Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

“Vi har i ti år forsøgt at fremme de selvstændige fysioterapeuters interesser indefra. Men det er blevet tydeligt, at de, der sidder på ydernumrene, har opnået en stærk indflydelse i Danske Fysioterapeuters politiske magtapparat. De har kunnet lukke ned for forslag, der kunne skabe bedre muligheder for både patienter og klinikker," siger Mark Ebbesen, formand for den nye forening for fysioterapeuter, Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF).

Fysioterapeuter dybt splittede: Udbrydergruppe vil gøre op med branchens 'kvotekonger'

"Markedet for fysioterapi i Danmark har udviklet sig til en lukket fest, hvor store aktører kan mase de små. Kapitalstærke fysioterapeuter opkøber mere og mere af retten til offentligt tilskud. Det minder om det, man har set på fiskeriområdet, hvor kvoter opkøbes af kvotekonger, som kan dominere markedet og presse de mindre aktører ud."

Den voldsomme kritik stammer fra en pressemeddelelse, som en ny forening for fysioterapeuter har sendt ud. Foreningen hedder Danske Praktiserende Fysioterapeuter (DPF) og er grundlagt af fysioterapeuterne Mark Ebbesen, Stefan Kragh og Mathias Holmquist. De er brudt ud fra Danske Fysioterapeuter, hvor de gennem mange år har været politisk aktive, blandt andet som medlemmer af hovedbestyrelsen.

Formanden for DPF, Mark Ebbesen, siger, at Danske Fysioterapeuter har haft en dobbeltrolle som både fagforening og brancheforening, hvilket har ført til, at reformer, som kunne gavne både patienter og mindre klinikker, er blevet nedstemt af dem, der sidder på ydernumrene og har en interesse i status quo:

“Vi har i ti år forsøgt at fremme de selvstændige fysioterapeuters interesser indefra. Men det er blevet tydeligt, at de, der sidder på ydernumrene, har opnået en stærk indflydelse i Danske Fysioterapeuters politiske magtapparat. De har kunnet lukke ned for forslag, der kunne skabe bedre muligheder for både patienter og klinikker. Det er derfor, vi nu lancerer Danske Praktiserende Fysioterapeuter – en organisation, der entydigt arbejder for den selvstændige fysioterapeuts interesser og et retfærdigt system med patienten i centrum," siger Mark Ebbesen.

En kamp for fair konkurrence

Foreningen kritiserer ydernummersystemet, som blev indført med praksisoverenskomsten i 1988. Systemet betyder, at offentligt tilskud kun er tilgængeligt for fysioterapeuter, der etablerede klinikker dengang, eller for dem, der opkøber ydernumre. Ifølge DPF favoriserer systemet de kapitalstærke og efterlader mange unge fysioterapeuter uden muligheder for at konkurrere på lige vilkår.

”Det nuværende system er et problem for de mange dygtige fysioterapeuter, som ikke har mulighed for at komme ind og bidrage. Det er også skidt for borgerne, som går glip af behandlingsmuligheder og risikerer længere ventetider. Det skal vi have gjort op med, og det håber jeg, at vi nu kan få skabt politisk lydhørhed omkring," siger Mark Ebbesen.

I Danmark er der omkring 2.000 fysioterapeuter med ydernummer, hvilket giver dem ret til at behandle patienter med tilskud fra den offentlige sygesikring. Det samlede antal autoriserede fysioterapeuter i Danmark er cirka 15.000. Dette betyder, at omkring 13.000 fysioterapeuter arbejder uden ydernummer, enten i private klinikker uden overenskomst, på hospitaler, i kommuner eller inden for andre sektorer.

Foreningens opbakning fra SMVdanmark

DPF bliver medlem af erhvervsorganisationen SMVdanmark, der vil hjælpe med blandt andet juridisk rådgivning, kommunikation og politisk interessevaretagelse. 

Adm. direktør Jakob Brandt i SMVdanmark siger, at foreningen ønsker at gøre op med monopoliseringen inden for fysioterapien, som han mener går ud over borgerne.

“Jeg er virkelig stolt af, at vi får muligheden for at støtte Danske Praktiserende Fysioterapeuter og den kamp, de tager mod monopoliseringen inden for fysioterapien. Det nuværende system har skabt nogle meget uhensigtsmæssige strukturer, som i sidste ende går ud over borgerne," siger i pressemeddelelsen.

Voldsom uro i Danske Fysioterapeuter

Udbrydergruppen DPF opstod på baggrund af intern uro og uenigheder i den oprindelige fagforening, Danske Fysioterapeuter, som ifølge A4 Overenskomst i øjeblikket er kastet ud i en kæmpe krise på grund af massive arbejdsmiljøproblemer i sekretariatet.

Først var alle i den administrative ledelse langtidssygemeldte, men nu står det klart, at både direktøren og tre andre chefer i Danske Fysioterapeuter stopper helt i fagforeningen, skriver A4 Overenskomst. Samtidig har mindst 36 ansatte forladt sekretariatet på under to år.

 

 

Om praksisoverenskomsterne

Praksisoverenskomsterne er aftaler om regler og rammer for fysioterapi, som ydes med tilskud fra det offentlige. Praksisoverenskomsterne er indgået mellem Danske Fysioterapeuter og RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn).

De regulerer forholdene for fysioterapeuter med ydernummer, hvilket giver adgang til offentligt tilskud. Ydernumre er begrænset og fordeles geografisk for at sikre landsdækkende fysioterapitilbud. Siden 1988 er antallet af fysioterapeuter i praksissektoren mere end fordoblet, men tildelingen af nye ydernumre har ikke fulgt med. Det betyder, at mange nye selvstændige fysioterapeuter ikke kan få adgang til overenskomsten uden at overtage en eksisterende klinik med ydernummer.

Det offentlige tilskud til fysioterapi varierer mellem 39 procent og 100 procent afhængig af patientens diagnose og behandlingsbehov. Ifølge oplysninger fra Danske Fysioterapeuter udgjorde de offentlige udgifter til fysioterapi i praksissektoren i 2022 cirka 1,7 milliarder kroner, med en yderligere egenbetaling fra patienter på omkring 500 millioner kroner årligt. Denne forskel i tilskudsmuligheder kan skabe konkurrenceulighed mellem fysioterapeuter med og uden ydernummer.

Sundhedsforsikringsselskaber baserer ofte deres prissætning på praksisoverenskomsten og kræver, at forsikringstagere benytter klinikker med ydernummer for at reducere omkostningerne.