" Vi har fra politisk hold haft stort fokus på at få vendt udviklingen, og de nyeste tal viser, at vi er lykkedes langt hen ad vejen," siger Lars Gaardhøj.
Sygeplejerskeflugten er stoppet i hovedstaden: Ansøgere strømmer til og bliver længere
Region Hovedstaden har de seneste to år ansat 311 flere sygeplejersker, og flere bliver nu i jobbet længere tid. Samtidig har regionen oplevet en markant stigning i ansøgninger til sygeplejerskestillinger. Faktisk modtager et stillingsopslag i dag fire gange så mange ansøgninger som i 2022.
Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (Soc) er naturligvis begejstret over udviklingen:
"Vores medarbejdere og ledere har gjort et fantastisk arbejde med at gøre regionen til en mere attraktiv arbejdsplads, hvilket jo også tydeligt kommer vores patienter til gode. Vi har fra politisk hold haft stort fokus på at få vendt udviklingen, og de nyeste tal viser, at vi er lykkedes langt hen ad vejen. Vi skal som arbejdsplads stadig have fokus på både at tiltrække nye kollegaer, men i lige så høj grad gøre, hvad vi kan, for at få vores dygtige medarbejdere til at trives og have lyst til at fortsætte i Region Hovedstaden," siger han i en pressemeddelelse.
Nye tal fra oktober 2024 viser, at Region Hovedstaden får flere ansøgninger til jobbene, færre nyansatte siger op, sygefraværet er faldet, og trivslen er steget.
Færre nyansatte forlader jobbet
Et af de tydelige tegn på fremgang er, at nyansatte sygeplejersker bliver længere i deres stillinger. For to år siden var det 34 procent af de nyansatte sygeplejersker, der forlod jobbet inden for de første 12 måneder - i dag er det 20 procent. Blandt sundhedsarbejdere generelt var det 43 procent, der for to år siden forlod regionen indenfor de første 12 måneder af deres ansættelse. I dag er det 30 procent.
Susanne Due Kristensen (Soc), der er forperson for udvalget for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet, peger på vigtigheden af at lytte til medarbejderne:
"Vi har fået sat rigtig mange skibe i søen, og det er dejligt, at vi nu begynder at se resultaterne af det store arbejde. Vi er meget opmærksomme på at lytte til medarbejderne, og derfor har vi blandt andet holdt et ungetopmøde og en seniorkonference for at høre, hvad vi kan gøre bedre for medarbejdere i forskellige livsfaser. Vi har også fået ny viden gennem et advisory boards og ved at spørge medarbejderne, hvorfor de siger op," siger hun.
Ud over de 311 flere sygeplejersker har regionen også fået 88 flere jordemødre, 272 flere læger og 25 flere radiografer de seneste to år. Blandt jordemødrene er frafaldet blandt nyansatte faldet fra 43 procent til 22 procent, og også radiograferne og lægerne bliver længere. Samtidig er sygefraværet faldet på tværs af faggrupper fra 16,4 til 14,5 dage om året, og jobtilfredsheden er steget.
Færre bioanalytikere og SOSU´er
På to områder arbejder der dog færre end for to år siden. Der er således 145 færre bioanalytikere end for to år siden og 83 færre SOSU´er.
Og der er da også stadig udfordringer, mener Susanne Due Kristensen:
”Vi skal arbejde videre med det attraktive arbejdsliv gennem alle livsfaser. Det kræver en vedvarende indsats, så endnu flere – både unge og erfarne – trives og har lyst til at være ansat i sundhedsvæsenet. Den viden og erfaring, vi står på nu, kommer vi til at arbejde mere med det kommende år. Vi skal også holde øje med sygefraværet – det er stadig for højt, selvom vi har set en forbedring,” siger Susanne Due Kristensen.
I 2022 nedsatte regionsrådet et udvalg for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet. Udvalget har udarbejdet en handleplan med 18 konkrete initiativer, som har hjulpet til at gøre regionens hospitaler, centre og virksomheder til bedre arbejdspladser. Udvalget har også fokus på, hvordan arbejdspladserne får særligt nye medarbejdere til at føle sig velkomne og hjælper dem til at falde til på en arbejdsplads med skiftende arbejdstider og til tider et højt arbejdspres.
Status på de 18 initiativer kan ses her.