Danske Regioner mener, at det især vil gavne patienterne, at regionerne i fremtiden har ansvaret for sengepladserne uden for hospitalerne, og at akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen samles i regionerne.
"Det er en god dag for danskerne, og overordnet er vi tilfredse med regeringens udspil," siger Anders Kühnau.
Danske Regioner jubler: Det er en god dag
Danske Regioner roser – ikke overraskende – regeringens nye sundhedsudspil. Kun sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden bekymrer.
I to af de tre modeller, som Sundhedsstrukturkommissionen kom med i juni, stod regionerne til at blive nedlagt. Også Moderaterne har ønsket dem nedlagt. Men regionerne overlevede i regeringens nye strukturplan - dog kun i et antal på fire mod nu fem, da Region Sjælland og Region Hovedstaden skal fusionere til en megaregion.
"Det er en god dag for danskerne, og overordnet er vi tilfredse med regeringens udspil. Først og fremmest er det positivt, at regeringen samler flere sundhedsopgaver i regionerne. Det er helt nødvendigt for at skabe et mere sammenhængende forløb for patienterne," siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.
Regeringen foreslår, at der etableres 17 nye sundhedsråd rundt om i landet under regionerne med ansvar for det nære sundhedsvæsen. Sundhedsrådene vil få både penge og magt.
"Nu må vi studere den del af udspillet meget nøje. Overordnet vil jeg sige, at vi støtter regeringens intention med rådene, og vi går positivt ind i drøftelserne og er parate til at sætte os for bordenden," siger Anders Kühnau.
Danske Regioner har længe efterlyst, at almen praksis bliver styrket og hilser på den baggrund regeringens udspil på det område velkomment.
"Det er virkeligt glædeligt, at regeringen med udspillet vil modernisere rammerne for at drive almen praksis i Danmark. Der er brug for at øge kapaciteten og brug for at fordele ressourcerne bedre. Begge dele er meget vigtigt, når vi vil styrke det nære sundhedsvæsen," siger næstformand Mads Duedahl.
Han roser også, at regeringen vil sikre en bedre geografisk fordeling af speciallæger.
Danske Regioner er meget enig med regeringen i, at der er behov for at gøre en indsats for yderområderne på Sjælland. Men forslaget om én meget stor region i Østdanmark, der skal dække halvdelen af Danmarks befolkning, finder Danske Regioner bekymrende.
"Vi må være ærlige og sige, at en stor region ikke i sig selv er en løsning i forhold til at skabe mere lighed i sundhed. Vores fokus vil være, at vi skal levere sundhed til dem, der har brug for det, og det kræver andre redskaber end en sammenlægning" siger Anders Kühnau.
Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller:
Model 1 – regionalt enhedssundhedsvæsen med sundheds- og omsorgsregioner
Regionerne nedlægges og erstattes af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner, hver ledet af 21-25 direkte valgte politikere. Disse regioner får ansvar for sygehuse, almen praksis og ældrepleje, som i dag varetages af kommunerne.
Model 2 - statsligt enhedssundhedsvæsen
Sundhedsvæsenet og dele af ældreområdet nationaliseres, og styres centralt af sundhedsministeren. 8-10 administrative enheder vil varetage den daglige drift. Staten overtager ansvaret for sygehuse, almen praksis og praksissektoren samt kommunale opgaver på sundheds- og ældreområdet. Model 2 kaldes også populært "Løkke-modellen", da modellerne ligner Moderaternes bud en ny sundhedsstruktur.
Model 3 - sundhedsregioner
Regionerne bevares, og ansvaret for sygehuse og praksissektoren forbliver hos dem, mens kommunerne fortsat har ansvar for deres opgaver. Der vil være 3-5 regioner, og nogle kommunale opgaver flyttes til regionerne. Modellen indebærer styrket økonomi til det primære sundhedsvæsen og øgede krav til kommunernes sundhedsindsatser.
Desuden indebærer modellen en grundlæggende forandring af de nuværende sundhedsklynger og forslag til ændringer af regionernes politiske styreform med bl.a. oprettelse af geografisk forankrede nærudvalg.
Artikler om sundhedsreform-udspillet