Ny aftale: Kiropraktorer skal aflaste hospitaler, og borgere kan udredes tættere på deres hjem
Fra april 2025 bliver det muligt for hospitaler at sende patienter videre til røntgen- og ultralydsundersøgelser hos kiropraktorer, hvilket vil mindske ventetider og bringe sundhedstilbud tættere på borgerne. Samtidig kan praktiserende læger nu henvise direkte til specialistvurderinger hos kiropraktorer uden brugerbetaling for patienten.
Det er resultatet af en ny, tre-årig aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Dansk Kiropraktor Forening (DKF).
Aftalen betyder, at patienter med behov for røntgen- eller ultralydsundersøgelser ikke længere nødvendigvis skal til hospitalet. I stedet kan undersøgelserne foretages hos en kiropraktor i nærområdet. For patienter med smerter i ryg, nakke eller andre dele af bevægeapparatet bliver det dermed lettere og hurtigere at få den rette diagnose.
Michael Christensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening, fremhæver fordelene for både patienter og sundhedsvæsenet:
"Udlægning af røntgen og ultralyd fra sygehus til kiropraktor samt muligheden for, at egen læge nu kan henvise til en specialistvurdering hos kiropraktoren uden brugerbetaling vil slå kiropraktorernes position som specialist på muskel-led-området helt fast samtidig med, at det giver patienterne nye og bedre muligheder."
Mere støtte til praktiserende læger
For de praktiserende læger betyder aftalen, at de får mulighed for at henvise patienter til en specialistvurdering hos kiropraktorer og derved kan få hurtigere afklaring på komplekse tilfælde. Kiropraktorerne kan give deres vurdering og anbefalinger til det videre forløb direkte tilbage til lægen, hvilket letter planlægningen af behandlingen.
Kiropraktorerne vil fremover også få adgang til Sundhedsjournalen og Fælles Medicinkort (FMK), så informationsdelingen bliver bedre og patientsikkerheden højere.
En anden væsentlig del af aftalen er etableringen af kvalitetsklynger for kiropraktorer. Ligesom på andre praksisområder skal klyngerne sikre, at kiropraktorer systematisk arbejder med at forbedre kvaliteten i deres behandling. Gennem data og faglig sparring skal klyngerne sikre, at behandlingerne følger de nyeste faglige retningslinjer og bygger på solid evidens.
Bo Libergren, næstformand i RLTN, ser det som et stort fremskridt:
"Et af RLTN’s mål med den nye overenskomst er netop at støtte op om det fortsatte arbejde med kvalitet på kiropraktorområdet. Så på borgernes vegne glæder vi os over, at den ambition er blevet indfriet. Det vil understøtte, at udredningen og behandlingen hos kiropraktorerne bygger på evidens, og at de praktiserende kiropraktorer følger de relevante, faglige retningslinjer."
Digitalisering spiller også en vigtig rolle i aftalen. Med videokonsultationer og digitale værktøjer til egenhåndtering kan kiropraktorer støtte patienterne i at håndtere deres behandling hjemmefra. De løsninger vil være særligt nyttige for patienter, der har svært ved at møde fysisk op, eller som har behov for løbende støtte til træning og smertehåndtering.
Aftalen løber frem til april 2028 og forventes at få stor betydning for både patienter og sundhedsprofessionelle i hele landet.