind. De betegnes derfor som gennembrudsinfektioner. Andelen af personer, der får påvist en gennembrudsinfektion ud af alle smittede, er steget hen over sommeren. Den var i august over 20 procent.

Andelen af fuldt vaccinerede personer, der har haft en gennembrudsinfektion er per 31. august 0,23 procent.

Sjældent er det dog gået de smittede så skidt som Danmarks tidligere udenrigsminister og tidligere formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, som vi i går kunne fortælle har været alvorligt syg af covid-19 på trods af, at han er fuldt vaccineret. Som hans søn og Venstre formand Jakob Ellemann-Jensen skrev på Facebook:

"Han tilbragte tre uger på hospitalet, og min mor, mine tre søskende og jeg fik som den nærmeste, færdigvaccinerede familie lov at besøge ham i fuld beskyttelsesdragt. Det er jeg dybt taknemlig for. Frygten efter hvert af de første besøg var, at det måske var det sidste. Der var nogle døgn, hvor det så vanskeligt ud, og havde han ikke været vaccineret, havde han ikke klaret den."

Blandt personer med gennembrudsinfektion har 375 personer ligesom Uffe Ellemann-Jensen været indlagt på hospital inden for 14 dage efter, at de fik en positiv PCR-test. Der er desuden registreret 57 dødsfald inden for 30 dage efter den positive PCR-test blandt personer med en gennembrudsinfektion. De 57 dødsfald har fordelt sig jævnt over hele opgørelsesperioden og er sket i de ældste aldersgrupper.

Det stigende antal gennembrudsinfektioner er som ventet, når antallet af fuldt vaccinerede stiger, siger direktør for Statemns Serum Institut, Henrik Ullum. 

"Det er vigtigt, at forekomsten af gennembrudsinfektioner holdes op mod, hvordan smitten er i samfundet generelt. Også for personer, der er blevet vaccineret, vil risikoen for at blive smittet med covid-19 stige, når smitten generelt i samfundet stiger. Samtidig viser SSI’s tal, at andelen af covid-relaterede indlæggelser og dødsfald er lav," siger han.

Men hvorfor bliver folk overhovedet smittet med covid-19, når de er vaccineret?

”Selv om der bygges en immunitet op allerede efter den første vaccination, vil responset på vaccinen ikke være kraftigt nok eller ske tids nok til at forhindre smitte for nogle personers vedkommende, siger Henrik Ullum. Han fortsætter:

”Data tyder dog på, at personer med gennembrudsinfektioner oftere får mildere symptomforløb end personer, der ikke er vaccineret.”

 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler