En sammenlægning giver ikke flere sygeplejersker og løser dermed ikke en af sundhedsvæsenets centrale udfordringer, siger Dorthe Boe Danbjørg.
Sygeplejerskers formand: Ny struktur kan gøre det mere besværligt at være sundhedspersonale
Regeringens plan om at sammensmelte Region Sjælland og Region Hovedstaden skaber usikkerhed hos sygeplejerskernes fagforening. Sygeplejerskernes formand frygter, at sygeplejersker skal arbejde over store afstande.
”Skal man som sygeplejerske den ene dag møde ind i Herlev for den næste dag at skulle møde i Nykøbing Falster? Forandrede strukturer kan gøre mange gode ting, men det kan så sandelig også gøre det mere besværligt at være sundhedspersonale, og det kan jeg være bekymret for er tilfældet her,” siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd (DSR) til DSR´s hjemmeside.
Hun er med på, at udfordringerne i Region Sjælland med personalemangel skal løses, da der eksempelvis er væsentligt færre sygeplejersker pr. borger i regionen, når man sammenligner med Region Hovedstaden. Der er 13,1 sygeplejersker i Region Hovedstaden pr 1.000 indbyggere, mens der i Region Sjælland er 10,8 sygeplejersker pr. 1.000 indbyggere.
Men sammenlægningen af de to regioner efterlader flere åbne spørgsmål om sygeplejerskers ansættelsesforhold og arbejdsvilkår. For en sammenlægning giver ikke flere sygeplejersker og løser dermed ikke en af sundhedsvæsenets centrale udfordringer, siger Dorthe Boe Danbjørg.
”Hvis vi skal sikre flere sygeplejersker, skal man se på, hvordan man kan lave rammerne mest muligt attraktive for sundhedspersonalet, så vi kan tiltrække det nødvendige personale,” siger forkvinden.
Dansk Sygeplejeråd er også bekymrede for, at regeringen har foreslået at rykke akutsygeplejerskerne fra kommunerne til regionerne.
”Akutsygeplejersker er specialiserede sygeplejersker, som hver dag er med til at sikre, at borgere med komplekse problemstillinger kan være i eget hjem. Når man rykker dem væk fra kommunerne, kan jeg være bekymret for, at man ikke vil være i stand til at løse lige så komplekse opgaver, som vi ved, der kun kommer flere af i kommunerne. Det kan i sidste ende gå ud over patienter og borgere,” siger Dorthe Boe Danbjørg.
Samtidig udtrykker hun bekymring for, at flytningen af akutsygeplejersker kan være med til at skabe nye overgange for borgere og patienter.
”Det vil i særdeleshed gå ud over sårbare og ældre borgere, som er nogle af dem, der kan være i særlig risiko for at opleve sygdomsforværring eller unødvendig indlæggelse,” siger Dorthe Boe Danbjørg.
Forskel mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland
-
Antal læger pr. 1.000 indbyggere:
- Region Sjælland: 3,8 læger pr. 1.000 indbyggere.
- Region Hovedstaden: 5,7 læger pr. 1.000 indbyggere.
-
Antal sygeplejersker pr. 1.000 indbyggere:
- Region Sjælland: 10,8 sygeplejersker pr. 1.000 indbyggere.
- Region Hovedstaden: 13,1 sygeplejersker pr. 1.000 indbyggere
-
Andel af speciallæger, der bliver i regionen efter endt uddannelse:
- I Region Hovedstaden forbliver 84 procent af speciallægerne efter endt uddannelse.
- I Region Sjælland forbliver kun 59 procent
Region Sjælland har en også større andel af borgere med kroniske sygdomme sammenlignet med Region Hovedstaden. For eksempel har over 20 procent af borgerne i Region Sjælland en kronisk sygdom, hvor det i Region Hovedstaden kun er 12-14 procent. Dette betyder, at der er flere syge patienter pr. læge i Region Sjælland end i Region Hovedstaden
Kilde: Sundhedsstrukturrapporten
Artikler om sundhedsreform-udspillet