Der er ingen anden mulighed end at dykke ned i de enkelte patientjournaler,siger Anne Lykke Petri.

Amputations-skandalen kan trække i langdrag

Region Midtjylland risikerer at skulle gennemgå tusindvis af journaler for at finde de sandsynligvis hundredevis af patienter, som har fået en amputation, som kunne være undgået.

Det har nemlig vist sig at være langt mere kompliceret at finde frem til de fejlamputerede. De eksisterende data i systemerne kan ikke identificere dem. 

Derfor bad Region Midtjylland om en vurdering fra blandt andet Styrelsen for Patientsikkerhed. Og Anne Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, har en klar melding om, at regionen er nødt til at identificere patienterne, selvom det bliver besværligt.

"Vi er enige i, at det er umuligt at identificere patienterne på baggrund af statistik fra den eksterne analyse. Derfor er der ingen anden mulighed end at dykke ned i de enkelte patientjournaler, hvis man skal have et reelt billede af, hvor mange der kunne have undgået amputation. Det er et kæmpe stykke arbejde, men det er sådan, man har gjort i andre lignende større sager," siger Anne Lykke Petri til Avisen Danmark.

Omkring 4.000 patienter har fået amputeret et ben i regionen indenfor de seneste ti år, og direktør i Patienterstatningen, Karen-Inger Bast, afviser, at det kan være en løsning at sende brev ud til alle. Dels vil de patienter, som reelt har krav på erstatning, drukne i mængden af sager, og dels vil det koste regionen 14.000 kroner pr. sag. 

Nu er regionen så i gang med at finde kriterier for at sortere de 4.000 sager, og de kriterier skal senere drøftes med Patienterstatningen. Derefter skal alle de relevante journaler gennemgås.

Patienterstatningen oplyste i sidste uge til Jyllands-Posten, at man havde modtaget den første sag.

Det drejer sig om en ældre mand, der har mistet sit venstre ben. Hvis han tilkendes erstatning, kan han ifølge Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast, få en stor erstatning.

"Vi kommer let op i 100.000 kroner, og vi kan også komme meget højere op," sagde hun til Jyllands-Posten.

En ekstern analyse fra Region Midtjylland har vist, at i gennemsnit 92 patienter årlig kan have fået amputeret et ben eller underben, selv om det kunne have været undgået med forebyggende operation. Siden har regionen korrigeret tallet til 47 om året.

 

 

 

Relaterede artikler

 

Tags: amputations-skandalen

Like eller del denne artikel