Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

På trods af splittelsen opfordrer Jeanette Præstegaard de nye foreninger til at vende tilbage til dialogbordet. Foto: Danske Fysioterapeuter

Formand for Danske Fysioterapeuter: "Udbrydergruppernes forslag var iscenesat"

Danske Fysioterapeuter står over for en af de største udfordringer i foreningens historie, efter to udbrydergrupper og en ny organisation for klinikejere har valgt at gå egne veje. Formand Jeanette Præstegaard reagerer skarpt på udviklingen og beskylder udbrydergrupperne for at have iscenesat deres forslag på det seneste repræsentantskabsmøde som et led i planlagte brud med foreningen.

"Det er tydeligt, at begge foreninger allerede havde besluttet at bryde ud. Forslagene, de stillede på repræsentantskabsmødet, virkede som skinmanøvrer, der skulle understøtte deres udtræden. Det ærgrer mig, fordi vores hårdtarbejdende sekretariat brugte enorme ressourcer på at hjælpe dem med at kvalificere deres forslag – til ingen nytte," siger Jeanette Præstegaard.

Udbrydergrupperne er Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF) og Fysioterapeuternes Fagforening, der begge blev stiftet få timer efter, at repræsentantskabet afviste deres forslag. Personer fra DPF foreslog, at Danske Fysioterapeuter skal være en forening uden arbejdsgivermedlemmer, og personer fra Fysioterapeuternes Fagforening forslog, at alle ansatte fysioterapeuter skal sikres en overenskomst efter den danske model. 

DPF er allerede blevet medlem af erhvervsorganisationen SMVdanmark, og Fysioterapeuternes Fagforening er allerede blevet medlem af Serviceforbundet. Samtidig har en ny organisation for klinikejere, Sundhed Danmark – Fysioterapi, sluttet sig til Dansk Erhverv og Sundhed Danmark. Ambitionen for denne organisation er at samle klinikejere og på sigt overtage forhandlingsretten til praksisoverenskomsten.

Jeanette Præstegaard frygter, at splittelsen kan underminere en fælles styrke i fremtidige forhandlinger.

"Jeg var i foråret i Norge, hvor fysioterapeuterne i 10-12 år har været opdelt i tre foreninger. Det var hjerteskærende at høre, hvordan deres indbyrdes uvenskab har gjort alting mere kompliceret. Hver gang myndigheder ønsker at samarbejde med fysioterapeuter, er de uenige foreninger nødt til at arbejde sammen og tage fælles beslutninger. Det svækker deres position over for myndighederne. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi i Danmark holder sammen. Myndighederne ønsker en samlet organisation at samarbejde med – ikke mange parter, der ikke kan enes," siger hun.

Kritikken

En stor del af udbrydergruppernes kritik handler om, at Danske Fysioterapeuter er både en fagforening og en brancheorganisation, og at lønmodtager- og arbejdsgiverinteresser derved sammenblandes.

Den kritik afviser Jeannette Præstegaard.

"Der er mange foreninger, som fungerer som både fagforening og brancheorganisation. Vi har stået stærkt i 110 år, og det vil vi blive ved med."

Men I står jo ikke stærkt nu? Der er udbrydergrupper og uenigheder. Og ifølge A4 Overenskomst er både direktøren og tre andre chefer i Danske Fysioterapeuter stoppet helt. Samtidig har mindst 36 ansatte forladt sekretariatet på under to år.

"Det med sekretariatet vil jeg ikke kommentere på, og det har ikke noget med de politiske spørgsmål at gøre. Der er elementer, vi kan gøre bedre i Danske Fysioteraueter. Men det synes jeg, at repræsentantskabet gav en åbning for."

Også ydernummersystemet, som blev indført med praksisoverenskomsten i 1988, har været stærkt kritiseret af specielt de personer, der har dannet Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF). Systemet betyder, at offentligt tilskud kun har været tilgængeligt for fysioterapeuter, der etablerede klinikker dengang, eller for dem, der opkøber ydernumre. Ifølge DPF favoriserer systemet de kapitalstærke og efterlader mange unge fysioterapeuter uden muligheder for at konkurrere på lige vilkår.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mark Ebbesen, nu formand for DPF, udtrykte sig meget markant i en pressemeddelelse i forbindelse med, at DPF brød ud fra Danske Fysioterapeuter: "Markedet for fysioterapi i Danmark har udviklet sig til en lukket fest, hvor store aktører kan mase de små. Kapitalstærke fysioterapeuter opkøber mere og mere af retten til offentligt tilskud. Det minder om det, man har set på fiskeriområdet, hvor kvoter opkøbes af kvotekonger, som kan dominere markedet og presse de mindre aktører ud."

Men Jeanette Præstegaard fastholder, at den nye overenskomst, der trådte i kraft i januar 2024, har skabt markante forbedringer i forhold til ydernummersystemet.

