"Med aftalen sikrer vi, at patienter, som ikke har haft tilstrækkelig effekt af andre behandlinger, også fremover vil kunne få udskrevet medicinsk cannabis af en læge under trygge rammer," siger Sophie Løhde.
Ordning med medicinsk cannabis på recept er nu gjort permanent
Regeringen og et bredt flertal Folketinget indgik torsdag en ny politisk aftale, der gør ordningen med receptordineret medicinsk cannabis permanent fra 2026, hvor den nuværende forsøgsordning udløber.
Aftalen, der er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet, kommer efter, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet i sidste uge kunne offentliggøre en ny evaluering af forsøgsordningen.
Evalueringen, der dækker perioden fra 2020 til midten af 2023, fremhæver, at antallet af patienter er steget støt. I dag får cirka 1.800 patienter årligt udskrevet medicinsk cannabis. Antal indløste recepter er steget til 5.000 recepter i 1. halvår 2023 og er nu på det højeste niveau siden starten i 2018. Siden forsøgsordningen blev lanceret i 2018, har mere end 20.000 recepter været indløst.
Evalueringen viser også, at mange patienter har oplevet en god effekt af medicinsk cannabis, og at der i forsøgsperioden ikke er kommet ny viden om, at behandlingen har haft negative patientsikkerhedsmæssige konsekvenser.
"Medicinsk cannabis har vist sig at være et efterspurgt alternativ til godkendt medicin for patienter med alvorlige sygdomme som for eksempel kræft og multipel sclerose. Mange oplever en lindring af smerter eller kvalme, der kan forbedre deres livskvalitet betydeligt. Og med aftalen sikrer vi, at patienter, som ikke har haft tilstrækkelig effekt af andre behandlinger, også fremover vil kunne få udskrevet medicinsk cannabis af en læge under trygge rammer," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.
Ordningen fortsætter med at være målrettet patienter med multipel sclerose, rygmarvsskader, kræft og kroniske smerter, som tidligere defineret i forsøgsordningen.
Vejledning til læger skal styrkes
Den nye aftale indebærer også, at vejledningen til læger og patienter om mulighederne for behandling med medicinsk cannabis skal styrkes, før den permanente ordning med medicinsk cannabis træder i kraft. Vejledningen vil blandt andet redegøre for den viden, der opnået om bivirkninger i forsøgsperioden med
medicinsk cannabis. Det skal bidrage til at give lægerne et mere trygt grundlag for at ordinere medicinsk cannabis – hidtil har mange læger været tilbageholdne og kritiske overfor at udskrive det.
Der vil desuden blive udarbejdet et kort patientresumé (pixieudgave), som læger kan dele med patienterne. Formålet at sikre større viden hos patienterne, om at der findes et lovligt alternativ til det illegale cannabismarked gennem ordination af medicinsk cannabis på recept.
Den nye aftale betyder også forbedrede rammevilkår for den danske cannabisindustri, som får bedre dyrknings- og eksportmuligheder, for eksempel mulighed for brug af bekæmpelsesmidler. Og derudover skal Lægemiddelstyrelsen vejlede cannabiserhvervet bedre.
Flere yngre og mandlige brugere
Størstedelen af brugerne af medicinsk cannabis i forsøgsordningen er fortsat personer i alderen 42-64 år (47 procent), men næsten en lige så stor andel er nu i alderen 18-41-årige (40 procent). Det er forskelligt fra 1. evalueringsrapport, hvor den næststørste andel var ældre i alderen 65+ år (29 procent). Der er nu også flere mænd (52 procent) end kvinder (48 procent) blandt brugerne af medicinsk cannabis i forsøgsordningen. Det er også mændene, som står for mere end to ud fra tre af de indløste recepter (69 procent). I de første 2,5 år af ordningen var det mest kvinder, der indløste recept på medicinsk cannabis i forsøgsordningen (60 procent).
Seks forskellige produkter er i dag tilgængelige i forsøgsordningen, og nogle af dem er danskproducerede.
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis
- Den 1. januar 2018 trådte en forsøgsordning med medicinsk cannabis i kraft. Ordningen giver læger mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark. Forsøgsordningen løber indtil 31. december 2025. Derefter gøres ordningen permanent
- Formålet med forsøgsordningen er at give patienter en lovlig mulighed for at afprøve behandling med medicinsk cannabis, hvis de ikke har haft gavn af godkendt medicin
- Hvilke konkrete produkter, der er tilgængelige i forsøgsordningen, afhænger af fremstillerne af cannabisprodukter. Forsøgsordningens produkter er ikke testet for virkninger og bivirkninger i kontrollerede forsøg på samme måde som godkendt medicin
Relaterede artikler