Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Effektivt lægemiddel mod svær overvægt får snart konkurrence

Godkendelsen af højdosis semaglutid (2,4 mg) i USA markerer begyndelsen på en ny kategori af fedme- og diabetesbehandling, som kommer til at ændre, hvordan overvægtige med diabetes skal behandles fremadrettet.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

{slider title="Sundhedspolitisk Tidsskrift" class="orange"}

{slider title="Propatienter" class="blue"}

{/sliders}

Men semaglutid kommer ikke til at være alene om markedet, vurderer professor Sten Madsbad. 

Højdosis semaglutid er det første godkendte lægemiddel, som for alvor kan behandle fedme effektivt uden bivirkninger af alvorlig grad. De tidligere  lægemidler til behandling af overvægt har ofte givet alvorlige bivirkninger såsom depression, angst og søvnproblemer, og de aktuelle lægemidler giver kun under halvdelen af det vægttab, som semaglutid 2,4 mg har præsteret i Novo Nordisks store fase-III program, STEP-studierne.

Semaglutid 2,4 mg har få bivirkninger, der ofte er forbigående og omfatter milde symptomer som kvalme, opkast og diarré, men de er håndterbare i klinikken ifølge overlæge og professor Sten Madsbad fra Hvidovre Hospital. Derudover reducerer semaglutid 2,4 mg langtidsblodsukkeret (HbA1c) betragteligt, og en stor del af de overvægtige deltagere med type 2-diabetes i STEP-studierne opnåede en normalisering af langtidssukkeret, hvilket reelt svarer til, at de blev raske. ’Kurereret’ for type 2-diabetes. I hvert fald så længe de er under behandling.

Sten Madsbad vurderer, at de 15-17 procent vægttab, svarende til 15 -20 kg vægttab, som er vist i STEP-studierne, kan øges, hvis semaglutid også kombineres med en mere effektiv livsstilintervention end den, der blev benyttet i studierne. 

”Et vægttab på over 20 procent er ikke urealistisk ved den rette kombination af semaglutid 2.4 mg og ændret livsstil,” siger Sten Madsbad. 

Det er stadig et ubesvaret spørgsmål, hvor mange der kan bevare vægttabet og langtidsblodsukkeret i et normalniveau, hvis de stopper med semaglutid 2,4 mg igen efter et år eller to. Fortsætter effekten i noget tid, hvorefter den aftager? Eller giver behandlingen motivation og mulighed for at ændre livsstil på en grundlæggende måde, som får effekten til at vare ved? Det vil klinisk erfaring og fremtidige studier gøre os klogere på. Men uden en fortsat effektiv livsstilsintervention, vil de alle tage på i vægt, er den kliniske erfaring, vurderer Sten Madsbad. 

Nu har Novo Nordisk fået en godkendelse af det amerikanske lægemiddelagentur FDA til at markedsføre semaglutid 2,4 mg mod svær overvægt – dvs. for folk med en BMI over 30. Markedsføringsnavnet bliver Wegovy, og behandlingen skal gives én gang ugentlig.

Det er et spørgsmål om kort tid, inden Novo Nordisk vil få grønt lys fra EU (EMA) til samme indikationer, som de har ansøgt om, vurderer Sten Madsbad. 

”De får uden tvivl tilladelse i EU også. Det store spørgsmål er, om der vil blive givet tilskud til behandlingen i Danmark, så det kan blive et udbredt tilbud til svært overvægtige. Eller om det kun bliver for dem, som kan betale selv,” siger Sten Madsbad. 

Svære konkurrenter venter om hjørnet

Novo Nordisk kommer sandsynligvis ikke til at stå alene om denne patientgruppe, og konkurrencen kan muligvis drive prisen for behandlingen ned. For nu lader det til, at deres store konkurrent bliver selskabet Eli Lillys præparat tirzepatid, som selv forventer en godkendelse fra FDA mod svær overvægt i slutningen af 2021, ifølge mediet MedCityNews.com

Tirzepatid er en blanding mellem en såkaldt GLP-1-RA og et GIP-hormon, som tilsammen ser ud til at være en kraftfuld kombination.

Tirzepatid har overgået Ozempic (semaglutid 1 mg), Tresiba (insulin degludec) og insuiln glargin set på vægtreduktion og langtidsblodsukker i SURPASS-studierne. Samtidig ser tirzepatid i højeste dosis (15 mg) ud til at give et større vægttab hos overvægtige med type 2-diabetes end semaglutid 2,4 mg – selvom de dog aldrig er blevet sat overfor hinanden i et klinisk studie. 

Til gengæld har tirzepatid muligvis flere bivirkninger, da op mod otte procent af deltagerne i SURPASS-studierne stopper med tirzepatid-behandlingen igen, når de fik den høje dosis (15 mg).

SURPASS-2 viste, at 5,1 procent af deltagerne stoppede på grund af bivirkninger ved den laveste dosis tirzepatid (fem mg). Ved mellemste dosis (10 mg) var det 7,7 procent og 7,9 procent (15 mg) ved højeste dosis. Ved semaglutid en mg var det til gengæld 3,8 procent, der stoppede med behandlingen på grund af bivirkninger. Der sker altså en fordobling af behandlingsophør ved den højeste dosis tirzepatid sammenlignet med semaglutid 1 mg.

Spørgsmålet er, hvad det skyldes, og om det er noget, som kan imødekommes i klinikken, siger Sten Madsbad. 

”Der er stadig meget, vi ikke ved om tirzepatids bivirkningsprofil, men som vi formentlig snart vil kunne sige mere om, når selskabet publicerer data. Det bliver afgørende for, hvor vidt semaglutid 2,4 mg og tirzepatid kommer til at konkurrere med hinanden.” 

Indtil videre er data blevet offentliggjort i pressetekster, og SURPASS-studierne er altså endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Men Sten Madsbad forventer, at det kommer til at ske i dagene op til og under den amerikanske diabeteskongres, ADA, som afholdes i slutningen af juni. Her har forskerne bag SURPASS også fået to timer på programmet til at gå i detaljer med data, herunder formentlig også bivirkningsdata.

Tags: overvægt

Del artikler