Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Professorerne Poul Videbech, Lars Vedel Kessing og Annamaria Giraldi er blandt underskriverne af et åbent brev til sundhedsminister Sophie Løhde.

Storm af faglige protester landet over mod fusionen af psykiatri og somatik

I regeringens udspil til en ny sundhedsreform ’Sundhed tæt på dig’ læggges der op til en sammenlægning af psykiatrien og somatikken og en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland. En række cheflæger, professorer og tillidsfolk indenfor psykiatrien landet over advarer om, at en sammenlægning vil betyde en nedlæggelse af de psykiatriske hospitaler og forværre vilkårene for de patienter, som man ønsker at hjælpe.

24 professorer og cheflæger i region Hovedstadens psykiatri advarer i et åbent brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V), Folketingets sundhedsudvalg,
sundhedsordførerne og psykiatriordførerne om sammenlægningen af psykiatri og somatik, som de mener reelt betyde en nedlæggelse af de psykiatriske hospitaler, som har eksisteret som en samlet enhed i de forskellige regioner i 17 år.

"Hvis psykiatrien splittes op på flere hospitaler, bliver det vanskeligere at sikre sammenhæng i behandlingen, forskningen og undervisningen. Vi er bekymrede for, om dette er den bedste løsning for patienterne, særligt med den forestående fusion mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland," skriver blandt andre professorerne Poul Videbech, Lars Vedel Kessing og Annamaria Giraldi i det åbne brev, der også bringes som debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift.

"Siden 2007, hvor de psykiatriske og børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger i København og omegn blev samlet i ét hospital, har vi set markante fremskridt inden
for stort set alle områder af psykiatrien," skriver de og nævner en række forbedringer. Blandt andet, at ventetiden er reduceret kraftigt for de fleste patientgrupper, selvom antallet af patienter er steget med 40 procent procent til omkring 55.000 om året. At t
idligere uensartede behandlingstilbud er blevet erstattet af fælles faglige retningslinjer og strukturerede patientforløb. At de psykoterapeutiske behandlingsmetoder er blevet forbedret og udviklet. At fælles visitation har gjort
henvisningsvejene mere enkle, og at der er oprettet en intensiv, tværfaglig ambulant behandling (FACT) for patienter med svære psykiske lidelser.

De psykiatriske professorer og cheflæger under sig over, at Sundhedsstrukturkommissionens rapport indeholder ikke begrundelser for eller analyser af forslaget om sammenlægning af psykiatri og de somatiske specialer.

"Før vi foretager så store ændringer, bør vi spørge: Hvad er det præcise problem med de psykiatriske hospitaler, som de fungerer i dag? Hvordan ved vi, at sammenlægning med somatikken er den rigtige løsning, hvis problemet ikke er klart defineret?" spørger de.

Læger fra Syddanmark bakker op

Fem cheflæger fra Region Syddanmarks psykiatri bakker op om deres kolleger i hovedstaden. I et andet åbent brev til Sophie Løhde og Folketinget Sundhedsudvalg skriver cheflægerne Klaus Müller-Nielsen, Agnete Larsen, Louise Ahrendt, Maja Sidelmann Basnov og Sonja Strøm Rasmussen blandt andet:

"Som cheflægerne i Region H beskriver, har der også i Region Syddanmark i de år, hvor vi har været et samlet sygehus været fremdrift ift drift, forskning og udvikling. Vel at mærke en fremdrift, som vi som enkelt stående afdelinger ikke har kunnet løfte og som ikke har kunnet opnås sammen med somatiske afdelinger (...) Vi har i regionen i perioder haft enkelte afdelinger, som grundet manglende ledelse eller speciallægemangel ikke har kunnet løfte opgaven. Disse afdelinger havde ikke eksisteret i dag, hvis vi ikke havde haft samme ledelse og udviklet nabohjælp med udlån af speciallæger og eller cheflæger."

