Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Patienter kan have fået et ben amputeret uden grund - kæmpe skandale, siger Venstre

Venstre vil straks have svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) på, hvordan det kan ske, at op mod 90 patienter om året i Region Midtjylland kunne have undgået at få amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben.

»Det er en kæmpe skandale (...) Det her må ikke kunne ske,« skriver den politiske ordfører for Venstre, Sophie Løhde, på Twitter.

Hun skriver, at Venstre kræver en omgående redegørelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

En ekstern analyse viser, at kapaciteten til at behandle karkirurgiske patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene er for lav i regionen. Analysen er bestilt af direktionen og hospitalsledelserne på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg. De to hospitaler deles om behandlingen af karkirurgiske patienter fra hele Region Midtjylland. 

Patienter kan derfor have fået en for sen behandling for en blodprop eller åreforkalkning på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg og have fået amputeret et ben, selv om det kunne være undgået. 

"Vi kan desværre ikke udelukke, at nogle kunne have undgået amputation eller udsat tiden til amputation. Derfor orienterer vi nu karkirurgiske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben indenfor de seneste år om deres erstatnings- og klageadgang," siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Overfor DR Østjylland gætter han på, at op mod 90 patienter årligt kan have fået amputeret et ben, selv om det kunne være undgået. 

"Vi kan ikke behandle patienterne hurtigt nok, det er jeg utrolig ked af. Vi skylder patienterne at behandle flere hurtigere og styrke samarbejdet mellem hospitalerne. Det arbejde er sat i gang sammen med hospitalsledelserne og karkirurgerne. På længere sigt er det afgørende at styrke den faglige udvikling, for at kunne rekruttere flere medarbejdere til karkirurgien," siger han.

Regionsrådsformand Anders Kühnau beklager situationen dybt.

"Analysen viser helt tydeligt, at karkirurgien skal have et løft. Den dagsorden er jeg klar til at tage op med regionsrådet. Med analysen har vi et godt fundament for, hvordan regionsrådet kan løfte karkirurgien fremover," siger han.

Analysen vurderer, at kvaliteten af de operationer, der udføres på udposninger og bristninger på den store blodåre i maven (aorta) generelt er i orden. Samt at åreknudeklinik og sårklinik i Viborg er velfungerende. Men nogle patienter får et uhensigtsmæssigt behandlingsforløb med behandling på to hospitaler, fordi dele af deres behandling kun kan ske på Aarhus Universitetshospital.

Analysen anbefaler derfor, at flere karkirurgiske operationer på længere sigt kan udføres på begge hospitaler.

Region Midtjylland skriver i en pressemeddelse, at øvrige patienter, der er behandlet på karkirurgiske afdelinger og er utrygge ved deres behandlingsforløb, er velkomne til at kontakte afdelingen for at få en samtale om deres behandling.

I organisationen Danske Patienter kalder direktør Morten Freil sagen for ”grotesk og meget ulykkeligt”

"Vi har længe vidst, at der var stor kapacitetsmangel i sundhedsvæsenet, og at folk står på ventelister. Men vi får samtidig at vide, at det er folk, der kan tåle det, der står på venteliste. Når man står på en venteliste, og risikerer at få amputeretbenet, så er det akut. Så det er alvorligt og dybt ulykkeligt det her," siger han til DR.

Tags: amputations-skandalen

Del artikler