"Mark Ebbesen er en stemme, som Danske Fysioterapeuter har kendt i mange år, og som i mange år har efterlyst, at der kom flere numre til fysioterapeuter bredt set. Jeg har lyttet til ham, og repræsentantskabet har lyttet til ham. Det har betydet, at vi i 2021 formulerede 11 praksisprincipper, og i et af de principper står, at en fysioterapeut kun skal eje et ydernummer. Og det tog os næsten to år at lande en overenskomst med Regionernes Lønnings og Takstnævn, som betyder, at der kommer 86 nye ydernumre, som skal fordeles blandt fysioterapeuter uden eksisterende ydernumre. Samtidig har vi fået indført et loft på max. seks klinikker ligesom PLO’s regler, og vi forventer at følge med lægerne, hvis det loft reduceres til tre klinikker. Det er en sejr, der fuldstændigt adresserer den kritik, der er blevet rejst gennem årene. Så det er ærgerligt, at man vælger at bruge netop dette som anledning til at bryde ud," siger Jeanette Præstegaard og tilføjer:

"Praksisoverenskomsten trådte i kraft 1. januar 2024, så Mark er 11 måneder for sent på den med sin kritik. Hvis man ser på Marks argumenter, er det klart, at planerne for den nye forening har været undervejs i længere tid."

Den nye Fysioterapeuternes Fagforening, som har Signe Lærke Børsting som formand, vil arbejde målrettet for at overenskomstdække alle de fysioterapeuter, der arbejder i den private sektor. 

”De ansatte fysioterapeuter har indtil i dag kun haft mulighed for at være medlem i Danske Fysioterapeuter, en brancheforening, hvor de ansatte er organiseret med de selvsamme arbejdsgivere, der har interesse i, at deres løn er så lav som muligt," siger Signe Lærke Børsting i en pressemeddelese, hvor hun fortsætter: "Klinikejerne udgør under fem procent af medlemmerne i Danske Fysioterapeuter, men sidder på omkring 30 procent af hovedbestyrelsen, ligesom arbejdsgivernes interesser er tungt repræsenteret i regionale bestyrelser og udvalg med nuværende eller tidligere klinikejere. Desuden er det ikke muligt at tage kampskridt som strejke eller lockout i den interne arbejdsmarkedsmodel".

Jeanette Præstegaard erkender, at klinikejerne fylder mere i de besluttende organer, end hvad man kunne forvente i forhold til deres andel af medlemmerne.

"Repræsentantskabet består af medlemmer, som sætter sig på valg, og så bliver de på demokratisk vis valgt. Som formand kan jeg kun gå ind for demokrati," siger hun og pointerer, at repræsentantskabet netop har besluttet at fjerne øremærkning af pladser, som hidtil er gået til klinikejere og selvstændige.

Vejen frem: Samling og dialog

På trods af splittelsen opfordrer Jeanette Præstegaard de nye foreninger til at vende tilbage til dialogbordet.

"Jeg tror på, at vi står stærkere sammen. Hvis vi skal sikre fysioterapiens fremtid, skal vi være en samlet stemme. Splittelse gør os kun svagere over for myndigheder og beslutningstagere," siger hun.

Danske Fysioterapeuter planlægger nu at fokusere på interne forbedringer, implementering af repræsentantskabets beslutninger og en styrket politisk dagsorden for fysioterapi.

"Fremtiden handler om at sikre fysioterapeuternes plads i sundhedssystemet og skabe resultater, der gavner både patienter og vores cirka 16.000 medlemmer. Jeg er sikker på at fysioterapier bredt set i danmark vil have én stemme. Det er sammen, at vi skaber resultater på det politiske og forhandlingsmæssige bord. Det er svært at gøre i små foreninger," siger Jeanette Præstegaard, der gerne vil invitere udbryderforeninger til dialog.

 

 

Udbrydergrupperne fra Danske Fysioterapeuter:

Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF). Ny forening med Mark Ebbesen i spidsen, der vil kæmpe for flere ydernumre. DPF bliver medlem af erhvervsorganisationen SMVdanmark.
 
Fysioterapeuternes Fagforening, optaget i Serviceforbundet. Formand er Signe Lærke Børsting. Fysioterapeuternes Fagforening vil arbejde målrettet for at overenskomstdække de cirka 4.000 fysioterapeuter, der arbejder i den private sektor. 

Sundhed Danmark - Fysioterapi. En ny forening for klinikejere indenfor fysioterapi, der udfordrer den sammenblanding mellem lønmodtager- og arbejdsgiverinteresser, der tidligere har været. Ambitionen er at samle den private sundhedsbranche og på sigt vinde forhandlingsretten for praksisoverenskomsten med Danske Regioner.

 

 

Relateret artikel

 

Del artikler