Støtte fra Nordjylland 

Også i Region Nordjylland bakkes der op fra 10 cheflæger, professorer, chefpsykolog og chefsygeplejersker. De udtrykker dyb bekymring over en mulig sammenlægning af ledelsen af psykiatrien og somatikken og argumenterer for at bevare psykiatrien som et selvstændigt ledelsesområde, da den struktur har været afgørende for den positive udvikling inden for både behandling og tværsektorielt samarbejde siden regionernes oprettelse i 2007. Brevet pointerer, at en sammenlægning ikke vil løse problemet med overdødelighed blandt mennesker med psykiske lidelser, som ofte opstår grundet manglende eller forsinket somatisk behandling. Psykiatrien har allerede et stærkt samarbejde med somatikken, som kan udbygges yderligere uden at sammenlægge ledelsen, skriver de.

"I psykiatrien i Aalborg har vi for eksempel indført liaison-somatik som en del af udrednings- og behandlingstilbuddet under indlæggelsesforløbet i psykiatrien. Dette gør det muligt at støtte patienterne i at modtage de relevante tilbud om somatisk udredning og behandling, mens de er indlagt," skriver blandt andre René Ernst Nielsen, professor på Aalborg Universet og ledende overlæge Almenpsykiatrisk Afdeling, Syd, og Rasmus W. Licht, professor på Aalborg Universitet og forskningschef i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Sikkerheden på spil i psykiatrien

Tillidsfolk fra psykiatrien har i et debatindlæg i Sundhedsmonitor også peget på, at de foreslåede ændringer vil have stor indflydelse på arbejdet med sikkerhed og tryghed, både for patienter og medarbejdere. Efter tragiske episoder, såsom drabet på en læge på Psykiatrisk Center Glostrup, blev der i Region Hovedstaden iværksat 23 anbefalinger for at forbedre sikkerheden. Implementeringen af de anbefalinger er blevet nøje overvåget, og der er blevet sat gang i mange sikkerhedsmæssige ændringer på tværs af regionens psykiatriske centre.

Tillidsfolkene frygter, at en fusion af Region Hovedstaden og Region Sjælland og psykiatrien med de somatiske afdelinger vil sprede psykiatrien ud over et stort geografisk område, hvilket kan fragmentere indsatsen og sætte både sikkerhed og tryghed på spil.

En anden bekymring ved fusionen, som tillidsfolkene kommer ind på, er den forventede stigning i patientantallet. Med en overdragelse af misbrugsbehandlingen fra kommunerne til regionerne anslås det, at psykiatrien vil få 9.200 flere patienter. Den stigning vil stille krav til medarbejdernes kompetencer og psykiatriens kapacitet, men fragmenteringen af psykiatrien vil gøre det sværere at sikre den nødvendige opkvalificering og vidensdeling mellem centrene. 

Psykiaterne: Risiko for at miste kvalitetsarbejdet

Dansk Psykiatrisk Selskab har også udtrykt bekymring over, hvordan kvalitetsarbejdet i psykiatrien vil blive sikret, hvis psykiatrien lægges sammen med somatikken. I et debatinlæg i Sundhedsmonitor skriver selskabet, at de "på lange stræk glade for regeringens udspil. Der er dog også dele, som giver os grund til bekymring".

Det er i dag de fem regionale psykiatridirektioner, som har ansvaret for at sikre ensartede behandlingsretningslinjer og kvalitetsforbedrende tilbud på tværs af landet. Hvis disse direktioner nedlægges, er der stor usikkerhed om, hvem der skal overtage ansvaret, og om det vil føre til en forringelse af den nuværende kvalitet. Psykiatrien har over de seneste år gjort store fremskridt, ikke mindst i behandlingen af dobbeltdiagnosepatienter, og de fremskridt risikerer at blive sat tilbage ved en fusion, advarer selskabet.

 

 

Relaterede artikler

Del artikler