Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Amputationsskandale vokser: Kan have kostet patienter livet

Ikke alene handler amputationsskandalen i Region Midtjylland om, at op mod 90 patienter årligt har fået amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. Nu viser det sig, at nogle patienter formentlig er døde på grund af skandalen.

Det skriver Avisen Danmark.

I torsdags viste en ekstern analyse, som regionen har fået lavet, at der har været en alvorlig underdimensionering af behandlingskapaciteten i forhold til behovet for især amputationsforebyggende behandlinger. Analysen viser bl.a., at behandlingskapaciteten kun er halvt så stor i Region Midtjylland som i resten af Jylland. På side 12 i analysen står også:

"Cirka 100 for mange amputationer om året kan forekomme at være en lille pris for at udføre cirka 225 for få amputationsforebyggende operationer. Men amputationerne er kun en del af prisen. En del af de øvrige patienter, der ikke får tilbudt karkirurgi, må formodes at dø at koldbrand i benet."

Professor og ledende overlæge på Karkirurgisk Afdeling på Kolding Sygehus, Kim Houlind, der er forfatter til analysen uddyber til Avisen Danmark:

"Hvis du ikke får den forebyggende behandling, er der risiko for koldbrand i benet. Det gør, at benet simpelthen rådner op, mens du har det siddende på kroppen. Det danner nogle giftstoffer til blodet, og så dør man af den infektion, fordi kroppen ligesom bryder sammen".

Formanden for Dansk Karkirurgisk Selskab, Jacob Budtz-Lilly, og professor i karkirurgi på Syddansk Universitet, Jes Sanddal Lindholt, deler ifølge avisen vurderingen.

Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, siger, han er ærgerlig over, at han først nu bliver opmærksom på dette, efter rapporten er offentliggjort. Han ville nemlig gerne have haft lejlighed til at indsamle data på området.

"Hvis det er tilfældet, så er det endnu mere trist, end at man har fået amputeret sit ben, fordi vi har behandlet for sent. Og når nogle fagfolk siger, at der er en risiko for det, så er der selvfølgelig det. Men vi har ikke data, der viser noget om det," siger Ole Thomsen til Avisen Danmark.
 
Styrelsen for Patientsikkerhed bad onsdag Region Midtjylland om en redegørelse i sagen, som bl.a. kan have kostet godt 90 patienter årligt amputation på lår eller underben på grund af for sen behandling af blodprop eller åreforkalkning i benet.

I 2018 gennemførte Region Midtjylland besparelser på karkirurgien, som Dansk Karkirurgisk Selskab var inde og advare om, idet selskabet mente, at besparelserne kunne få væsentlige konsekvenser for patienterne. Også tidligere overlæge Jes Sandermann havde ifølge Dagens Medicin advaret regionsformanden om bekymringerne.

Men besparelserne har ikke haft betydning for behandlingen for patienterne i regionen, fortæller Anders Kühnau (Soc) i et debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift i dag:

"Et enigt regionsråd vedtog i 2018 og gennemførte i 2019 besparelser, der ændrede organiseringen af karkirurgien. Kapaciteten ændrede vi ikke på. Venstres forbehold i 2019 handlede om vagtdækning i Viborg i weekender og ferieperioder, som et samlet regionsråd satte penge af til i budget 2020."

Og ifølge Anders Kühnau lyttede regionen også til bekymringerne.

"Vi spurgte vores hospitalsenhed i både Viborg og Aarhus, om der var grund til at frygte for patientsikkerheden, men de sagde helt klart i et svar til os i marts 2019, at det var der ikke," siger han til til TV MIDTVEST.

De borgerlige partier i Region Midtjylland kræver nu en ekstern undersøgelse af, hvem der har ansvaret i skandalen.

Kravet om en ekstern undersøgelse bliver behandlet på et ekstraordinært møde i regionens forretningsudvalg torsdag 12. maj, og Anders Kühnau erklærer sig på forhånd enig i, at forløbet bør undersøges.

 

 

Læs chefredaktør Kristian Lunds klumme: 
Der er brug for en udskiftning i Region Midtjylland

 

Relaterede artikler

Tags: amputations-skandalen, amputationssag

Del artikler